Una dintre cele mai puternice voci ale vieţii politice bihorene a tăcut pentru totdeauna.

Răpus sâmbăta trecută de o formă agresivă şi rară de leucemie, deputatul Octavian Bot a fost înhumat marţi la prânz în cimitirul Rulikowsky. La slujba de îngropăciune au participat până în 200 de orădeni, membri de familie, prieteni, cunoscuţi dar şi câţiva politicieni locali.

Printre oficialităţile prezente la înmormântare s-au numărat prefectul de Bihor, Claudiu Pop, şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ionel Avrigeanu, dar şi oameni politici precum senatorii Petru Filip şi Gavrilă Ghilea ori şefi de instituţii ca Nicolae Hodişan (Direcţia Agricolă) sau Ionel Bungău (Clubul Sportiv Crişul).

Fost primar interimar la începutul anilor ’90, Octavian Bot nu a fost condus pe ultimul drum de niciun reprezentat al municipalităţii orădene. Printre cei prezenţi au putut fi văzuţi, în schimb, Florian Dacin, fostul secretar al Consiliului Local, şi fostul viceprimar Mihai Groza.

La fel, s-au limitat la a trimite coroane preşedintele Senatului, Constantin Popescu Tăriceanu, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin şi conducerea ALDE, formaţiune politică în care a activat Bot în ultima perioadă a vieţii. S-a observat şi absenţa senatorului PNL, Crin Antonescu, unul dintre colaboratorii săi apropiaţi din Bucureşti.

Un om franc

Unii dintre participanţii la înmormântare au pus numărul relativ mic al celor prezenţi pe seama caniculei, alţii pe distanţa mare faţă de Bucureşti. Vicepreşedintele ALDE Bihor, Mircea Teaha, colaborator apropiat al lui Bot, a fost cel care a pus degetul pe rană. "Adevărul este că Tavi a fost un om foarte pretenţios cu cei din jur, a avut un fel franc de a spune ce nu-i place, fapt care pe unii îi cam făcea să se simtă deranjaţi şi să îl evite", a spus acesta.

Slujba de înmormântare, oficiată de un sobor de preoţi condus de protopopul de Oradea, Dorel Rusu, s-a ţinut la umbra de sub copertina capelei Haşaş. Căldura de peste 32 de grade a obligat familia îndurerată să ţină sicriul acoperit. "Aşa, oamenii o să şi-l amintească pe Octavian cum l-au cunoscut în viaţă", a încercat să salveze aparenţele părintele Augustin Lucian.

Deputatul a fost înmormântat în Cimitirul Municipal, pe aleea care duce spre cartierul Europa, chiar lângă fostul consilier local Lucian Uniţa, decedat anul trecut, un alt politician care a încetat prea devreme din viaţă.

Profesor, primar, deputat...

Deputatul Octavian Bot, unul din cei mai activi politicieni locali, a încetat din viaţă, sâmbătă, 18 iulie, după o agonie de aproape patru zile, timp în care a fost incoştient, în comă. În urmă cu cinci ani, Octavian Bot fusese diagnosticat cu leucemie, fiind şi operat şi tratat în străinătate. În ultimele două luni, însă, boala intrase într-o fază galopantă, care l-a ţintuit la pat.

Bot s-a născut în 1 ianuarie 1951, la Păuleşti (Bihor) şi a absolvit Facultatea de Electrotehnică a Institutul Politehnic din Timişoara în 1975. Înainte de 1989, a fost, după stagiatură, vreme de 11 ani, profesor la liceele Sinteza şi Gojdu. Era căsătorit şi avea o fiică, care e de meserie notar.

După revoluţie, Octavian Bot s-a implicat puternic în viaţa publică, deţinând, pentru o scurtă perioadă, în 1990, chiar funcţia de primar interimar al municipiului Oradea. 

Octavian Bot a fost deputat în legislaturile 1992-1996, 1996-2000 şi 2008-2012. În actuala legislatură, ce a început în 2012, a fost ales deputat într-un colegiu din Bucureşti, pe listele PNL, după refuzul liberalilor bihoreni de a-l accepta pe listele locale.

Citiţi pe această temă şi articolul "Profesor orădean, despre Octavian Bot: N-a fost cuminţenia pământului, dar sarea acestuia a fost!"