Ultraj în variantă agravată. E acuzaţia pentru care, pe 26 iunie a.c., un salontan de 31 ani a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv.

Bărbatului i se impută că, beat fiind, a atacat un poliţist, l-a lovit, înjurat şi ameninţat, întâi în stradă, apoi şi în sediul Poliţiei, doar pentru că agentul a încercat să-l liniştească. Incidentul, produs la începutul lunii iunie, a ajuns în faţa instanţei în mai puţin de 3 săptămâni, pentru că bătăuşul nu a putut nega nimic. Poliţistul avea camera de corp pornită şi a înregistrat "prestaţia" scandalagiului, care nici nu e la prima ispravă penală...

Un om cu probleme

În ciuda vârstei, Ioan Alexandru Neagu e client vechi al Poliţiei. Şi nu doar din pricina scandalurilor pe care le provoca acasă, lovindu-şi şi ameninţându-şi soţia până când aceasta a obţinut ordin de protecţie şi a divorţat. Înarmat cu un cuţit şi cu un fular tras peste faţă, în urmă cu 12 ani a jefuit o benzinărie din Salonta, legându-l cu bandă adezivă de mâini şi picioare pe angajatul staţiei. S-a ales cu 5 ani de închisoare pentru tâlhărie, dar nu i-a ispăşit pe toţi, fiind eliberat condiţionat după doar 3. 

În 2021, abia reabilitat, a comis-o iar. S-a urcat băut la volanul unei autoutilitare, iar pe DN 79, în Leş, a pierdut controlul direcţiei, a lovit un stâlp, un indicator rutier şi un pod de beton, în final oprind pe contrasens. Găsit de poliţişti pe scaunul pasagerului, a pretins că nu el fusese la volan şi că şoferul, pe care nu-l cunoaşte, a fugit de la locul faptei. Fără folos, căci, pe 7 iunie a.c., Curtea de Apel Oradea l-a condamnat definitiv la 1 an de închisoare cu suspendare, cu un termen de supraveghere de 3 ani, plus 100 zile de muncă în folosul comunităţii. Deocamdată n-o va putea presta, căci pe 12 iunie Tribunalul Bihor l-a trimis după gratii, în arest preventiv, pentru o altă faptă penală...

Scandal lângă Poliţie

Este vorba despre un incident produs în dimineaţa de 3 iunie, lângă London Pub, un local din centrul Salontei, la câţiva paşi de sediul Poliţiei. Băut fiind, Neagu a provocat un scandal, luându-se la harţă cu mai multe persoane, una cerând ajutorul poliţiştilor. 

În scurt timp a apărut un echipaj format dintr-un agent şi un jandarm, care au încercat să-l liniştească, dar bărbatul s-a enervat şi mai tare. Iritat de prezenţa oamenilor legii, l-a lovit pe poliţist cu piciorul în piept, aşa că a fost imobilizat, încătuşat şi dus la sediul Poliţiei, unde a continuat "spectacolul", înjurându-l şi ameninţându-l pe agent. 

Atât doar că poliţistul a avut pornită camera de corp, pe care oamenii legii o au din această primăvară ataşată la uniformă. Ca urmare, totul a fost on record...

Te prind şi te fac!

Apelative ca "ţăran prost", "boschetar", "fraier", "muist" şi înjurături ca "te f... în gură", "îmi bag... în faţa ta!" sau "îmi bag... în familia ta!" au fost urmate de ameninţări făţişe cu bătaia, cum ar fi "te dezbrac io!", "lasă că te prind fară haine!", "lasă că te prind io fară uniformă şi te fac!". 

Toate au fost reţinute în rechizitoriul Parchetului Salonta, făcut public la solicitarea BIHOREANULUI. Anchetatorii au redat o mare parte din monologul grosolan al scandalagiului, stabilind că "sunt jigniri, înjurături şi ameninţări implicite cu săvârşirea unor infracţiuni contra integrităţii fizice" persoanei vătămate. 

Ca atare, pe lângă o amendă 1.000 lei încasată pentru tulburarea liniştii şi ordinii publice, Neagu a fost reţinut pentru 24 ore, iar pe 5 iunie a fost prezentat la Judecătoria Salonta cu propunere de arestare preventivă. Judecătorul de drepturi şi libertăţi l-a plasat doar în arest domiciliar, măsura rămânând în vigoare până pe 12 iunie. Oripilat de limbajul şi faptele salontanului, magistratul de la Tribunalul Bihor a desfiinţat soluţia, trimiţându-l după gratii.  

La judecată

Pentru că înregistrările erau elocvente, după încă două săptămâni, pe 26 iunie, Neagu a şi fost trimis în judecată, pentru două infracţiuni de ultraj prin ameninţări - prima, în stradă, iar cea de a doua în sediul Poliţiei. 

Ambele au fost reţinute în formă agravată, asupra unui poliţist, situaţie în care, potrivit Codului penal, limitele de pedeapsă se majorează cu jumătate. Concret, dacă ameninţarea unei persoane este pedepsită cu închisoare între 3 luni şi 1 an sau amendă, fapta se consideră ultraj şi se sancţionează cu detenţie între 6 luni şi 2 ani dacă victima este un poliţist în exercitarea funcţiei.

Prin rechizitoriu, procurorii au cerut ca inculpatul să rămână după gratii până la verdictul final: "Există probe temeinice din care rezultă că cea mai dură măsură preventivă este necesară în continuare". Poate ajută la calmare...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!