Un tânăr orădean a fost trimis în judecată săptămâna trecută pentru înşelăciune în formă continuată după ce, folosindu-se de pagini Facebook create pe numele emisiunii "Acces Direct" sau pe ale unor persoane cu pretinse probleme sociale, a strâns sponsorizări pe care le-a băgat în propriul buzunar.

Florin Marcel Manciu, în vârstă de 22 ani, nici măcar nu e la prima ispravă, fiind judecat şi la Judecătoria Iaşi pentru o "ţeapă" similară: a creat o pagină pe numele părintelui Calistrat, celebru în toată ţara pentru predicile non-conformiste pe care le promovează si pe internet, iar în numele lui a cerut donaţii de la enoriaşi, dar banii să-i fie viraţi lui, "părintele Manciu"...

Directorul Antenelor

Manciu şi-a început escrocheriile din 2014, pe când avea doar 17 ani şi era licean la Colegiul Tehnic Mihai Viteazul, după cum spune rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea. Tânărul a înfiinţat o pagină falsă de Facebook sub numele cunoscutei emisiuni "Acces Direct", unde posta sub numele de Mara Bănică, Simona Gherghe, reporter şi prezentatoare a emisiunii, ori ca avocat, director al emisiunii sau chiar al trustului, solicitând donaţii pentru diverse cazuri sociale care ar fi sprijinite de Fundaţia "Mereu Aproape".

În unele situaţii s-a dat tată al unor copii cu probleme, dar a avut tupeul să ceară bani chiar şi pentru vindecarea unei boli inventate de care ar fi suferit Mara Bănică. "A postat fotografia Marei Bănică, într-un cărucior la spital, spunând că este într-o stare foarte gravă, îi face transplant de rinichi şi nu se mai descurcă financiar, cerând ajutor bănesc, donaţiile fiind aşteptate pe numele de Manciu, pentru că el este directorul de trust al Antenei", se arată într-una din reclamaţii.

În total, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale, cei care au efectuat ancheta sub coordonarea procurorilor orădeni, au contabilizat pe numele tânărului 29 de escrocherii comise în decursul anilor 2014-2016, care au produs o pagubă de 4.512 lei şi 87 euro în dauna victimelor ce i-au trimis bani în cont. "Suma, inculpatul şi-a însuşit-o în scop personal şi nu pentru ajutorarea oamenilor cu probleme", scriu anchetatorii.

Călugărul Manciu

părintele Calistrat de la Mănăstirea VlădiceniOrădeanul are un proces similar şi la Judecătoria Iaşi, după ce a fost dat pe mâna procurorilor moldoveni de părintele Calistrat (foto) de la Mănăstirea Vlădiceni, călugăr cunoscut în toată ţara pentru predicile non-conformiste pe care le promovează pe propriul blog, pe Youtube şi pe Facebook. Călugărul a fost alertat anul trecut de enoriaşi că profilul său de Facebook a fost falsificat şi că pe pagina respectivă se solicitau diverse sume enoriaşilor în numele său, care să fie transferate însă în conturile "părintelui" Manciu Florin Marcel din Oradea.

Revoltat, Calistrat a postat pe pagina sa reală mai multe mesaje prin care avertiza oamenii să nu mai vireze bani în cele două conturi, la unele ataşând şi fotografia tânărului orădean, demascând şi câteva din escrocheriile lui Manciu, printre care şi postarea în care acesta cere bani pentru o biserică în construcţie. "Este un fals", a scris călugărul.

"Părinte" în arest

Ulterior, Manciu a încercat să-l înşele chiar pe călugăr. L-a sunat, recomandându-se drept procuror din Buzău care s-ar ocupa de cazul privind falsificarea contului de Facebook, şi i-a cerut să vireze o sumă de bani în unul dintre cele două conturi menţionate pe profilul fals.

În acel moment, părintele a sunat la Poliţie, iar pe 16 noiembrie anul trecut orădeanul a fost "capcanat" într-o acţiune la care au participat poliţişti din Iaşi şi Oradea, sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi.

"Strângea bani ba că ar fi ars Mănăstirea Vlădiceni, ba că nu ştiu ce... Prostii inventate! Eu nu am nicio pretenţie de la el, mie nu mi-a luat nimic, dar păcălea oamenii din străinătate, care îi trimiteau bani. El vorbea în numele meu, se dădea drept părintele Calistrat, deci sunt parte vătămată doar ca prejudiciere a imaginii", a declarat presei călugărul.

Cert este că, imediat după flagrant, Manciu a fost reţinut, apoi arestat de Judecătoria Iaşi, măsură înlocuită de Tribunal, câteva zile mai târziu, pe 22 noiembrie, cu controlul judiciar. Şi la Iaşi tânărul a fost trimis în judecată, pe 9 ianuarie în acest an, pentru înşelăciune în formă continuată, la fel ca la Oradea. Procesul a fost unul scurt, căci văzându-se în faţa instanţei şi în pericol să fie condamnat, Manciu a decis să-şi împace victimele şi să le plătească paguba, procedură permisă în cauzele ce privesc înşelăciunile. Ca atare, vinerea trecută, printr-o sentinţă care nu e definitivă, judecătorul a dispus încetarea procesului penal împotriva escrocului, obligându-l, însă, la plata cheltuielilor judiciare în valoare de 3.200 lei. Obiceiurile rele mor greu...