Un bărbat în vârstă de 36 de ani a ameninţat că se aruncă de pe clădirea Palatului Negru din centrul Oradiei, dacă Primăria nu îi asigură o locuinţă decentă în schimbul celei de pe strada Eftimie Murgu, de unde el şi familia sa au fost evacuaţi. Un negociator din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, comandantul Sorin Lupşea s-a urcat în podul clădirii şi a încercat să-l convingă pe ţigan să renunţe la protest.

Bărbatul se numeşte Lakatos Zoltan şi este muncitor la societatea de salubrizare a oraşului. El s-a urcat pe clădire luni dimineaţă, la ora 8.20, iar echipaje de SMURD, pompieri, poliţie, şi poliţie locală s-au deplasat la faţa locului.

Soţia protestatarului, aflată şi ea lângă Vulturul Negru, îl încuraja pe acesta să rămână pe acoperiş până va obţine o casă. "Ne-au mutat în ţigănie, pe Ogorului 1, într-o troacă de porci, cu oameni degradaţi. Ne-a pus Primăria pe drumuri. Trei familii cu 20 de copii în aceeaşi casă, nu se poate aşa. Eu am băgat bani în casa de pe Eftimie Murgu, mi-am făcut baie, termopane. De 16 ani stăteam acolo", a spus Elena Mundruţ, în vârstă de 39 de ani.

Găina de pe Vultur...

Bărbatul a refuzat de mai multe ori să coboare, spunând că nu o va face până când la faţa locului nu va merge primarul Ilie Bolojan sau şeful Administraţiei Imobiliare Oradea, Cristian Beltechi. În faţa clădirii s-au postat mai multe familii de romi, care îl susţineau prin vociferări şi se declarau de acord cu gestul protestatarului.

Martorii spun că omul are cinci copii, dintre care trei cu handicap, şi a fost mutat împreună cu familia într-o cameră dintr-un imobil de pe strada Uzinelor din Oradea. Potrivit acestora, camera nu are însă utilităţi, curent şi apă curentă, are o singură toaletă pe palier şi o singură baie, comună, la parterul clădirii, unde apă caldă li se asigură o dată pe săptămână.

Fiindcă nu a acceptat aceste condiţii, familia lui Lakatos a primit vinerea trecută o altă locuinţă, la casă, situată pe strada Ogorului. Aici, însă, cei şapte membri ai familiei trebuie să împartă imobilul şi cu alte persoane.

"Eu nu sunt împotriva sistemului, nu mă interesează dacă ne mută, dar să avem condiţii decente. Suntem ca într-un getou, unde după ora 22 se dă stingerea, eşti monitorizat 24 de ore din 24, iar o rudă care vine la tine nu poate intra decât dacă este înscrisă la parter, la portar. Noi am solicitat prezenţa primarului şi a domnului Beltechi de când protestăm şi nici unul nu a venit să discute cu noi", a declarat Ioan Mândruţ, unul dintre ţiganii care a fost mutat, cu familia. Bărbatul are trei copii, despre care spune că sunt toţi premianţi la Şcoala Nicolae Bălcescu din Oradea.

... şi cocoşul din stradă

Nimeni nu ştie cum a ajuns Lakatos pe acoperişul clădirii. La un moment dat, scara unei autospeciale aparţinând Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana a fost ridicată spre acoperiş, dar doar până la jumătatea clădirii, căci protestatarul nu a fost de acord, spunându-i negociatorului că se aruncă dacă pompierii se apropie.

La un moment dat, negociatorul care a vorbit cu ţiganul să se dea jos de pe acoperiş a coborât în mulţime şi i-a spus soţiei protestatarului că acesta este de acord să coboare, cu condiţia ca femeia să meargă împreună la directorul AIO, Cristian Beltechi, pentru a lămuri această situaţie, însă femeia a refuzat.

Mai mult, aceasta i-a strigat din mulţime bărbatului ei, în limba maghiară, să nu coboare, până când nu va veni chiar Beltechi în stradă şi până când acesta nu îi va promite că îi va da o casă.

UPDATE: S-a dat jos!

DSC_0222.JPGÎn jurul orei 12.30, bărbatul a fost coborât de pompierii orădeni. Iniţial, un pompier a urcat pe schelele Palatului Vulturul Negru, având asupra lui doar o frânghie care i-a întins-o bărbatului. Până la urmă, după alte 20 de minute de discuţii atât cu pompierul cât şi cu negociatorul, ţiganul a acceptat ca militarii să urce scara culisantă a autospecialei pentru a-l da jos de pe acoperiş.

Acesta a fost coborât în siguranţă şi a fost imediat flancat de jandarmi, deoarece zona era înconjurată de alte familii de romi care chemaţi de soţia protestatarului au traversat strada către locul în care bărbatul a fost coborât.

Protestatarul a fost urcat într-o maşină a Ambulanţei, de unde a fost transportat la Spitalul Judeţean pentru a i se face unele analize. Toate acestea în timp ce soţia, dar şi alţi romi prezenţi acolo n-au vrut să lase Ambulanţa să plece, strigând că bărbatul va fi bătut.