Marţea trecută, şeful Consiliului Judeţean şi-a cheltuit câteva ore pe Facebook pretinzând într-o postare că înlocuirea Ryanair cu Tarom ar fi o afacere strălucită pentru Aeroportul Oradea. Nu-i cazul să intrăm în detalii pentru a demonstra cât pierde Bihorul odată cu zborurile low cost, nici ridicolul tezei că preţul noului zbor spre Barcelona, de la 150 euro în sus, ar fi de fapt un chilipir.

Altceva mi-a atras atenţia în "comunicarea" lui Pásztor Sándor, şi anume că după ce în 2016 a cules cu lista UDMR doar 18,19% din voturile bihorenilor, îi sfidează dacă nu pe toţi ceilalţi 81,81%, cel puţin pe 70% din ei. În ciuda subiectului important pentru toţi, indiferent de etnie, şeful CJ a discutat despre cursele externe numai în limba maghiară, a răspuns la interpelările în această limbă şi le-a ignorat pe cele în română.

Nu exclud ca politrucul care de faţă cu străinii turuie despre "multiculturalism" să creadă că aşa îşi manifestă superioritatea faţă de valahi... De altfel, un bihorean, Ovidiu Piscoi, l-a şi taxat: "Am ajuns în ţara mea să dau pe traducere ca să înţeleg ce vrea să ne transmită un politician local. Am înţeles tot, Pásztor Sándor".

Şeful CJ n-a răspuns nici măcar acestui reproş civilizat, în locul său explicând o altă bihoreancă, Mihaela Caraman, cum stă treaba: "Nu te-ai prins că nu-l interesează? Ce să faci, dacă nu poate omu’, nu poate! Nu avem cum să cerem mai mult, că poate-poate ne-o dă în chineză, numai română să nu fie".

Atitudinea lui Pásztor n-a mai avut-o nimeni înaintea sa în conducerea judeţului. Nici măcar Mişu Bar nu era doar PDSR-ist. Celălalt Sanyi de la UDMR, Kiss, avea inteligenţă şi nu era şovin. Ceea ce, iată, nu se poate spune despre acesta, obişnuit să nu salute românii din subordine şi să boicoteze atât Ziua Naţională, cât şi Ziua Oradiei, ca şi cum oraşul n-ar face parte din judeţ, iar ţara n-ar conta.

Kiss avea şarmul său până şi când dădea tunuri, Pásztor e praştie. O caricatură. În nădragii lui când verzi, când roşii, cu burta de colonel somalez, ochii de crap şi obrajii de gelatină, până şi tunurile de altădată le-a transformat în găinării. Mici şi, ce-i drept, dese...

Ce altceva e plantarea unui gestionar de Zoo în fruntea Consiliului de Administraţie al Aeroportului? Dar deturnarea a 100.000 lei pentru un festival cu acte măsluite? Dar trimiterea managerului public al judeţului la Consiliul Municipal ca să transforme o chestiune juridică, precum renovarea unor imobile în litigiu, într-o problemă etnică? Dar angajarea unor trepăduşi din partidul etno-business ca funcţionari publici?

Pásztor e mic-mic comparat nu numai cu Kiss, ci şi cu radicalii din propria spiţă. Spre deosebire de el, un Tőkes, de pildă, chiar şi când perorează în limba maternă, are bunul simţ de a traduce şi pentru publicul majoritar, fiindcă ce gândeşte aia rosteşte, în orice limbă.

Nici măcar curajul ăsta nu-l are acest Sanyi, un fonfăit "multicultural" doar de musai, la şedinţele CJ şi-n zilele când îşi primeşte leafa în lei româneşti...