Mai puţin de o lună a trecut de când BIHOREANUL a dezvăluit o faptă oribilă petrecută în curtea Liceului Tehnologic Special George Bariţiu din Oradea, unde un elev a fost arestat după ce şi-a obligat un coleg să facă sex oral unui alt adolescent. Acum, şcoala este implicată într-un nou scandal.

Sesizat de părintele unui elev, senatorul USR Vlad Alexandrescu, fost ministru al Culturii în Guvernul Cioloş, a alertat Parchetul Bihor, Avocatul Poporului şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, arătând că în această şcoală elevii sunt „educaţi” cu electroşocuri de către agenţii de pază. Până acum, a răspuns acuzaţiilor doar şeful Inspectoratului Şcolar, Alin Novac Iuhas, care susţine că, de fapt, la Bariţiu n-a avut loc niciun abuz.

Acuzaţii grave

Senatorul Vlad Alexandrescu (foto) a dezvăluit marţea trecută, pe Facebook, că la Liceul Special nr. 1 din Oradea s-ar petrece adevărate orori: „Câţiva părinţi mi-au scris că jandarmii care ar trebui să-i protejeze pe copii îi abuzează în cel mai teribil mod cu putinţă. Din relatările lor, jandarmii se comportă ca nişte brute, intră în camerele copiilor, le aplică lovituri şi îi electrocutează cu electroşocuri. Copii cu grave probleme psihice care, în locul tratamentului unor specialişti, primesc lovituri şi şocuri”...

În realitate, după cum s-a dovedit în ziua următoare, nu jandarmii ar fi „bestiile”, ci angajaţii Societăţii Pază şi Protecţie Bihor, a Consiliului Judeţean, cu care liceul are un contract. Tot miercuri, la şcoală au mers inspectori ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului şi ai Inspectoratului Şcolar.

„În cazul în care sunt indiciile unor rele tratamente, vom demara procedurile legale. În ce priveşte abuzurile personalului de pază, este curtea domnului director, el ştie ce se întâmplă”, a declarat directoarea interimară a DGASPC Bihor, Camelia Gaciu. Numai că directorul școlii, Tiberiu Sîncelean, nu răspundea apelurilor telefonice ale jurnaliştilor, pentru a da explicaţii.

La secret

Părintele care a reclamat relele tratamente aplicate copiilor este Nicolae Muşat, care a făcut sesizări similare şi în trecut, asupra activităţii pedagogilor din Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Tileagd, unde băiatul său a fost elev pe durata gimnaziului.

„E inuman ce se întâmplă acolo (n.r. - la Barițiu). Noi nu avem acces, doar copilul intră şi iese, nu ni se spune nimic. M-am trezit cu copilul plin de vânătăi. Mi-a spus că a sărit pe un pat şi a venit cineva în uniformă, l-a trântit şi l-a electrocutat”, a relatat Muşat BIHOREANULUI. „Corecţia” ar fi fost aplicată de paznicii chemaţi chiar de directorul Sîncelean, după o altercaţie între copii în curtea şcolii.

Muşat a cerut să vadă înregistrările camerelor de supraveghere din curte, pentru a afla dacă fiul său a fost implicat în respectiva altercaţie, dar cererea i-a fost refuzată. Oricum, „tratamentul” aplicat în internat n-a fost filmat, din simplul motiv că în încăperi nu există camere de supraveghere...

CJ „se scoate”

Atât şcoala, cât şi firma de pază se află în subordinea Consiliului Judeţean, care a reacţionat tot miercuri, prin purtătorul de cuvânt Adrian Simon, care a precizat că SPP Bihor are contract cu liceul „pentru prevenirea oricărui tip de probleme sau a unor acte de violenţă şi pentru asigurarea unui climat de ordine şi linişte”. Simon nici n-a confirmat, nici n-a infirmat dacă firma de pază a intervenit pentru aplanarea vreunui conflict, spunând doar că are acest atribut „la solicitarea beneficiarului”. În schimb, a respins acuzaţiile, zicând că paznicii nu au în dotare aparate cu electroşocuri şi că intervin în şcoală numai în prezenţa pedagogilor.

„Având în vedere toate aceste elemente, Consiliul Judeţean în calitate de coordonator al reţelei şcolare cu regim special, în numele unităţii de învăţământ în cauză, respinge acuzaţiile înşirate de parlamentarul Vlad Alexandrescu pe marginea eventualelor acţiuni de violenţă din Liceul Tehnologic Special nr. 1 Oradea, considerând mai mult decât necesară verificarea mai multor surse înainte de lansarea unor incriminări”, a transmis CJ.

Pare că n-a fost...

