Ultima şedinţă ordinară a actualului Consiliu Local s-a desfăşurat rapid şi fără derapaje majore, în ciuda campaniei electorale. Întâlnirea a durat doar 40 de minute, deşi pe ordinea de zi s-au numărat nu mai puţin de 53 de proiecte de hotărâri, şi s-a încheiat într-o notă împăciuitoare.

Primarul Ilie Bolojan le-a mulţumit aleşilor locali pentru colaborarea din ultimii patru ani. "Sper că aceia care vor fi aleşi vor face pentru Oradea cel puţin la fel de multe lucruri cât aţi făcut şi dumneavoastră", a spus edilul. Bolojan a încheiat întâlnirea urându-le consilierilor locali aflaţi la final de mandat succes în ceea ce vor întreprinde pe viitor.

Investiţii de 44 milioane de euro

Consiliul Local a aprobat marţi cu unanimitate de voturi şi fără comentarii investiţii de 44,3 milioane euro pe care Compania de Apă Oradea urmează să le deruleze în perioada 2014 – 2018 potrivit Master Planului pentru dezvoltarea acestui sector la nivelul judeţului Bihor.

Conform proiectului de hotărâre, din această sumă, 21 milioane euro sunt lucrările aferente sectorului de alimentare cu apă, 16,5 milioane euro sunt investiţiile în sectorul de apă uzată, iar diferenţa de 6,7 milioane euro o reprezintă lucrările contractate în perioada 2017 - 2013 care urmează să se finalizeze până în 2020.

"Aprobarea de către Consiliul Local a listei de investiţii prioritare revizuite este necesară în vederea depunerii cererii de finanţare a lucrărilor pentru perioada 2014 - 2020", se menţionează în proiectul de hotărâre.

Lista de investiţii aprobată de Consiliul Local numără 23 de poziţii de la extinderea reţelelor de apă şi canalizare, la interconectarea uzinelor 4 şi 5 şi achiziţionarea de echipamente pentru localizarea şi cartarea reţelelor precum şi identificarea pierderilor.

"Orădenii nu trăiesc cu cifre"

Tot în cadrul şedinţei de marţi, aleşii orădenilor au luat act de raportul primarului privind starea economică, socială şi de mediu pe anul 2015. Documentul a trecut prin Consiliul Local fără comentarii, consilierul local Adelina Coste pronunţându-se asupra datelor din acesta abia la votarea situaţiilor financiare a municipiului.

"Orădenii nu tăriesc cu cifre, ci cu salarii mizere. Sunt salarii de 600 lei, nu cele pe care le-aţi prezentat în broşuri", l-a atacat Coste pe primarul Ilie Bolojan. Potrivit candidatului social democrat la funcţia de primar, "amenzile, taxele şi datoriile reprezintă starea municipiului".

Primarul s-a ferit de o confruntare cu consiliera pe tema cifrelor din raport şi a evitat să intre în polemici cu aceasta.

Record de investiţii şi datorii

Conform raportului, conceput în cea mai mare parte de angajaţii Direcţiei Economice, anul 2015 a fost un an al recordurilor atât din punct de vedere al fondurilor atrase de municipiu, cât şi din punct de vedere al creşterii datoriei publice.

"Absorbţia de fonduri europene şi contractarea de datorie publică a permis realizarea unui buget de investiţii de şase ori mai mare decât într-un an obişnuit", a explicat pentru BIHOREANUL directorul economic al Primăriei, Nadia Haş.

Astfel, în 2014, municipalitatea a implementat majoritatea proiectelor europene contractate a căror valoare este de 247 milioane euro, fondurile atrase efectiv ridicându-se la 150 milioane euro. Pentru a putea derula investiţiile contractate, oraşul a fost nevoit să se împrumute, datoria publică majorându-se de la 23% la 61% într-un singur an.

"Creşterea gradului de îndatorare a municipiului este dată de linia de credit luată de la CEC pentru asigurarea cash-flow-ului necesar proiectelor europene. Presiunea pe buget nu se va face simţită, însă, pentru că împrumutul va fi rambusat din decontările pe care le vom face anul acesta pe proiectele europene încheiate", a spus Haş.

Oraşul şi-a recuperat anul acesta de la finanţatorul europena circa 60 milioane lei din sumele plătite pe lucrările derulate în cadrul proiectelor.

"Se retrage..."

Ultima şedinţă de Consiliu Local s-a derulat cu repeziciune şi fără derapaje electorale şi pentru că primarul Ilie Bolojan a retras în ultima clipă de pe ordinea de zi 15 proiecte de hotărâri care se refereau la diferite donaţii de terenuri făcute de orădeni care şi-au construit sau vor să îşi ridice case şi au renunţat la o parte din curte sau grădină pentru ca Primăria să poată poată amenaja pe aceste porţiuni drumuri publice.

În precedenta şedinţă de Consiliu, din 26 aprilie, consilierii PSD au "trântit" la vot toate proiectele de hotărâri privind donaţiile de terenuri şi au anunţat că aşa vor proceda de fiecare dată.

Social-democraţii nu s-au lăsat convinşi de argumentele reprezentanţilor municipalităţii care au arătat că preluarea terenurilor de la orădeni nu aduce niciun avantaj Primăriei, căci înainte de donaţii aduceau venituri bugetului local prin impozitare, iar ulterior produc doar obligaţii, pentru că oraşul trebuie să amenajeze drumuri...