Se îngroaşă gluma pentru Victor Micula! Dacă până nu demult extravaganţele celebrului fiu al magnatului Viorel Micula erau apanajul ziarelor mondene, acum Victoraş a "invitat" mascaţii pe domeniul familiei, ceea ce nu dă deloc bine la imaginea afacerilor pe care miliardarii le derulează.

Descinderile au fost dispuse de procurorii Parchetului Oradea într-o anchetă în care sunt cercetate fapte precum nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, braconaj şi favorizarea făptuitorului, deocamdată "in rem", adică fără acuzaţii formulate împotriva unei persoane anume.

BIHOREANUL a aflat că investigaţiile privesc mai multe aventuri în care ar fi fost implicat Micula jr, bănuit că a braconat din elicopter şi că deţine arme nelegal, cu protecţia unor slujbaşi ai statului. "Sunt abuzuri grosolane, mă protejează naiba cu puii!", ripostează Victoraş, pretinzând că, de fapt, s-ar încerca discreditarea familiei sale.

Percheziţie cu repetiţie

Joia trecută, BIHOREANUL a dezvăluit, în exclusivitate, amănunte despre percheziţiile declanşate la vila familiei Micula din strada Colinelor, cel vizat fiind Victoraş Micula. Descinderea era a doua din acest an, după percheziţiile din 5 martie, dispuse fiindcă pe internet au fost difuzate înregistrări ce-l arătau pe tânăr şi pe câţiva amici de-ai săi făcând drifturi şi "liniuţe", dar şi trageri cu un pistol despre care ziceau că era un automat AK-47, legendarul Kalaşnikov.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, comisarul şef Alina Dinu, anunţa atunci că s-au declanşat din oficiu cercetări pentru deţinere ilegală de arme şi întrecere ilegală de maşini, dar cei implicaţi au bagatelizat povestea, zicând că ar fi folosit o armă de airsoft, neletală. După câteva săptămâni, Victor Micula a fost audiat la Poliţia Rutieră, apoi nu s-a mai auzit nimic despre caz, anchetatorii invocând că "urmărirea penală este nepublică".

Joia trecută, însă, mascaţii au apărut din nou la uriaşa poartă a domeniului Micula. Acţiunea a început dimineaţa la ora 10 şi a fost una de anvergură, percheziţiile fiind organizate de poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Anticorupţie şi ai Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din Poliţia Bihor, cu sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei din cadrul Direcţiei Generale de Jandarmi a Capitalei.

Problemă de corupţie

Percheziţia s-a încheiat seara, în jurul orei 21, iar avocatul lui Micula jr, Răzvan Doseanu, prezent la operaţiune, a refuzat să dea detalii despre anchetă, invocând faza incipientă a acesteia. A confirmat, totuşi, că este un dosar în care acţionează ofiţeri anticorupţie. "Sub pretextul unui anumit dosar penal, se pare că a venit DGA pe o infracţiune care teoretic nu e de competenţa lor. Practic, o să vedem ce urmează", a spus avocatul, sugerând că Victor Micula ar fi o victimă colaterală, într-o investigaţie vizând infracţiuni de corupţie comise de angajaţi MAI, principalul "obiect de anchetă" al DGA.

Imediat după Doseanu, din curte a ieşit - la volanul unei maşini de teren fără număr de înmatriculare în partea frontală - şi Victoraş Micula, care s-a declarat victima unor anchetatori în căutarea unui "trofeu", luându-i la mişto pe oamenii legii, cărora le-a transmis să-i divulge unde au plantat microfoane în vilă, ca să le schimbe bateriile. "Când e deschis sezonul la ţap, toată lumea caută un trofeu. Aşa-i România, ce să-i faci? În campanie electorală e nevoie de arestaţi", a aruncat Victoraş, băgând şi factorul politic în chestiune.

Ulterior, în două mesaje pe Facebook, tânărul a dezvăluit că anchetatorii suspectează că s-ar bucura de protecţia unor persoane cu funcţii în instituţii ale statului. "DGA face nişte abuzuri «grosolane» cu privire la faptul că, vezi Doamne, pe mine mă protejează naiba cu puii", a scris tânărul.

Acuze grele

Parchetul Oradea a precizat a doua zi, printr-un comunicat sumar, ce anume a justificat percheziţia: pe de o parte, suspiciunea comiterii unei infracţiuni de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor, adică deţinerea fără drept de arme letale interzise şi de muniţii pentru acestea, faptă pedepsită cu închisoare între 3 şi 7 ani.

