Un orădean de 35 de ani a fost reţinut, vineri după-amiază, de poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor pentru înşelăciune şi fals, după ce, deşi a facturat şi încasat suma de 700.000 lei pentru ridicarea unui cămin cultural în localitatea Chiraleu - comuna Chişlaz, nu a mai executat lucrarea.

Orădeanul, Cristian Spridon, a fost denunţat de primarul comunei Chişlaz, Ştefan Tripo, care a descoperit că bărbatul a depus documentele false pentru a justifica suma ridicată în avans.

"Firma Spridoncris, administrată de Cristian Spridon, a semnat contractul pentru construcţia Căminului cultural Chiraleu, localitate care aparţine de comuna Chişlaz, în 2008, în urma unei licitaţii, având termen de execuţie 2 ani. Lucrarea, în valoare de 780.000 lei era finanţată din bugetul local (190.000 lei) şi din fonduri guvernamentale (590.000 lei). Spridon a încasat 700.000 lei pentru care a depus documente cum că a executat lucrări de 180.000 lei, iar de restul a achiziţionat materiale de construcţii", a explicat pentru BIHOREANUL primarul Tripo.

În 2009, însă, când edilul a solicitat omului de afaceri să predea materialele achiziţionate ori să se prezinte pentru a face în comun un inventar al produselor, acesta s-a făcut dispărut. "De mai bine de trei ani, pe omul acesta l-am mai văzut o singură dată. L-am blocat în trafic, era într-un Volvo negru, cu două blonde. I-am cerut să vină, să lămurim problema, să-mi spună unde sunt materialele de construcţii. Mi-a zis că le-a vândut, că avea o datorie de 140.000 de euro la fostul senator PSD Vasile Duţă şi a trebuit să-i dea acestuia banii. Apoi s-a urcat în maşină şi a dispărut. Am depus plângere penală împotriva lui, că nu am avut ce face", a declarat primarul, care ulterior a aflat şi că firma orădeanului a ajuns în insolvenţă şi, ca urmare, nu mai are nicio posibilitate să recupereze prejudiciul.

"Plângerea am depus-o de mai bine de doi ani. Dar pentru că Spridon avea un naş poliţist pensionar, la început nu s-a făcut nimic împotriva omului. Ba din contră, din reclamant, am ajuns eu anchetat. Mă interogau aproape zilnic, de parcă aş fi fost un hoţ. Între timp, am aflat că a mai luat lucrări publice, printre altele şi la Autoritatea Sanitar Veterinară. Ce, nu ştiu", a mai povestit el.

Edilul a aflat de la BIHOREANUL că afaceristul a fost reţinut. "Eu nu mă bucur, m-aş bucura să vină să-mi facă lucrarea", a zis Tripo.

Reţinut pentru 24 de ore în Arestul Poliţiei Bihor, Spridon este audiat vineri după amiază la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor iar în cursul serii va fi prezentat Tribunalului Bihor cu propunerea de arestare preventivă. Paguba creată bugetului de stat se ridică la 700.000 lei, nerecuperat.