Presiune pe constructori

Primarul Ilie Bolojan a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că este nemulţumit de activitatea asocierii de firme Drum Construct şi Transbitum (ambele din judeţul Sălaj), care au câştigat anul trecut licitaţia pentru reabilitarea şi modernizarea străzii Matei Corvin.

"Această stradă va fi cea mai importantă arteră de intrare şi ieşire din oraş, în condiţiile în care va asigura traficul spre şi dinspre autostrada Transilvania. Nu Calea Clujului şi nici altă arteră nu vor fi mai importante, de aceea voiam în mod special ca aceasta să fie realizată fără cusur", a spus primarul.

Bolojan a afirmat că voia ca strada Matei Corvin "să semene cel puţin cu Calea Clujului", dar a constatat că firmele care execută lucrarea au "produs" diferenţe de nivel între o bandă şi alta de circulaţie, precum şi între carosabil şi capacele de canal.

"Dacă firmele nu remediază deficienţele constatate, le scoatem de pe piaţă!", a adăugat primarul, arătând - la cererea jurnaliştilor - şi ce înseamnă acest lucru: "Dacă nu pot respecta un contract, nu le vom mai primi la licitaţiile organizate de Primărie".

Modernizarea străzii Matei Corvin a început în luna decembrie a anului trecut, valoarea investiţiei fiind de 7,86 milioane lei, iar termenul de finalizare sfârşitul acestei luni.

Bolojan îşi cere scuze

Din cauza felului în care decurg lucrările de modernizare a străzii Iuliu Maniu, unde termenul de finalizare era 15 septembrie, dar nu a fost respectat, primarul Ilie Bolojan a spus că îşi cere scuze public.

Întrebat dacă, în condiţiile în care termenul a fost depăşit, intenţionează să-l schimbe din funcţie pe managerul Companiei de Apă Oradea, Ovidiu Gavra, care răspundea de coordonarea lucrărilor, Bolojan a dat un răspuns deschis: "Nu vrem să schimbăm pe cineva, ci să se termine lucrările!". Primarul a amintit că lucrarea de pe Maniu este foarte complexă şi că firmele care au lucrat pentru Electrocentrale şi pentru CAO nu şi-au respectat graficele de execuţie, motiv pentru care nici Drumuri Orăşeneşti nu a putut să asfalteze strada. "Sunt vinovaţi atât diriginţii de şantier, cât şi coordonatorul lucrărilor", a mai spus Bolojan.

De asemenea, primarul şi-a cerut scuze şi pentru deranjul în trafic cauzat de lucrările din zona Cele Trei Crişuri, unde lucrează patru firme, "pentru a aduce liniile de tramvai la nivelul tramvaielor" (n.r. - ştiut fiind că noile tramvaie Siemens se defectau fiindcă au fost puse să circule pe linii necorespunzătoare), pentru înlocuirea macazelor, reţelelor de apă, canalizare şi termoficare, precum şi pentru refacerea carosabilului. "Estimăm că lucrările vor fi finalizate până la jumătatea lunii octombrie. Îmi cer scuze, dar sunt lucrări complexe", a spus Bolojan.