Vestea că episcopul ortodox al Oradiei, Sofronie Drincec, este cercetat de DNA alături de arhimandritul Mihail Tărău, stareţul Mănăstirii Izbuc, a provocat o adevărată furtună.

Credincioşii care îşi cunosc întâistătătorul doar din rarele apariţii publice s-au crucit la gândul că acesta ar putea fi prins cu şpăgi, în vreme ce preoţimea păţită zice că era doar o chestine de timp ca slăbiciunea Preasfinţitului pentru lux să iasă la iveală. Mai ales că şi-a cultivat-o încă din tinereţea petrecută la Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria, şi acolo fiind acuzat că a dijmuit banii credincioşilor. Iar vechile obiceiuri nu mor uşor...

Afacerişti în sutană

Mihail Tărău, stareţul Mănăstirii IzbucLa două săptămâni după percheziţiile făcute pe 15 septembrie în apartamentele lui Sofronie Drincec din Palatul Episcopal din Oradea şi la Mănăstirea Izbuc, condusă de credinciosul său arhimandrit Mihail Tărău (foto), procurorii anticorupţie ţin încă ancheta la secret. DNA Oradea a anunţat în acea zi doar că ancheta vizează "suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie comise în perioada 2014-2016", iar un comunicat emis a doua zi de Biroul de presă al Episcopiei zicea că anchetatorii n-au precizat calitatea procesuală a ierarhului ori a altor slujbaşi, aşa că biserica se abţine de la comentarii.

În absenţa datelor certe, s-au răspândit zvonurile că DNA urmăreşte o afacere de proporţii, atribuirea pe şpăgi a parohiilor din judeţ, nefiind însă clar ce fel de probe au. BIHOREANUL a dezvăluit încă din urmă cu 3 ani, pe baza unor surse din interiorul Bisericii, că preţul unei parohii de ţară începe de la câteva mii de euro, ajungând la 10.000 în cazul uneia de lângă oraşe şi depăşind cu mult această sumă pentru un post în Oradea.

Biserici la mezat

Cum episcopul nu ţine audienţe şi nu vorbeşte la telefon, vânzarea de parohii ar fi condusă prin arhimandritul Mihail Tărău. Harnic şi descurcăreţ, stareţul a intrat în graţiile episcopului împlinindu-i poftele, amenajându-i la mănăstire o casă de vacanţă şi preluându-i prerogrativele plictisitoare. Treptat, Mihail a transformat Izbucul într-un loc de pelerinaj unic în regiune şi a devenit un adevărat pol de putere la care se raportează preoţimea bihoreană.

Camelia DindeleganLa Mihail se spovedesc tinerii în căutarea de parohii şi preoţii care vor altele mai bune. Candidaţii sunt testaţi apoi de sora sa, Camelia Dindelegan (foto), psihologă la Universitate, cea trimisă în judecată pentru că i-ar fi mituit pe rectorul Constantin Bungău şi pe ex-decăniţa Floare Chipea. Sub pretextul de a îndepărta personalităţile deviante, aceasta selecta preoţii obedienţi, cei dispuşi să cumpere parohiile şi care după instalare să cotizeze găzduind pelerinajul cu moaşte al călugărilor de la Izbuc, o colectă de bani disimulată ritualic.

Acest fel de a masca şpăgile sub formă de donaţii a fost perfecţionat în anii de păstorire a PS Sofronie, văzut în 2007, la instalarea în Oradea, ca o speranţă a ortodoxiei din această parte a ţării. Tânăr, cultivat, orator desăvârşit, acesta i-a cucerit, la început, pe preoţii şi credincioşii bihoreni, interpretând magistral rolul bunului păstor atent la nevoile turmei.

Fan Mercedes

La Gyula, însă, de unde venea, o dăduse rău cu bota în baltă. BIHOREANUL a descoperit că acum 17 ani, pe când era episcop în Ungaria, Sofronie, pe atunci în vârstă de numai 32 de ani, avea deja apucături de sutană bătrână, poftind cu lăcomie la banii comunităţii.

Costel Oprea, jurnalist la Curierul Naţional"În 1999 documentam un articol despre românii din Ungaria. Oamenii se plângeau că nu aveau drepturi, că limba maternă nu se folosea nici la liceul românesc din Gyula, şi erau foarte supăraţi că fondurile alocate de Guvernul României comunităţii româneşti au fost cheltuite de episcop", povesteşte Costel Oprea (foto), la acea vreme jurnalist la Curierul Naţional.

Prin HG 129/1999, Guvernul Radu Vasile atribuise 300 milioane lei Episcopiei Ortodoxe din Gyula "pentru susţinerea unor acţiuni". "Cu banii alocaţi comunităţii româneşti, episcopul şi-a cumpărat, însă, un Mercedes", povesteşte Oprea. Drincec, care nu are permis de conducere şi nici nu ieşea "pe teren", lăcomise la limuzină ca să facă naveta la Arad, unde locuieşte mama sa.

