Un bihorean condamnat definitiv la 2 ani de închisoare la Curtea de Apel Oradea pentru că a instigat la tâlhărie doi copii, de 12 respectiv 14 ani, a fost încarcerat, joi, de poliţişti. Bărbatul i-a trimis pe minori să jefuiască un pescar de telefonul mobil, unul dintre ei, cel de 14 ani, fiind internat totodată la un centru de reeducare.

Bărbatul încarcerat se numește Fechete Remus, are 30 ani, este din Tinca şi a fost trimis în judecată în noiembrie 2019, pentru instigare la tâlhărie, împreună cu cei doi minori care au comis fapta. Incidentul s-a produs în iulie 2019, în Oradea, pe malul Crişului, în cartierul Ioşia. Cei trei au încercat să fure iniţial un scuter parcat lângă dig, dar, pentru că n-au reuşit să-l pornească, l-au abandonat, după care au luat în vizor un pescar aflat pe mal. Unul dintre copii i-au cerut 1 leu, iar apoi celălalt l-a întrebat cât e ceasul, motiv pentru care pescarul a scos telefonul mobil.

Ulterior, Fechete i-a îndemnat pe copii, între care unul în vârstă de doar 12 ani, să fure telefonul, ca mai apoi să-l vândă la amanet şi să împartă banii. Cei doi s-au şi executat.

Unul dintre minori l-a împins pe pescar, care a căzut la pământ, iar celălalt s-a repezit asupra lui şi i-a smuls telefonul mobil din borsetă. Pescarul a încercat să-i oprească, însă ambii copii au scăpat, fugind. Cei trei au încercat să vândă telefonul, dar nu au fost mulţumiţi de suma primită, motiv pentru care bărbatul a vrut să-l păstreze. Adolescentul de 14 ani nu a fost, însă, de acord, așa că l-a trântit de asfalt, iar apoi l-a aruncat într-un coş de gunoi.

Numai că victima a sunat la 112, iar autorii au fost identificaţi în urma cercetărilor făcute de polițiști.

Prinşi şi trimişi în faţa instanţei, cei trei şi-au recunoscut faptele, iar pe 6 august, în acest an, Judecătoria Oradea a şi pronunţat soluţia: în cazul lui Fechete, judecătorul a dispus să fie condamnat la 2 ani de închisoare cu executare, luându-se în calcul faptul că a îndemnat doi copii la o infracțiune foarte gravă, că este o persoană fără ocupație, fără loc de muncă şi fără studii. 

Instanţa a decis, totodată, să ia măsuri şi împotriva minorului mai mare, de 14 ani, care avea deja mai multe fapte de furt şi tâlhărie la activ. "Pentru recuperarea minorului și o inserție socială corectă, este necesară scoaterea acestuia din mediul actual în care trăiește", se precizează în hotărârea judecătorească. Documentul menționează și că acesta nu era supravegheat, fumează aproximativ de la vârsta de 10 ani, inclusiv țigări cu etnobotanice și a inhalat prenanedez, fiind o persoană violentă, "asupra căruia de asemenea au fost exercitate violențe de către părinți ca metodă de disciplinare". Ca atare, instanţa a decis să fie internat într-un centru educativ pe o perioadă de 1 an.

Nemulţumit de condamnare, Fechete a atacat-o, cu apel, iar procesul s-a reluat la Curtea de Apel Oradea. Verdictul final s-a pronunţat joi, însă fără să schimbe în vreun fel sentinţa Judecătoriei care, în opinia Curţii, a fost legală şi întemeiată. Ca atare, în aceeaşi zi de joi, imediat după pronunţarea verdictului definitiv, bărbatul a fost ridicat de poliţiştii Postului de Poliţie din Tinca şi predat gardienilor de la Penitenciarul Oradea, ca să îşi ispăşească pedeapsa.