O altă ilegalitate cercetată este braconajul, adică "vânătoarea fără permis şi fără autorizaţie de vânătoare", iar cea de-a treia, favorizarea făptuitorului, adică "ajutorul dat făptuitorului în scopul împiedicării sau îngreunării cercetărilor într-o cauză penală, tragerii la răspundere penală, executării unei pedepse sau măsuri privative de libertate".

Deocamdată, a subliniat Parchetul, "s-a dispus începerea urmăririi penale in rem", adică nu împotriva vreunei persoane. Încă...

Braconaj din elicopter?

Comunicatul nu a descris concret faptele, lăsând loc supoziţiilor. Favorizarea făptuitorului este evident că ţinteşte slujbaşi ai statului care i-ar fi asigurat celui vizat protecţia în anumite situaţii, iar în ce priveşte încălcarea regimului armelor şi muniţiilor, la fel ca braconajul, nu este exclus să-l privească direct pe Micula jr.

Sursele BIHOREANULUI susţin că acesta este suspectat că astă-toamnă a braconat trăgând cu arma din elicopter, ceea ce ar fi o barbarie, şi încă una extrem de periculoasă, episodul fiind semnalat la vremea respectivă la telefonul de urgenţă 112.

Pe de altă parte, în ultima perioadă tânărul a fost imortalizat de mai multe ori având arme în mână. Pe lângă înregistrarea din primăvară în care apărea cu un Kalaşnikov, în decembrie anul trecut Micula jr. s-a filmat şofând o maşină pe al cărei bord era proptită o puşcă cu lunetă, cu ţeava scoasă pe geamul din dreapta.

Şef peste vânători

Cert e că, potrivit surselor ziarului, în timpul percheziţiilor de joia trecută s-au şi ridicat câteva arme de vânătoare, care în acte ar aparţine unui membru al Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Forest Hunt Paleu. La sosirea poliţiştilor, de altfel, respectivul se afla acasă la Micula, amândoi pretinzând că aveau programată o partidă de vânătoare autorizată. "Atâta timp cât el are autorizaţie, are tot ce-i trebuie, nu este ilegal să merg cu el", avea să declare a doua zi Victoraş.

În pasiunea sa pentru arme, Victoraş a mai făcut un pas: BIHOREANUL a descoperit că este membru al AVPS Paleu, ba chiar are din 17 mai calitatea de vicepreşedinte al asociaţiei, deşi încă nici nu i s-a uscat bine cerneala pe permisul de vânătoare. Cum şi în ce condiţii a reuşit o asemenea performanţă, rămâne să stabilească anchetatorii, asta dacă nu cumva se vor împotmoli, precum cei de dinaintea lor...


AVENTURI DE VIP
Legea-i doar pentru unii

Suspiciunea că Victor Micula ar beneficia de protecţie din partea unor poliţişti a fost vehiculată de mai multe ori de-a lungul anilor, dat fiind că a fost protagonistul mai multor escapade cu iz penal fără să fi fost tras vreodată la răspundere.

În 2012, de pildă, BIHOREANUL dezvăluia că tânărul şi-a asmuţit bodyguarzii asupra preşedintelui clubului de fotbal din Budureasa, Niţu Fâşie, care nu îl lăsase să stea pe banca de rezerve în timpul unui meci. Ancheta a fost clasată, iar Victoraş a continuat să şocheze. Pe 8 aprilie 2013 a aterizat cu elicopterul la Mănăstirea Prislop şi, deloc jenat că zgomotul tulbura pelerinii, s-a băgat în faţa celor aşezaţi la rând ca să se reculeagă, motivând că era... stresat din cauza crizei economice!

Câteva zile mai târziu a comis-o din nou. În timpul unui protest autorizat al localnicilor din zona Beiuş desfăşurat pe DN76, Victoraş şi-a pus bodyguarzii să blocheze şoseaua, instigând şoferii să-i urmeze exemplul, după care, la sosirea poliţiştilor, a fugit călare pe o motocicletă, chiar dacă, fiind minor, nu avea permis de conducere.

În pofida dovezilor că tânărul a încălcat cel puţin un articol al Codului Rutier, poliţiştii au înregistrat un dosar penal pe numele său abia după ce BIHOREANUL i-a făcut publică isprava. Chiar şi aşa, dosarul deschis de Parchetul Beiuş a fost mutat la Cluj şi apoi înmormântat.

Un alt scandal în care a fost implicat s-a petrecut în aprilie 2018 la Betfia, unde mai mulţi cai de rasă, unii dresaţi pentru terapia copiilor cu dizabilităţi, au fost răniţi, iar unul a şi murit, după ce o maşină de teren cu care de obicei circulă Victoraş a intrat pe o păşune şi i-a fugărit până la epuizare. Cazul a ajuns în atenţia Poliţiei, dar despre finalitatea anchetei nu s-a mai auzit nimic.