O îmbrânceală între doi liceeni s-a terminat prost nu doar pentru adolescenţi, cărora le-au fost scăzute notele la purtare, ci şi pentru poliţistul de proximitate chemat să-i liniştească. 

Agentul principal Petru Mocanu de la Poliţia Municipiului Oradea este cercetat pentru că l-ar fi hărţuit şi amendat excesiv pe unul dintre bătăuşi. Motivul? Era băiatul vecinilor săi, cu care este de mulţi ani în procese.

Cearta din curtea şcolii

Anul trecut, pe 17 octombrie, doi liceeni, unul de clasa X-a, celălalt în clasa a Xll-a, s-au luat la ceartă în curtea Colegiului Economic Partenie Cosma din Oradea. Cei doi se intersectaseră în faţa cabinetului medical şi, pentru că se grăbea, băiatul mai mare a intrat în cabinet fără să-şi aştepte rândul, sfidare care l-ar fi enervat pe colegul său. Aşa că, atunci când acesta l-a văzut ieşind, l-ar fi împins şi înjurat. 

Când s-au reîntâlnit în curtea şcolii, cei doi s-au îmbrâncit şi lovit, fiind despărţiţi de un profesor care l-a anunţat apoi pe director. Acesta, la rându-i, l-a sunat pe poliţistul de proximitate însărcinat să supravegheze şcoala, agentul principal Petru Mocanu (foto).

"Filaj" în faţa liceului

Părinţii elevului din clasa a XII-a se plâng că poliţistul l-a sancţionat doar pe băiatul lor, iar asta ca să-i şicaneze. "Suntem vecini în Sântandrei şi am avut de-a lungul vremii mai multe certuri şi procese. Cei din familia poliţistului sunt oameni conflictuali, dar nu am crezut niciodată că, din pricina diferendelor noastre, acesta se va răzbuna pe copil", a povestit BIHOREANULUI Daniela Gîb, mama băiatului.

Potrivit femeii, adolescentul a fost de-a dreptul hărţuit. "În loc să-i trimită citaţie, l-a aşteptat în faţa liceului, ba a intrat şi în curtea şcolii, dimineaţa, şi l-a strigat ca pe un vagabond, de faţă cu alţi copii, cu apelativul "Bă!". Apoi, când copilul a lipsit, i-au trimis colegii mesaje şi fotografii, să vadă cum stă poliţistul în faţa şcolii şi îl aşteaptă", susţine mama. 

Hărţuirea, zice Daniela Gîb, a continuat şi acasă. Tânărul, care îşi luase de puţin timp permisul de conducere, a fost văzut de poliţist la volanul autoturismului şi apoi urmărit în trafic. "A crezut că băiatul conduce fără permis. Dar chiar să-l urmărească?!..."

Amenzi fără număr

Mai mult, deşi ştia că băiatul are cursuri dimineaţa, poliţistul a programat audierea sa pentru ora 10. "A fost citat pentru data de 18 octombrie la ora 10. Am cerut în scris să amâne audierea pentru ora 14 sau pentru o altă zi. În loc de asta, l-a amendat cu 500 lei, pentru că a absentat. Atunci am solicitat conducerii Poliţiei Oradea să fie schimbat, să preia altcineva cazul, că în condiţiile divergenţelor pe care le are cu noi nu poate fi echidistant, dar cererea ni s-a respins", mai spune mama. 

Solicitarea, de fapt, nu mai avea obiect. Poliţistul a închis cazul, pe considerentul că faptele nu reprezentau infracţiuni, dar, ca să se răcorească, i-a aplicat băiatului nu una, ci două amenzi, pentru acelaşi incident: una de 3.000 lei, pe 18 octombrie, şi celalaltă de 1.500 lei, pe 18 noiembrie, ambele procese verbale având aceeaşi explicaţie: "Aflându-se în calitate de elev în curtea Colegiului Economic Partenie Cosma din Oradea, l-a provocat la scandal pe elevul din clasa a X-a, îmbrâncindu-l şi trântindu-l la pământ, fiind necesară intervenţia profesorului de serviciu". 

În proces 

Incidentul din curtea şcolii a costat familia 5.000 lei, la care s-a adăugat şi o sancţiune din partea conducerii şcolii, care la sfârşitul semestrului i-a scăzut băiatului şi nota la purtare, la 7. "Este o sancţiune pe care noi o aplicăm tuturor elevilor care provoacă astfel de incidente, iar media la purtare i-a fost scăzută şi băiatului din clasa a X-a, şi celui din clasa a Xll-a", a explicat BIHOREANULUI directorul Colegiului, Virgil Blage (foto)

Atât amenzile, cât şi sancţiunea şcolară au fost contestate de părinţii băiatului în instanţă. În paralel, însă, l-au reclamat pe agentul principal Mocanu la conducerea Inspectoratului Judeţean de Poliţie, depunând totodată împotriva lui o plângere penală la Parchet, pentru abuz. 

În faţa şefilor, poliţistul a respins acuza, susţinând că este o "invenţie", dar cu reporterul BIHOREANULUI a refuzat să discute, transmiţând prin intermediul purtătorului de cuvânt al instituţiei doar că aşteaptă ca "Justiţia să-şi spună cuvântul". 

Oricum, şefii săi nu au putut explica de ce subofiţerul a dispus două amenzi pentru aceeaşi abatere, deşi nici măcar criminalii nu pot fi condamnaţi decât o singură dată pentru fapta lor...