Secretarul general al PNL, Ilie Bolojan i-a îndemat joi pe bihoreni să se prezinte la urne pe 11 decembrie şi să voteze listele Partidului Naţional Liberal care îl susţine pe Dacian Cioloş pentru funcţia de premier. "Îi îndemn pe toţi cei care au încredere în mine să voteze listele PNL şi îi asigur că, dacă PNL va face guvernul, proiectele anunţate de echipa noastră vor fi realizate", a declarat liderul PNL Bihor, Ilie Bolojan.

Bolojan a arătat că miza alegerilor de duminică este de a stabili cine va conduce ţara în următorii ani şi va reprezenta România la Consiliul European din 2019 alături de preşedintele Klaus Iohannis, iar absenţa de la urne este un vot indirect dat PSD.

Liberalul a acuzat PSD că propune electoratului un program populist şi nefezabil. "Nu poţi să majorezi toate salariile din domeniul public, să scazi toate taxele şi să faci şi investiţii. Aşa ceva nu se poate nici în cadrul unei familii!", a protestat liderul PNL Bihor.

Ilie Bolojan a spus că PNL şi PSD au propus electoratului două modele de dezvoltare diametral opuse. "Un guvern condus de Dacian Cioloş înseamnă un model de dezvoltare în care fiecare român să se poată realiza, prin propria muncă, în ţara sa, iar votul pentru PSD înseamnă un model care să ţină România în modul în care este astăzi".

Modelul Teleorman

Bolojan a spus că orice executiv promovat de PSD, cu Liviu Dragnea în fruntea Guvernului, Camerei Deputaţilor sau Senatului, va constitui un regres pentru judeţul Bihor. Liberalul a arătat că Dragnea a condus ani de zile judeţul Teleorman fără să facă nimic.

"După 16 ani de administrare a unui judeţ trebuie să se vadă ceva de pe urma ta. S-ar putea ca pavajul de sub Vulturul Negru să crape, ca dealul Ciuperca să vină la vale, dar se vede ceva în urmă, un drum, un pod, ceva, orice... În urma lui Dragnea veţi găsit judeţul Telorman cu cel mai mare şomaj din ţară, de 11%, în timp ce şomajul din România este de 5%, şi are cel mai mare număr de asistaţi social", a acuzat Bolojan.

Liderul PNL Bihor a afirmat că peste 25.000 de teleormăneni beneficiază de ajutoare sociale de peste 10 ani, lucru considerat dependenţă faţă de stat.

"Votaţi PNL!"

Ilie Bolojan i-a îndemnat pe bihoreni să voteze duminică cu PNL pentru ca judeţul să găsească după alegeri un partener în Guvernul pe care liberalii vor să îl construiască în jurul actualului premier Dacian Cioloş.

Liderul liberal a arătat în timpul guvernării Cioloş, toate primăriile bihorene au primit bani pentru lucrările derulate prin PND şi au fost deblocate proiecte importate precum reabilitarea DN 76 Oradea - Ştei, construirea unei noi săli polivalente în Oradea, construcţia de blocuri ANL în Calea Aradului, continuarea proiectului de reabilitare a reţelelor de termoficare sau realizarea centurilor ocolitoare ale oraşelor Aleşd şi Beiuş ori a centurii extinse a municipiului Oradea.

"Rămânerea lui Dacian Cioloş pe funcţia de premier este o garanţie că aceste angajamente insituţionale vor fi respectate", a promis Bolojan, arătând că, prin opoziţie, liderii PSD Victor Ponta, Liviu Dragnea şi Ecaterina Andronescu s-au opus constant dezvoltării judeţului.

Bolojan a exemplificat cu înstrăinarea CET II, promis de Ponta municipalităţii, sabotarea referendumului privind unificarea localităţilor Oradea şi Sînmartin, blocarea proiectului privind reînfiinţarea şcolilor profesionale şi altele.

"Între un premier penal, Liviu Dragnea, şi între un premier moral, Dacian Cioloş, alegeţi premierul moral. Între un program populist care nu va putea fi realizat, propus de PSD şi un program realist care va duce România înainte, propus de PNL, votaţi PNL", a cerut Bolojan.

Dragnea, prietenul Oradiei

În replică la acuzele lui Bolojan vizavi de modul în care Liviu Dragnea a condus Teleormanul, preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, a declarat într-o conferinţă de presă susţinută tot joi, că, din contră, Dragnea şi-a dezvoltat judeţul.

"Niciodată, din păcate, judeţele din sud nu au fost la nivelul de dezvoltare al judeţelor din Transilvania. Decalajul a fost foarte mare şi nu poate fi recuperat în câţiva ani în care nimeni nu ar fi de acord să existe un guvern care să investească doar în zonele defavorizate, pentru a echilibra România. Cu toate acestea, dacă în anul 2000, când Liviu Dragnea a ajuns preşedintele Consiliului Judeţean, judeţul Teleorman nu avea niciun kilometru de asfalt pe drumurile judeţene şi comunale, în 2012 avea 857 de kilometri", a declarat Mang.

De asemenea, a susţinut preşedintele PSD Bihor, Dragnea a fost premierul care a ajutat Oradea. "Atunci când domnul Dragnea a fost ministrul dezvoltării şi vicepremier, municipiul Oradea a primit banii pentru a-şi achita acea parte din programul de infrastructură apă-canal, a primit banii pentru toate investiţiile pe care le-a avut Primăria şi judeţul Bihor, şi dau doar exemplul anului 2015, în care Primăria Oradea a primit 335 milioane de lei de la Guvernul PSD, în timp ce veniturile proprii erau pe la 250 milioane de lei şi banii europeni pe la 190 milioane de lei. Aşa că domnul Bolojan, dacă ar avea o minimă decenţă, ar trebui să înceteze cu acuzele la adresa celui care l-a ajutat cel mai mult", a spus Mang.

Acesta a adăugat că este curios să afle cât a primit Bolojan de la "guvernul condus de omul care n-a făcut nimic, Dacian Cioloş".

"PSD a adus ţara pe plus..."

Social-democratul i-a mai transmis primarului Oradiei "să-şi vadă de dealul care cade în fiecare zi cu un metru, de CET-ul care merge aşa cum merge şi de restul investiţiilor", arătându-se sceptic şi faţă de anunţul făcut miercuri de viceprimarul Mircea Mălan, şi anume că tronsonul nerealizat din drumul expres, lung de 660 de metri, se va face anul viitor, în baza unui contract de închiriere cu SNCFR.

"Aştept să văd când se va face un drum expres pe teren închiriat, chiar sunt foarte curios. Închirierea înseamnă termen, faci contract pe 5, 10, 15 ani, nu poţi pe viaţă să închiriezi un teren. Sunt curios cum se va face un drum", a spus social-democratul.

Pe de altă parte, Ioan Mang a mai spus că duminică bihorenii trebuie să voteze cu candidaţii social-democraţi "pentru că PSD întotdeauna când a guvernat, a adus ţara pe plus, pentru că PSD ştie, poate şi a demonstrat că e capabil să crească salariile, să crească pensiile, să scadă fiscalitatea şi în final poate să conducă la o creştere economică".

Întrebat la ce scor se aşteaptă pentru PSD Bihor duminică, Mang a spus că mizează pe minim 30% din voturile bihorenilor. "Ne dorim minim un senator şi trei deputaţi", a spus el.