În plină criză, constructorii se încaieră pe lucrări cu ghearele şi dinţii. Se merge pe preţuri cât mai mici, pe servicii complete şi asocieri până de curând de neînchipuit. Concurenţa e atât de mare încât până şi faptul că un competitor fură startul e un avantaj.

Pentru că la preţuri egale câştigă cel mai bine "orientat", Ioan Mintaş, patronul CIAC şi şef al patronatului IMM-urilor, şi-a vârât soţia în Comisia de monitorizare a achiziţiilor publice din Primărie. Fapt ce i-ar permite să afle "ponturile" înaintea concurenţei...

Pentru liniştea concurenţilor

Înfiinţată în aprilie 2008 cu scopul vădit de a credibiliza pe ultima sută de metri administraţia locală moştenită de primarul interimar Mihai Groza de la predecesorul său, Petru Filip, Comisia municipală de monitorizare a achiziţiilor publice veghează asupra modului în care sunt organizate licitaţiile în valoare de peste 75.000 euro. Monitorizarea se aplică în cazul achiziţiilor pregătite de municipalitate şi societăţile subordonate, de la Compania de Apă şi Administraţia Imobiliară până la Administraţia Domeniului Public şi spitale.

După regulament, comisia e formată din directori din Primărie, reprezentanţi ai grupurilor politice din Consiliul Local şi delegaţi ai asociaţiilor patronale, precum Camera de Comerţ, Federaţia Patronilor şi Consiliul Local al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (CLIMM). La convocarea viceprimarului Rozalia Biro, preşedintele comisiei, cei 9 membri se întâlnesc pentru a discuta criteriile de eligibilitate şi clauzele contractuale pentru fiecare licitaţie în parte. Recomandările lor urmăresc asigurarea de condiţii egale şi corecte de participare pentru toate firmele. Chiar dacă unele încearcă să fure startul...

Oamenii CIAC-ului

Întrunit în şedinţă ordinară pe 30 martie, Consiliul Local a hotărât la cererea CLIMM Oradea, reprezentată de Ioan Mintaş, cu unanimitate şi fără comentarii, înlocuirea din Comisie a reprezentantului organizaţiei, Lucian Ungur, cu Olimpia Smaranda Mintaş. Personalitate polivalentă, la fel ca soţul său, femeia e profesor la Facultatea de Protecţia Mediului, unde soţul este decan interimar, vicepreşedintă a CLIMM Oradea, unde soţul e preşedinte, dar şi director executiv al firmei CIAC, patronate de soţ.

În consecinţă, directoarea poate fi uşor acuzată că este direct interesată să afle toate dedesubturile licitaţiilor organizate de Primărie, pentru ca firma sa să poată participa la ele. Mai mult, din poziţia în care a fost numită, are toate şansele să influenţeze într-un mod sau altul regulile după care se organizează licitaţiile pentru ca CIAC să-şi "optimizeze" şansele de câştig.

16 Ioan Mintas.jpg"Atâta caz pentru nimic!"

Contactat de BIHOREANUL, Ioan Mintaş (foto), patronul CIAC, neagă vehement orice avantaj. "Se face atâta caz pentru nimic! Cei de la Primărie vin, îţi spun ce vor să facă şi atât. Nu îţi dau caiet de sarcini, nu îţi prezintă nici măcar valoarea investiţiei ca să îţi poţi face un calcul...", susţine Mintaş, care respinge ideea că soţia sa ar fi în conflict de interese. "Comisia are doar rol consultativ. Dacă vrea, Primăria dă curs recomandărilor ei, dacă nu, nu!", spune patronul.

Lucrurile nu stau, însă, aşa. Dimpotrivă. Adina Marge, şefa Biroului Achiziţii Publice, care asigură secretariatul comisiei, spune că membrii acesteia primesc toate informaţiile pe care le consideră necesare şi dau formă finală condiţiilor de participare. "Comisia discută concret pe caietele de sarcini. Apoi, acestea sunt trimise Agenţiei Naţionale de Reglementare a Achiziţiilor, spre publicare pe SEAP", spune Marge.

