Lunea trecută, o acţiune a procurorilor DNA Oradea a stârnit discuţii aprinse. Avocatul Ioan Sava a fost reţinut pentru şantaj mediatic la adresa judecătoarei Crina Muntean, şefa Secţiei penale din Tribunalul Bihor, şi a copiilor ei, realizat printr-un site coordonat de jurnalistul Nicolae Pop.
În timp ce avocatul acuză un atac la libertatea sa de exprimare, procurorii susţin că, împreună cu Pop, judecat pentru contrabandă cu ţigări, şi cu judecătorul Mircea Puşcaş, inculpat pentru mai multe fapte de corupţie, Sava a pornit o campanie de compromitere şi intimidare a magistratei...
Ca-ntre prieteni
De unde înverşunarea celor trei împotriva judecătoarei? Ca şefă a Secţiei penale, Crina Muntean aviza interceptări, cu ajutorul cărora anchetatorii au reuşit să dovedească o serie de fapte de corupţie în care au fost implicate persoane influente din justiţia bihoreană, inclusiv avocatul Ioan Sava (inculpat pentru trafic de influenţă) şi amicul său, judecătorul Mircea Puşcaş (suspendat din funcţie şi trimis în judecată în trei dosare penale).
Mai mult, anul trecut, pe 11 octombrie, judecătoarea a fost audiată ca martor la Consiliul Superior al Magistraturii, în cadrul acţiunii disciplinare declanşate împotriva lui Puşcaş. Lăsând la o parte spiritul de castă, Muntean a făcut un adevărat rechizitoriu la adresa colegului ei, dezvăluind că acesta făcuse din justiţie o afacere, în care parteneri i-au fost chiar şi membri ai lumii interlope şi ai unor grupări de evazionişti.
"Bravo Clina!"
La câteva zile după audiere, judecătoarea a devenit ţinta unor articole denigratoare scrise de Nicolae Pop (foto), care a descris-o ca fiind "judecătorul DNA" şi "în lesa DNA", la unul din articole fiind ataşată şi declaraţia pe care Muntean o dăduse în faţa CSM.
De ce tocmai pe site-ul lui Pop? Jurnalistul e amic atât cu avocatul Sava, care îl reprezintă în dosarul pentru contrabandă cu ţigări, dar şi cu Puşcaş, cu care ajunsese recent chiar coleg într-un dosar al DNA. Anchetatorii care îl cercetau pe Puşcaş suspectau că Pop i-a oferit judecătorului "protecţie mediatică" pentru a fi ajutat să scape de procesul de contrabandă. Acuzaţia n-a putut fi însă probată, astfel că procurorii au fost nevoiţi să dispună neînceperea urmăririi penale.
De data aceasta, procurorii DNA susţin că articolele lui Pop împotriva judecătoarei ar fi fost scrise la comanda lui Puşcaş şi a lui Sava cu un dublu scop. Pe lângă denigrarea magistratei, Pop trebuia să creeze "terenul" pentru ca cei doi să-şi poată vărsa năduful împotriva ei, prin comentarii care s-o discrediteze. Cert e că acestea nu au întârziat să apară.
"Bravo Clina! Ţine-o tot aşa că ai şi tu 3 copii şi nu ştii ce te aşteaptă. La ce faci, o să-ţi meargă foarte bine, la câte vieţi ai distrus. Sfânta sărbătoare de azi să nu te uite!", blestema o anume "colega", întrecând limita unei simple judecăţi de valoare. Era o ameninţare sadea, motiv pentru care procurorii DNA s-au sesizat din oficiu şi au declanşat o anchetă pentru identificarea autorului.
Articole în grup
Cine a scris mesajul? Avocatul Ioan Sava, zic anchetatorii. Dovada? Mesajul fusese redactat şi postat de pe calculatorul din locuinţa acestuia. În plus, Sava era singurul care i se adresa judecătoarei cu apelativul "Clina", după ce a surprins o discuţie între ea şi unul dintre copiii acesteia, care din cauza vârstei nu-i putea pronunţa corect numele. Un alt fragment al mesajului care duce spre Sava e ameninţarea cu pedeapsa divină. "Sfânta sărbătoare de azi să nu te uite", spune mesajul postat pe 8 noiembrie, de Sfântul Mihail şi Gavril, Sava fiind cunoscut ca aplecat spre religie şi "ştiinţele" oculte.
Mai mult, din anchetă a reieşit că avocatul a contribuit la articole, alături de judecătorul Mircea Puşcaş, şi nu era prima oară când recurgea la serviciile jurnalistului. Un exemplu ar fi materialul compromiţător pe care Pop îl pregătea, pare-se împreună cu Sava şi cu soţia acestuia, tot avocată, la adresa procurorului Radu Cazacu, de la structura centrală a DNA. Acesta participase la ancheta în urma căreia avocatul fusese trimis în judecată pentru trafic de influenţă în 2012 pretinzând 7.000 de euro de la un client pentru a-i obţine o sentinţă favorabilă la Curtea de Apel Oradea de la tovarăşul său, Mircea Puşcaş. De data asta, proba că Sava şi soţia "scriau" cu mâna lui Pop e o discuţie telefonică interceptată între avocat şi jurnalist. "Şi aia, amu', cu denunţul, cu înregistrarea, cu Bucureştiu', cu Cazacu, cu alea, va fi partea a doua", îi explica Pop avocatului său.
