Nu este campanie electorală să nu iasă la iveală abuzuri comise de unii primari în funcţie. Unele penale de-a dreptul, comise de edili care îşi angajează neamurile şi prietenii în instituţie, iar apoi se pun împreună pe dijmuit. Mai grav e când personajele în cauză, în ciuda reputaţiei îndoielnice, ajung să fie nominalizate pentru un nou mandat.

E şi situaţia primarului comunei Boianu Mare, Sorin Groza. BIHOREANUL a aflat că edilul este reclamat de ani de zile pentru lucrări atribuite ilegal şi angajări pe alese, dar şi pentru cheltuirea frauduloasă a banilor publici. Ba mai mult, după ce a scăpat ca prin urechile acului de o condamnare, fiind doar amendat administrativ pentru abuz în serviciu şi fals, bărbatul e cercetat din nou sub acuza că a delapidat peste 170.000 de lei. Ceea ce nu-l opreşte să ceară, pentru a treia oară, votul consătenilor...

Traseist la Primărie

Sorin Groza este primar din 2004, când a câştigat scrutinul ca independent, la trei voturi diferenţă de contracandidatul său. Fost membru PSD, omul plecase din partid cu scandal, chiar înainte de alegeri, supărat că organizaţia n-a vrut să-l pună candidat din cauza lipsei de studii şi de experienţă în administraţie. La o lună după alegeri, Groza era din nou social-democrat, însă doar pentru scurt timp, căci sfârşitul lui 2005 l-a găsit deja orientat spre partidul aflat pe atunci la putere, PNL, şi în numele căruia candidează şi acum.

În 2007, edilul avea prima reclamaţie la Prefectură, fiind acuzat că atribuie de unul singur contracte, semnând în numele membrilor comisiilor de licitaţie, că a eliberat împreună cu contabila şefă o adeverinţă de venit pe numele unei persoane care nu era angajată în Primărie, dar şi că împreună cu cumnatul său, Ioan Bandula, casier la Primărie, a transformat instituţia într-o afacere privată, direcţionând banii spre propriile buzunare, prin deconturi fictive.

Un pic ilegal

Delaţiunea a fost direcţionată către Parchetul Marghita unde, în februarie 2009, procurorul Ioan Mintaş avea să-l scape, într-o o manieră grosolană, de răspundere pentru două dintre capetele de acuzare: eliberarea adeverinţei de salarizare false şi aranjarea licitaţiei pentru pietruirea străzilor din Boianu Mare în favoarea firmei orădene Gamid Prodexim, pentru care a semnat în locul tuturor membrilor comisiei atât procesul-verbal de deschidere a ofertelor, cât şi hotărârea de atribuire a contractului.

În ambele cazuri, procurorul a decis că faptele nu sunt atât de grave încât să-l trimită pe primar în judecată, motivând că "scopul pedepsei poate fi atins şi prin aplicarea unei sancţiuni administrative" de 1.000 lei. Motivul nu e la fel de clar precum abuzul comis de Sorin Groza, căci rezoluţia magistratului are doar trei rânduri. Astfel, potrivit actului, primarului nu i se poate reproşa nimic întrucât "lucrările au fost efectuate de firma câştigătoare şi nu au fost cauzate prejudicii Primăriei Boianu Mare". Procurorul nu a luat în calcul detaliul că, dacă licitaţia ar fi fost corectă, poate lucrarea ar fi fost făcută de o altă firmă ori la un alt preţ, mai mic...

Fraudă!

03 cheregi.jpgNemulţumiţi de soluţie, sătenii au bombardat cu plângeri instituţiile din Oradea. "Nu puteam lăsa clica din Primărie să fure", povesteşte Rodica Cheregi (foto), una dintre reclamante. "Fură pentru alţii, asta fac primarul, contabila şefă şi casierul", acuză femeia, care susţine că a fost concediată după ce i-a cerut socoteală casierului atunci când acesta a încasat în numele ei indemnizaţia cuvenită, ca trusou, după naşterea celui de-al treilea copil.

În urma plângerilor, în iulie 2010, Camera de Conturi Bihor a decis efectuarea unui audit la Primărie. Controlul ar fi trebuit să înceapă în iulie 2010, când inspectorii s-au şi înfăţişat în comună, dar n-au apucat decât să deschidă registrele, după care au făcut urgent cale întoarsă. Asta deoarece nici primarul Sorin Groza şi nici contabila şefă Elena Negrean n-au putut prezenta vreun act care să justifice cum s-a cheltuit bugetul comunei pe anul 2009, de peste 1,8 milioane de lei, pe motiv că documentele s-au... rătăcit.

Reluat după câteva luni, auditul a arătat că în Primărie se fura ca-n codru: statele de plată erau umflate cu sporuri şi premii nu doar pentru angajaţi, ci şi pentru primar şi viceprimarul Gavril Şandor, coleg de partid, care au încasat într-un singur an 30.000 lei peste salariile cuvenite. Iar asta nu e tot, căci o parte din acte erau măsluite. O serie de facturi fuseseră înregistrate de două ori, iar listele cu asistaţii social şi cu salariaţii au fost umflate pentru ca Primăria să ridice de la Trezorerie peste 170.000 lei! 

