Final neaşteptat în războiul pe care un orădean îl poartă de peste 8 ani cu Banca Comercială Română! Deşi în 2015 a obţinut anularea clauzelor abuzive din contractul de creditare, banca a refuzat să-i recalculeze datoria, chiar şi după ce judecătorii au obligat-o să achite penalităţi de 100 lei pentru fiecare zi de întârziere.

Urmarea? Anul trecut, bărbatul a cerut executarea silită a BCR. Dar, când s-o pună în aplicare, s-a trezit cu o adresă prin care banca îl informa că... nu mai are nicio datorie!

În proces cu "Goliat"

avocat Oradea, Simona PașcuCazul - unic în Bihor, după cum spune avocata Simona Paşcu (foto) - a pornit de la un credit ipotecar de 16.000 euro pe care clientul său l-a obţinut în 2008 de la BCR pe 25 de ani, girând cu apartamentul.

Contractul prevedea o dobândă fixă de 7,4% pentru primul an, iar apoi variabilă, "prin raportare la dobânda de referinţă variabilă afişată la sediile BCR". Ce însemna asta, omul a aflat în al doilea an, când ratele i-au crescut de la o lună la alta, ajungând la un moment dat aproape duble faţă de cele din primul an.

Banca n-a reuşit, însă, să-i arate clientului modul în care se calcula dobânda respectivă, motiv pentru care în 2011 acesta a dat-o în judecată, cerând anularea clauzei şi stabilirea unei dobânzi legale.

E abuz!

Între altele, orădeanul a invocat OUG 50/2010 privind contractele de credit, care a scos în afara legii clauzele abuzive şi a obligat băncile să calculeze dobânzile variabile nu după criterii proprii, ci strict după cotaţiile Euribor, Robor, Libor sau după dobânda de referinţă a BNR.

După 4 ani de procese, în 2015, instanţele i-au dat dreptate, dispunând BCR să aplice formule legale de calcul, să refacă graficul de rambursare până la negocierea noilor prevederi, să încaseze de la client exclusiv dobânda de referinţă a BNR şi să-i returneze diferenţa încasată nelegal. "Ca să vă faceţi o idee cât de mare era dobânda variabilă stabilită prin clauza abuzivă, în cei 3 ani în care s-a judecat procesul s-au acumulat aproape 8.000 euro, deci jumătate din credit", spune avocata.

Executare silită cu penalităţi

Omul şi-a câştigat însă drepturile doar pe hârtie, căci banca nu s-a conformat, motiv pentru care s-a adresat unui executor judecătoresc. Iar BCR a deschis un alt proces, contestând executarea silită.

"În cadrul contestaţiei la executare am solicitat instanţei să aplice băncii penalităţi de 100 lei pentru fiecare zi de întârziere, până la eliminarea clauzei abuzive privind modul de calcul al dobânzii şi emiterea unui nou grafic de rambursare a creditului", spune Paşcu.

În 2016, după încă un an, judecătorii au dat din nou câştig de cauză clientului, statuând ca penalităţile aplicate băncii să intre în vigoare "din a 10-a zi de la data comunicării" sentinţei.

Rămaşi fără apartament

Litigiul nu s-a terminat aici. În loc să respecte decizia judecătorilor, reprezentanţii BCR au făcut tot cum au vrut ei: au recalculat dobânda pornind din 24 iulie 2015, data la care s-a pronunţat verdictul împotriva lor, şi nu din 2008, data încheierii contractului de creditare, iar valoarea dobânzii scrise în scadenţar nu era cea dispusă de instanţă, ci de 7,4% pe an, ca în contractul iniţial.

Nici corespondenţa care a urmat n-a remediat problema, ba din contră. Profitând că bărbatul nu şi-a mai achitat ratele umflate cu dobânzile declarate deja ilegale de judecători, banca a declanşat procedura de executare silită şi i-a vândut imobilul lăsat gaj.

Să plătească şi BCR

Chiar şi aşa, orădeanul a mai rămas dator, în evidenţele băncii, cu 16.836 euro, sumă pentru care i-au fost poprite conturile. Din acest motiv, vara trecută omul a cerut executarea silită a BCR şi pentru penalităţile socotite din 2016, când fuseseră stabilite, în total aproximativ 82.000 lei. "Banca nu a pus în aplicare niciuna dintre dispoziţiile instanţei", a motivat avocata. BCR a contestat din nou acţiunea, dar contestaţia i-a fost respinsă.

Rămasă fără altă soluţie, banca a schimbat tactica şi şi-a anunţat, în final, clientul că renunţă la suma cu care acesta îi mai era dator. "Venind în întâmpinarea dificultăţilor dvs. de a achita datoria (ca şi cum procesele nici nu ar fi existat - n.r.), vă aducem la cunoştinţă că banca a înţeles să renunţe la recuperarea soldului datorat, în cuantumul de 16.836 euro", arată notificarea trimisă pentru a stinge procesul.

"Decât să aplice dobânda legală stabilită de BNR, banca mai bine renunţă la banii datoraţi", concluzionează avocata, fără a preciza dacă clientul său va cădea la pace cu BCR sau va continua executarea silită şi demersurile care să oblige banca la recalcularea pe care nu vrea s-o facă. Nu de alta, dar "datoria" lui e mai mică şi numai decât penalităţile pe care le-ar putea încasa...