Obişnuit să fie lăudat, episcopul a fost foarte enervat de apariţia articolului lui Oprea care i-a dat în vileag isprava şi a reacţionat urât, afurisindu-l pe ziarist. "Sofronie mi-a trimis un drept la replică interminabil, din care se înţelegea doar că îmi interzicea să mai calc, eu sau colegii mei, vreme de un an, în eparhia românească din Ungaria", povesteşte Oprea. Căci poate s-ar fi aflat şi altele...

Suspiciuni...

Cei care l-au adus pe Sofronie în Oradea au aflat abia după instalare despre scandalul cu Mercedesul. "Ne-a amăgit pe toţi cu carisma sa", admite acum unul dintre susţinătorii de atunci. Iar orice amăgire duce la dezamăgiri.

Suspicios până la paranoia, Drincec şi-a pus colaboratorii să-i jure credinţă, îi percheziţionează de microfoane, nu ţine telefonul în cameră ca să nu fie ascultat, ţine storurile trase ca să nu fie interceptat de la distanţă, iar la mobil vorbeşte doar cu mama lui şi cu stareţul Mihail. În schimb, se spune că, superstiţios, îşi începe ziua citind în cafea sau interpretând vise şi că s-ar teme de vrăji la fel de tare ca de pisicile negre şi de fatidicul 13.

Indiferent dacă o fi sau nu adevărat, cert e că Sofronie şi-a îndepărtat credincioşii ieşind rar între ei şi doar cu o gardă de preoţi care să-l apere de vreun eventual contestatar, iar preoţimea şi-a ostilizat-o prin ameninţări cu caterisirea, numiri discreţionare şi dublă măsură. Spre exemplu, dacă pe preotul Ovidiu Pop de la Biserica cu Lună, reţinut în 2014 pentru evaziune fiscală, l-a scos imediat de la slujire, pe maica Mina Bădilă, stareţa de la Mănăstirea Sfintei Cruci, trimisă în judecată în 2013 pentru spălare de bani, şi pe cumnatul arhimandritului Tărău, preotul Marin Dindelegan, inculpat recent pentru complicitate la dare de mită, i-a păstrat în posturi.

Să fie pace!

Ovidiu Pop, preot anchetat pentru evaziune fiscalăÎn atmosfera tulbure ce-a urmat percheziţiilor, Sofronie a încercat să liniştească apele. Închis în Palatul Episcopal, a ordonat săptămâna trecută, subit, reprimirea lui Ovidiu Pop (foto) la slujire, ca să nu facă gură, şi a anulat concursurile programate pentru ocuparea parohiilor vacante. Oricum, bănuind că de data asta competiţiile vor fi "pe bune", de teama DNA, candidaţii nu s-au mai înghesuit să se înscrie: ca niciodată, pentru cinci posturi s-au depus doar două dosare!

De altfel, episcopul încearcă să se protejeze cât mai bine. Preoţii vorbesc deja că Mihail Tărău va fi scos de Sofronie ţapul ispăşitor, asupra căruia va pasa responsabilitatea tuturor faptelor cercetate de procurori, deşi s-a bucurat mereu de rodul lor. De altfel, după percheziţii, Preasfinţitul n-a mai ieşit din Palat şi s-a răcit cu arhimandritul de la Izbuc. "Lasă, că trecem noi şi peste asta", le spune el apropiaţilor, convins că va scăpa şi de această dată. Invocând, ca de fiecare dată, mila Domnului...


CA-N FILME
Un episcop "exemplar"

preotul Ciprian Mega, senarist şi producătorPersonalitate complexă, în care discursul rafinat se îmbină năravuri din cele mai respingătoare, Sofronie Drincec a inspirat personajul unui film cu finanţare canadiană. Preotul Ciprian Mega (foto), scenaristul şi producătorul filmului "Nunta lui Iov", selecţionat în 2015 la Festivalul Internaţional de la Cannes, a creat după chipul şi asemănarea lui Sofronie un personaj despre care zice că îi va da replica celebrului actor american Tom Hanks. "E un film puternic, despre provocările de a trăi în România", spune Mega, adăugând că inspiraţia i-a venit natural. "Nu mi-am propus să fac din Sofronie un personaj, pur şi simplu figura lui m-a inspirat. Privindu-l, analizându-l, identifici criza prin care trece Biserica".

Mega s-a întâlnit cu Sofronie la Oradea în 2009, când episcopul i-ar fi promis că îl va instala diacon pe 25 martie. "Cu o seară înainte, am fost chemat la Episcopie. Exarhul mănăstirilor din Bihor mi-a spus că Preasfinţitul a primit un telefon de la Patriarh, cum că scrierile mele de până atunci au deranjat, iar hirotonia nu poate avea loc decât dacă facem un efort să îl înduplecăm pe Preasfinţitul. «Un efort financiar», a completat exarhul", povesteşte tânărul. Mega e convins că a fost respins fiindcă n-a cotizat, dar nu regretă, pentru că acum e preot în Cipru şi are o experienţă pe care o poate valorifica artistic. Iar în cazul lui Sofronie, viaţa chiar bate filmul!