Din nou penal

În total, auditorii au descoperit 47 de persoane ale căror nume au fost folosite de primar şi de contabilă în acest scop. Printre ele se numără şi Ioan Săucan, un sătean angajat ca îngrijitor lângă o persoană cu handicap în perioada 2004-2007. Săucan a descoperit din întâmplare că a figurat ca salariat timp de un an după moartea bolnavului cu pricina, pe 16 decembrie 2007. "La Casa de Pensii am văzut că am fost plătit şi în 2008, deşi în realitate n-am încasat vreun leu", a povestit bărbatul BIHOREANULUI. La fel a păţit şi Florica Farcaş din satul Pogaia. "Pe mine contabila m-a şi pus să semnez statul de plată. A zis că îmi va vira banii în contul datoriei pe care o am la bancă. Am descoperit că minte numai când m-am trezit cu giranţii pe cap, că au fost executaţi pentru că ratele mele erau neplătite", zice femeia.

Paguba provocată bugetului comunei depăşea 300.000 lei şi i-a fost imputată primarului Sorin Groza şi contabilei şefe Elena Negrean, care au fost daţi de astă dată pe mâna procurorilor Parchetului Bihor, pentru abuz, fals şi delapidare.

Facturi pe genunchi

Începute în 2010 de Serviciul de Investigare a Fraudelor din Poliţia Bihor, cercetările au confirmat, în parte, bănuielile. Poliţiştii au descoperit, de pildă, că primarul a încercat să acopere gaura cu facturi fictive reprezentând "servicii în construcţii", "reparaţii auto" şi "piese auto", emise de PFA Mureşan Francisc Atilla.

Căutat de oamenii legii, Mureşan a afirmat, însă, că a emis facturile în alb, la cererea edilului. "Ancheta este în curs. Unele constatări ale auditului sunt contestate de reprezentanţii Primăriei, motiv pentru care s-a dispus efectuarea unei expertize contabile", a declarat BIHOREANULUI şeful SIF, Florian Sîrca.

Erori de contabilitate

Supărat că i se pune pe tapet dosarul penal fix în campania electorală, primarul Sorin Groza e convins că şi acest dosar va avea soarta celui din 2009. Însă, zice el, dacă atunci a fost anchetat "pe bune" şi s-a dovedit că "n-a fost nimic serios", acum e investigat chiar pe nedrept şi pe degeaba. În primul rând, pentru că o parte din prejudiciu constă în... erori contabile. "S-a greşit la sume, la nişte persoane, dar nimic grav. Oricum, greşeala s-a imputat contabilei Negrean, care a returnat deja o parte din sumă". Cât despre sporurile acordate sieşi şi viceprimarului, spune că le va returna, dar nu fără regrete. "Şi noi am lucrat în Primărie, deci şi noi trebuia să beneficiem de sporuri", se plânge edilul, ignorând că potrivit legii primarii şi viceprimarii au doar indemnizaţii fixe, fără a avea dreptul la sporuri sau prime de orice fel.

Pe de altă parte, Groza susţine că cea mai mare parte a sumei de 300.000 lei, la cât se ridică prejudiciul, a fost folosită pentru plata unor lucrări care au fost cât se poate de reale. "S-au încasat bani în numele unor oameni pentru că trebuia să plătesc într-un fel reparaţia drumurilor, dar şi alte cheltuieli din Primărie", spune edilul, negând că a luat vreun leu în interes personal, aşa cum îl acuză poliţiştii, pe baza facturilor fictive primite. "S-a lucrat cu PFA Mureşan, încă din 2004, pentru că era mai ieftin. Nu înţeleg de ce acum el zice contrariul", se jură Groza, sperând ca lumea să-l creadă pe cuvânt.

Şi, de ce nu, să-l voteze din nou...


REALIZĂRI
Dezastru cu un nou mandat

Deşi anchetat, primarul Sorin Groza vrea un nou mandat pentru a continua jaful. Aşa susţin Ioan Pop şi Ioan Prahanca, ambii consilieri locali PSD, acesta fiind şi motivul pentru care organizaţia lor a decis să-şi desemneze un candidat propriu, nu să-l susţină pe Groza în numele USL. "În 8 ani, în comună nu s-a asfaltat niciun drum, şcoala stă să se dărâme, apă şi canalizare nu există. Cu ce tupeu vrea un nou mandat? Ne-a ameţit cu tot felul de proiecte, dar n-a făcut nimic cât a fost pe funcţie", spune consilierul Ioan Pop.

03 scoala.jpgNemulţumirea e alimentată şi de faptul că edilul se împăunează cu realizările altora, în timp ce banii comunei continuă să dispară. "La alegerile anterioare, parlamentarul Cornel Popa ne-a ajutat cu ţigle pentru şcoală, a adus bani pentru biserică. Tot respectul pentru omul acela. Dar ăsta, Groza, n-a fost în stare nici să pună ţiglele alea", povesteşte PSD-istul, vorbind despre paleţii care zac în faţa şcolii (foto).

Sorin Groza susţine că acuzaţiile sunt, însă, minciunile unor "invidioşi". "Adversarii mei sunt invidioşi că am reuşit să câştig proiecte de zeci de milioane de lei fără ajutorul lor şi în ciuda zecilor de reclamaţii pe care mi le-au făcut", susţine el.