Mai mult, deşi comisia are doar rol consultativ, discuţiile se încheie doar când reprezentanţii Primăriei, ai Consiliului Local şi ai mediului de afaceri convin asupra unui punct de vedere comun. "În fond, este în interesul nostru, al tuturor, să nu avem ulterior probleme cu licitaţiile", explică funcţionara.

16 Eugenia Borbei.jpgSchimbarea modificării

Eugenia Borbei (foto), directorul juridic al Primăriei, spune că nu există niciun impediment ca Olimpia Mintaş, director CIAC, să participe la şedinţele comisiei din partea CLIMM. "Totul e ca, după aceea, firma să nu participe tocmai la licitaţiile monitorizate de doamna Mintaş", spune Borbei. De aceeaşi părere este şi Adina Marge. "Dacă doamna Mintaş îşi păstrează locul în comisie, CIAC nu va mai putea participa decât la licitaţiile cu o valoare mai mică de 75.000 euro, pentru a evita orice discuţii cu eventualii contestatari".

Şefa Biroului Licitaţii dă de înţeles că, în final, după ce bombardase nerăbdător Primăria cu cereri de a-i accepa consoarta în comisie, inclusiv Mintaş a realizat acest pericol. "După ce ne-a trimis două adrese succesive prin care propunea numirea domnei Mintaş, pe 30 martie, chiar în ziua şedinţei de Consiliu Local, CLIMM s-a răzgândit şi l-a nominalizat pe domnul Ioan Lezeu", spune Marge.

Cum hotărârea fusese deja adoptată pe numele soţiei lui Mintaş, Primăria trebuie să aştepte validarea ei de către Instituţia Prefectului şi abia apoi să ceară Consiliului Local adoptarea alteia noi, care să modifice din nou componenţa comisiei. Iar cel mai interesat de asta e chiar Mintaş, care, din lăcomie, s-a încurcat în socoteli. Nu de alta, dar degeaba află firma sa din timp culisele unor licitaţii la care nu poate participa, pentru că riscă să fie descalificată...


BURSA LICITAŢIILOR
41
de şedinţe a avut anul trecut Comisia de monitorizare, în care a pregătit sute de licitaţii


PE-O MÂNĂ CU STATUL
CIAC, o firmă de "omenie"

Înfiinţată în 1991 prin privatizarea fostei Întreprinderi Judeţene de Gospodărie Comunală şi Locativă (IJGCL) Oradea, CIAC a cunoscut ani în şir o dezvoltare explozivă, pe seama capitalismului de cumetrie. Patron, consilier local PSD, fondator al filialei locale şi prim-vicepreşedinte al Consiliului Naţional al IMM-urilor şi prodecan la Protecţia Mediului, Ioan Mintaş a ştiut mereu să-şi urmărească interesul.

La schimb cu ridicarea de vile pentru şefi, constructorul a monopolizat lucrările Universităţii, chiar dacă a reuşit performanţa de a construi Biblioteca în 12 ani. A obţinut, de asemenea, numeroase lucrări pe bani bugetari (amenajarea Prefecturii, Cadastrului, Parchetului etc.) în ciuda calităţii îndoielnice a serviciilor. CIAC a fost nevoită să-şi recunoască incapacitatea de a termina la timp Incubatorul de Afaceri şi totodată cea care a compromis acoperişul clădirii Muzeului Ţării Crişurilor. Odată cu venirea crizei şi reducerea numărului de lucrări comandate de stat, Mintaş a început să aibă şi probleme financiare. La sfârşitul anului 2010, CIAC avea în circulaţie 15 cecuri şi 283 de bilete la ordin fără acoperire. Marcel Bărbuţ, patronul Adeplast, unul din furnizori, dând firma în judecată pentru recuperarea pagubelor.