Un bărbat în vârstă de 31 ani din Marghita a fost încarcerat, luni, după ce a fost condamnat la 1 an şi 4 luni de detenţie pentru violenţă în familie.

Bărbatul, Kis Istvan, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Marghita, acuzat că, în 2017, şi-a bătut soţia şi pe cei doi copii de 3 respectiv 5 ani, atât de rău, încât toţi trei au ajuns la spital.

Ulterior, femeia s-a mutat cu copiii la mama ei şi, sprijinită de Fundaţia Lampas, specializată în protecţia victimelor violenţelor domestice, a deschis un proces de divorţ, proces la care a renunţat însă, în scurt timp, întorcându-se la soţ. 

Pe cei doi copilaşi, însă, femeia i-a lăsat în grija mamei sale, mult prea în vârstă ca să îi poată îngriji, aspect care a ajuns în atenţia Direcţiei de Asistenţă socială şi pentru Protecţia Copilului Bihor, În final, în urma anchetelor sociale dispuse în caz, copiii au fost preluaţi într-un centru de plasament, iar în prezent se află în grija unei fundaţii. 

În paralel, DGASPC Bihor a cerut şi obţinut în instanţă decăderea din drepturile părinteşti a celor doi soţi, Kis Istvan şi Kis Beata, constituindu-se parte civilă în numele copiilor şi în dosarul penal declanşat de procurori pe numele bărbatului sub acuza de violenţă în familie prin loviri. 

Kis a şi fost trimis în judecată, în noiembrie 2018, fiind condamnat definitiv, în vara acestui an, pe 17 iulie, la Judecătoria Marghita, la 1 an şi 4 luni de detenţie, plata cheltuielilor spitaliceşti cu tratamentul copiilor plus daune morale în valoare de câte 1000 de euro pentru fiecare dintre cei doi micuţi. 

Verdictul a rămas definitiv, pentru că bărbatul nu l-a atacat, însă mandatul de executare a pedepsei emis pe numele lui nu a putut fi pus în aplicare decât luni, 14 septembrie, când poliţiştii au reuşit să-l găsească şi să-l încătuşeze. 

"Cel în cauză a fost încarcerat în Penitenciarul Oradea, pentru executarea pedepsei la care a fost condamnat", se precizează în comunicatul emis, marţi, de Poliţia Bihor, pe marginea cazului.