În timp ce Parchetul şi DGASPC încă anchetează cazul, şeful IŞJ, Alin Iuhas Novac (foto), pare că s-a lămurit. Într-o conferinţă de presă susţinută joi, acesta a declarat că o investigaţie a inspectorilor şcolari a condus la concluzia că un astfel de abuz grav nu a avut loc, chiar dacă ultimul cuvânt îl vor avea cei de la Protecţia Copilului şi procurorii.

„Din verificările pe care colegii mei le-au făcut, pe baza instrumentelor de lucru de care unitatea dispune, mă refer la documente medicale, procese verbale de triaj, registre de evidenţă la cabinetul medical, ba mai mult, înregistrările audio-video din unitate, reiese că nu există sau nu au avut loc aceste forme de violenţă fizică”, a declarat Novac. Întrebat cum îşi explică totuşi vânătăile ce se văd clar în fotografiile făcute publice de părinte şi certificatul medico-legal obţinut de copil, şeful IŞJ Bihor s-a rezumat să declare că nu a văzut imaginile. În schimb, a confirmat şi el că paznicii nu au în dotare aparate cu electroşocuri.

Chestionat de BIHOREANUL cui revine datoria să gestioneze conflictele dintre elevi, toţi cu cerinţe educaţionale speciale - celor 9 pedagogi ori paznicilor? - şeful IŞJ a admis că personalului didactic. „Este treaba personalului din unitate, cu sprijinul tuturor partenerilor”, a zis el.

Directori pedepsiţi

În final, conducerea şcolii a fost totuşi sancţionată. Consiliul de Administraţie a decis să-l demită pe  directorul Tiberiu Sîncelean (foto) şi pe adjuncta Mariana Şandor, despre care Novac  a spus „nu au îndeplinit anumite obligaţii prevăzute în contractul de management”, atât în cazul semnalat de senatorul Alexandrescu, cât şi după scandalul de la jumătatea lunii octombrie, când un elev şi-a obligat un coleg cu grave probleme psihice să facă sex oral unui alt adolescent, tot bolnav, chiar în curtea şcolii.

Şeful IŞJ a dezvăluit că, în ciuda gravităţii primului caz, conducerea şcolii n-a făcut o anchetă internă decât după ce o echipă a Inspectoratului a impus-o. „Este primul lucru pe care trebuie să-l faci, fără să-ţi spună nimeni. Dar tu îl faci după o săptămână şi vii cu concluzii, după o altă săptămână, în care nimeni nu e vinovat, în condiţiile în care avem un elev reţinut...”, a reproşat Novac celor doi directori.

Sub nasul pedagogilor

Cu prilejul verificărilor de luna trecută, inspectorii şcolari au depistat, de asemenea, că şcoala nu avea proceduri obligatorii, cum ar fi cele privind accesul persoanelor străine, că personalul nu are sarcini trasate limpede prin fişa postului, şi nici sancţiuni prevăzute pentru abaterile disciplinare.

Din această cauză, de altfel, în şcoală nici nu s-au dispus sancţiuni împotriva pedagogilor care au dat dovadă de gravă neglijenţă în timpul incidentului din octombrie. Atunci, în timp ce copiii bolnavi erau agresaţi în faţa internatului, pedagogii au fost înregistraţi pe camerele de supraveghere plimbându-se prin curte, la distanţă de câteva zeci de metri.

În locul lui Sîncelean, IŞJ a numit-o interimar pe fosta sa contracandidată la concursul pentru funcţia de director, profesoara Ileana Varga. Rămâne de văzut dacă aceasta va contribui la elucidarea scandalurilor şi, mai ales, la sancţionarea „pe bune” a vinovaţilor...


PĂRINŢII SUNT DE VINĂ
Acuzaţi că fac reclamaţii

În conferinţa de presă de joia trecută, şeful IŞJ a ţinut să sublinieze că părintele care a lansat acuzaţiile privind folosirea electroşocurilor, Nicolae Muşat, este un reclamagiu, punând în faţa jurnaliştilor 5 bibliorafturi cu sesizări pe care acesta le-a făcut în ultimii ani, reclamând diverse nereguli de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Tileagd, unde fiul său a făcut cursurile gimnaziale. Potrivit lui Novac, sesizările au fost transmise şi procurorilor, dar şi DGASPC, Avocatului Poporului şi Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, dar niciuna nu s-a confirmat.

De altfel, Muşat l-a şi dat în judecată pe Novac. „Eu, în dublă calitate, de persoană fizică şi de inspector şcolar general, sunt chemat în judecată de către aceşti părinţi pentru abuz în serviciu, iar ceea ce mi se impută este că am numit la CSEI Tileagd un director peste voia Consiliului de Administraţie, un director care nici măcar o secundă nu a fost în această funcţie”, a spus Novac, sugerând că familia Muşat a „împrăştiat” informaţii false.