Cea de-a șasea centură rutieră construită din 2020 încoace în Bihor a intrat în etapa ultimelor lucrări, a anunțat Consiliul Județean Bihor, potrivit căruia în aceste zile se execută ultimele marcaje rutiere și se montează parapetele de protecție.

„Până la sfârșitul acestei săptămâni va fi finalizat auditul de siguranță rutieră, iar săptămâna viitoare vor avea loc probele de încărcare dinamică la poduri. După inspecțiile finale, comisia de dare în trafic va stabili data deschiderii, preconizată pentru jumătatea lunii octombrie”, se arată într-un comunicat transmis marți de administrația județeană.

Centura Beiuș are o lungime totală de 9,3 kilometri, lucrările fiind împărțite în două etape. Un prim tronson, cu lungimea de 7,3 kilometri, începe din DN76 la intrarea în Beiuș dinspre Oradea, traversează Crișul Negru și drumul comunal DC 231 spre Finiș, ocolind municipiul la vest, apoi trece peste calea ferată și Crișul Negru și revine în DN76.

Din cauza reliefului, pe acest tronson s-a impus construirea a 2 viaducte (de 800 și 700 de metri), trei pasaje supraterane (cu o lungime totală de 230 metri) și două poduri (în lungime totală de 28 metri).

Al doilea tronson are o lungime de 2 kilometri și face legătura între primul sector al centurii și DJ 764 Beiuș - Roșia - Aleșd, asigurând inclusiv accesul către viitorul parc industrial din Beiuș.

Lucrările la primul tronson sunt executate de o asociere condusă de Drum Asfalt pentru suma de 269,464 milioane lei (fără TVA), iar la cel de-al doilea - de o altă asociere, condusă de aceeași firmă, contra sumei de 15,589.851,59 lei (fără TVA).

Finanțarea a fost asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional de Infrastructură Mare 2014 – 2020, și din bugetul CJ Bihor, proiectul fiind desfășurat de administrația județeană în parteneriat cu CNAIR.

Pentru a facilita și accesul către Stâna de Vale așa încât șoferii care se deplasează spre această destinație venind dinspre Oradea să nu intre în Beiuș, CJ Bihor va construi, din noua centură, pe care practic o va extinde, încă un drum de legătură de 1,4 kilometri.

Acesta va porni din pasajul suprateran de la capătul centurii Beiuș înspre Ștei și va continua până la intersecția cu drumul județean 764 A, în apropierea localității Mizieș (comuna Drăgănești), unde face joncțiunea cu Drumul Apusenilor.

Centura Beiuș este a șasea construită din 2020 încoace de CJ Bihor, după cele deja date în folosință în Oșorhei, Sânmartin, Sântandrei, Nojorid și Aleșd, încă o centură fiind în execuție pentru a lega de Oradea Biharia și Paleul.