Un bărbat din Bihor a fost condamnat la închisoare cu suspendare şi a fost obligat să achite daune morale de 5.000 euro pentru că a aruncat cu o doză de bere în capul unui jandarm chemat să-l liniştească.

Condamnarea bihoreanului a fost pronunţată într-un caz de ultraj trimis în faţa instanţei de judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Aleşd în decembrie 2022.

Inculpatul, Dorel Lele, este un sătean din Butani, care, în seara de 17 ianuarie 2022, băut fiind, a provocat un scandal într-o sală de jocuri.

Pentru a-l calma, angajaţii sălii de jocuri au sunat la 112, iar la faţa locului a fost trimis un echipaj format dintr-un jandarm şi un agent de Poliţie. În loc să se liniştească, însă, Lele a devenit şi mai agresiv. A început să-l înjure şi să-l ameninţe pe jandarmul care i-a cerut să se legitimeze, iar în final l-a lovit cu o doză de bere în zona capului, motiv pentru care a fost încătuşat, scos cu forţa din local şi condus la sediul Poliţiei Aleşd.

"Inculpatul a nesocotit de o manieră nepermisă respectul datorat autorităţilor de stat şi funcţionarilor care exercită o activitate în cadrul acestora, aducând atingere demnităţii, onoarei şi prestigiului profesiei părţii civile. Fapta comisă denotă îndrăzneala inculpatului, precum și ignorarea regulilor sociale elementare, a principiilor morale de bază şi sfidarea autorității statului", se arată în hotărârea judecătorească pronunţată marţi de instanţa din Aleşd, care l-a condamnat pe bărbat la 6 luni de închisoare cu suspendare, sub supraveghere a pedepsei pe un termen de 2 ani.

De asemenea, Dorel Lele a fost obligat să presteze muncă voluntară în cadrul Primăriei Măgeşti sau Aştileu pentru o perioadă de 60 zile şi să urmeze un program de reintegrare socială derulat de Serviciul de probaţiune Bihor.

Instanţa a admis parţial şi pretenţiile civile formulate de jandarmul agresat, care i-a cerut atacatorului său daune morale de 10.000 euro, plus plata cheltuielilor cu avocatul. "Faptele inculpatului au provocat părţii civile o stare de disconfort moral, emoţional şi social, dar şi un prejudiciu de imagine în cadrul grupului profesional din care face parte, în rândul membrilor familiei şi în cercul de cunoscuţi", se explică în hotărâre.

Jandarmul va primi, însă, doar jumătate din daunele solicitate.

"Daunele morale trebuie să reprezinte o sancţiune ponderată şi nu excesivă pentru cel obligat a le acoperi", se arată în soluţia prin care Dorel Lele a fost obligat şi să achite 5.000 de euro, plus cheltuieli de judecată în cuantum de 3.000 lei și încă 800 lei, reprezentând cheltuielile judiciare ale statului cu ancheta şi procesul. 

Hotărârea judecătorească nu este definitivă, putând fi atacată de ambele părţi, cu apel, caz în care dezbaterile se vor relua la Curtea de Apel Oradea. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!