Curtea de Apel Oradea s-a pronunţat joia trecută în procesul declanşat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea pe numele agentului de poliţie Hadrian Popa, din cadrul Biroului Ordine Publică al Poliţiei Bihor, trimis în judecată anul trecut sub acuzaţia de purtare abuzivă după ce ar fi agresat un om de afaceri orădean în sediul Poliţiei.

Instanţa a dispus condamnarea poliţistului la 3 luni de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pe o perioadă de încercare de 2 ani plus plata unor despăgubiri morale în valoare de 1.000 lei în favoarea victimei sale.

Decizia Curţii este definitivă şi desfiinţează în totalitate soluţia dată în luna iunie de Judecătoria Oradea, unde judecătorii l-au achitat pe subofiţer, stabilind că procurorii nu au adus suficiente probe pentru a dovedi abuzul poliţistului.

După cum BIHOREANUL a mai scris, subofiţerul a fost trimis în judecată în primăvara anului trecut de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, pentru o faptă consumată în urmă cu 5 ani. Reclamantul este un om de afaceri orădean, Darius Ţelea, pe care poliţistul l-a agresat în sediul instituţiei şi, după cum susţinea orădeanul, doar pentru că îl întrebase de soarta prietenilor săi, ridicaţi din stradă pe motiv că ar fi fost turbulenţi.

În urma plângerii formulate, agentul s-a ales cu dosar penal, care iniţial fost închis de procurori cu o soluţie de scoatere de sub urmărire penală, poliţistul scăpând doar cu o simplă mustrare şi o amendă administrativă de 500 lei, pe motiv că faptele nu ar prezenta pericolul social al unei infracţiuni.

Nemulţumit de soluţie, Ţelea a atacat-o, adresând o plângere şefului Parchetului, Gheorghe Vidican, iar apoi, când aceasta i-a fost respinsă, a perseverat, deschizând un proces la Judecătorie unde, pe 14 iunie 2014, instanţa a admis plângerea şi a dispus reluarea anchetei.

Hadrian Popa nici nu era la prima abatere. În 2010 a fost retrogradat într-o funcţie inferioară şi mutat de la Poliţia Rutieră după ce şi-a pus colegii să-i amendeze pe controlorii OTL care i-au taxat logodnica prinsă fără bilet pe tramvai. 

Deşi condamnat penal, agentul Hadrian Popa va rămâne poliţist, şi nu va fi destituit, aşa cum a apărut, dintr-o regretabilă eroare a autorului, în varianta anterioară a articolului, întrucât practic, subofiţerului nu i se aplică pedeapsa şi nu este supus niciunei decăderi, interdicţii sau incapacităţi, dacă nu încalcă legea până la expirarea termenului de supraveghere.