Un bărbat din Bihor, sancţionat, duminică, pentru depăşirea vitezei legale pe Şoseaua Borşului din Oradea, se declară victima unei erori şi a „incompetenţei Poliţiei Rutiere”, pretinzând că agenţii ori au folosit un aparat radar defect, ori au înregistrat viteza unui alt vehicul.

Reprezentanţii Poliţiei Bihor susțin, însă, că şoferul a fost sancţionat pe merit, dar refuză să facă publică filmarea, precizând că o vor prezenta doar instanţei de judecată. 

„Întotdeauna respect regulile”

Incidentul s-a produs duminică dimineaţa, după cum a explicat păţitul, pentru BIHOREANUL. Marius Orda se întorcea în ţară la volanul unui Peugeot, avându-l alături pe socrul său, împreună cu care şi-a condus cumnatul la aeroportul din Budapesta.

Pe Şoseaua Borşului există deseori echipaje de poliţie cu radar, ca atare Orda susține că a circulat cu atenţie, pe banda întâi a sensului spre Oradea, fără să apese prea tare pe acceleraţie. „În zona Sântion am mers cu 50 km/oră, iar după - cu 70 km/oră. De altfel, întotdeauna respect regulile, până acum nu am avut niciodată vreun punct penalizare măcar”, spune el. 

La un moment dat, pe banda de lângă axul drumului, a fost depăşit de o dubă. „M-am şi gândit că dacă era vreun echipaj cu radar, sigur va primi amendă", zice bărbatul. Polițiștii rutieri l-au oprit însă și pe el. „Am crezut că o control de rutină sau că mă opreşte să fiu martor pentru şoferul dubei, că şi el era oprit", explică bărbatul. 

Actele la control!

Poliţiştii i-au cerut actele la control, l-au întrebat dacă a consumat alcool şi dacă ştie ce viteză avea, iar apoi i-au înmânat un proces verbal din care reieşea că a fost surprins circulând cu 102 km/oră.

„Iniţial, am crezut că e o farsă şi am început să mă amuz, doar îl aveam şi pe socrul meu martor, că nu era aşa. Domnul agent mi-a spus că îmi dă 4 puncte penalizare şi avertisment, eu am insistat să-mi dea amendă. M-a întrebat ce să scrie la menţiuni, din partea mea. I-am spus să scrie că am avut viteza de 70 km/oră. În loc de asta a scris că „nu cred că am avut viteza aşa mare”. Trebuia să scrie ce i-am spus. Dacă îi ziceam să scrie că merg să mănânc pită cu slănină, asta trebuia să scrie. El a scris ce a vrut, de faţă cu martor", zice Orda. 

Revoltat, la câteva ore după incident, bărbatul s-a prezentat la sediul Poliţiei Rutiere din Oradea, sperând ca poliţiştii să-şi fi dat seama că l-au sancţionat din eroare, mai ales că le-a repetat de mai multe ori că aparatul radarul era sigur defect. Agentul care l-a sancţionat nu era la sediu, iar singurul răspuns primit la nemulţumirea sa a fost că viteza lui ar fi fost „înregistrată la pachet” cu viteza celui care l-a depăşit.

„Mi-a spus un poliţist că radarele dau erori în situaţia cum a fost cea a mea, că înregistrează o singură viteză, pentru amândouă maşinile, şi să mă bucur că am primit doar puncte de penalizare, în condiţiile în care nu mai am altele", i-ar fi spus poliţistul şoferului revoltat. „Eu dacă am greşit, plec capul, pentru că aşa sunt eu. Dar nu am greşit. Şi nu mă zbat să demonstrez nimic altceva decât incompetenţa Poliţiei Rutiere Oradea. Ceea ce mi s-a întâmplat mie i se poate întâmpla oricui", a mai declarat Orda.

Să meargă în instanţă 

Contactaţi pe tema reclamaţiei făcute de orădean, reprezentanţii Poliţiei Bihor neagă că aparatele radar ar da rateuri. „Aparatele măsoară diferenţiat viteza, pentru fiecare maşină în parte”, susţine purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, comisarul şef Alina Fărcuţa, care a refuzat să facă publică înregistrarea ori o captură din filmarea făcută, susținând că acestea ar putea fi prezentate doar în faţa instanţei de judecată, în caz că orădeanul va contesta sancţiunea încasată.

„În conformitate cu legislația în vigoare, conducătorul auto se poate adresa instanței de judecată, în speță Judecătoriei Oradea, cu contestație împotriva procesului verbal de sancționare", a mai explicat Fărcuţa, demers pe care bihoreanul a anunţat, deja, că îl va face. "Aş fi mers chiar dacă mi s-ar fi dat doar 1 punct penalizare, pentru că îmi cunosc dreptatea mea”, susţine şoferul nemulţumit. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!