"Auzi, tati? Da' o poză?"
La fel a decurs colaborarea şi în cazul Crinei Muntean, unde în plus a intervenit şi Mircea Puşcaş (foto), căruia jurnalistul i se adresa cu apelativul "tati". O discuţie telefonică între Puşcaş şi Pop din noiembrie anul trecut arată cum încerca acesta să obţină o fotografie a judecătoarei "la materialul acela". "Auzi, tati? Da' o poză?", a întrebat Pop. "Habar n-am", i-a răspuns judecătorul, pentru ca în final, cum rezultă dintr-o altă convorbire, Pop să obţină fotografia de la Sava.
"Acţiunea" celor trei avea, în opinia procurorilor, un scop clar definit: judecătoarea a deranjat şi trebuia avertizată că, "la câte vieţi a distrus", ar trebui să-şi ţină gura. "Ameninţarea are un caracter serios şi nu poate fi evaluată ca o simplă virulenţă provocată pe un anume fond emoţional, având în vedere contextul în care a fost lansată: o campanie mediatică declanşată împotriva părţii vătămate, campanie în care inculpatul a avut un rol activ pregătind materiale, respectiv fotografia postată de către Pop Nicolae în site-ul Informaţia de Bihor", au explicat procurorii motivul pentru care, marţea trecută, au propus Curţii de Apel arestarea lui Sava.
Unii trec cu uşurinţă peste asemenea incidente. Destinatara, Crina Muntean, luase însă ameninţarea în serios. "În virtutea atribuţiilor de serviciu, am emis autorizaţii de interceptare a convorbirilor telefonice în mai multe dosare, vizând persoane şi din anturajul inculpatului, iar prin aceste ameninţări m-am simţit constrânsă să nu-mi fac datoria", spune ea într-o declaraţie dată procurorilor DNA şi reprodusă în încheierea prin care judecătorii au respins propunerea de arestare, dispunând în schimb ca avocatul să nu poată părăsi ţara în următoarele 29 de zile.
"Răzbunare"
Cum era de aşteptat, avocatul Sava se declară nevinovat şi victima unei campanii "de-a dreptul duşmănoase şi abuzive" duse împotriva sa de şeful DNA Oradea, Ciprian Man, şi de instituţia "oribilă" pe care o conduce.
"I-am transmis şi eu că n-o să rămână aşa şi o să uzez de toate căile legale. Ceea ce face aici e inadmisibil şi puteţi fi şi voi (ziariştii, n.r.) oricând victime. Este vorba despre încălcarea libertăţii de exprimare, de mişcare, şi de cea personală. Te ascultă peste tot, cu simple procese verbale de sesizare din oficiu, face dosare pentru oricine deranjează", zice Sava, negând până şi faptul că ar fi autorul ameninţărilor. "Nu au reuşit să identifice autorul, doar locaţia. Mă duc la testul poligraf".
Tăcere
Cât despre Nicolae Pop, despre care procurorii zic că "obişnuieşte să scrie articole la comanda unor foşti şi actuali inculpaţi ai DNA, pentru a denigra magistraţii care au instrumentat dosarele", acesta are calitatea de martor în dosar, la fel ca judecătorul Puşcaş.
Rugat să dea replica, Pop a refuzat orice comentariu. "Nu am ce spune", a spus el, preferând să se plângă pe propriul site şi pe facebook că i-au fost interceptate telefoanele şi i s-au divulgat "sursele de informare". Fără să arate, însă, de ce a fost interceptat: "În atenţia tuturor celor care îşi exprimă online părerile despre diferite persoane sau situaţii: avocatul bihorean Ioan Sava este cercetat pentru că ar fi postat comentarii pe site-ul Informaţiei de Bihor. Procurorii DNA au colectat de pe serverul publicaţiei comentariile postate la diverse articole".
Săptămâna trecută, în baza unui mandat judecătoresc, anchetatorii au făcut o vizită şi BIHOREANULUI, de unde au "prelevat" postări conţinând injurii şi invective, provenind, pare-se, din aceleaşi surse. Cel puţin trei începeau cu aceeaşi formulare din mesajele ameninţătoare care i-au adus avocatului Sava cătuşele pe mâini: "Bravo, Clina!"...
RĂZBOI
Ameninţat prin... mesaje
În vreme ce DNA Oradea îl acuză de şantaj, avocatul Ioan Sava acuză procurorii de abuz. El a formulat o plângere penală împotriva procurorului şef Ciprian Man şi a altor procurori din Serviciul Teritorial Oradea şi de la Bucureşti, susţinând că dosarul în care a fost trimis în judecată fiindcă ar fi cerut 7.000 de euro ca să-i "cumpere" o sentinţă de la Curtea de Apel Oradea i-ar fi fost înscenat.
Sava susţine la rândul său că atât el, cât şi familia sa se simt "ameninţaţi de DNA Oradea", iar asta din cauza unor... mesaje şi comentarii de pe publicaţiile online din care rezultă "că se ştia deja că procurorul şef Man ar fi "rezolvat" familia Sava, aspect care a şi determinat avansarea sa în funcţie. "Prin modul în care sunt redactate, mesajele aparţin procurorului sau familiei sale", consideră avocatul.