Gest exemplar al unui orădean care, sâmbătă dimineaţă, în jurul orei 6.05, mergând spre serviciu, pe DN 79, a găsit un căprior, pui, rănit la marginea drumului.

„La ieşire din Oradea spre Arad, cam la 1 kilometru de Aeroport, am observat un animal rănit pe partea stângă a carosabilului, spre Arad. Iniţial am crezut că e un câine mai mare, dar, ajungând în dreptul lui, i-am văzut corniţele”, a povestit orădeanul pe grupul de Facebook Soferi de weekend Bihor.

Animalul nu era mort, respira şi trebuia ajutat. Era lovit în partea dreaptă, cel mai probabil de o maşină, părea să aibă piciorul rupt şi lovituri la faţă. Aşa că orădeanul a întors maşina cu faţa spre animal, spre Aeroport, încercând să-l protejeze de trafic şi a sunat la 112.

„Am fost pus în legătură cu un echipaj de Poliţie, care a venit destul de repede, şi pe această cale le mulţumesc. Le-am spus că nu pot rămâne, că întârzii la serviciu, aşa că au preluat dânşii cazul. Au acţionat ca la carte”, a mai scris orădeanul, sperând ca puiul să supravieţuiască şi să se facă bine.

Din nefericire, nu a fost aşa. Poliţiştii au vegheat animalul mai bine de o oră, până când a fost preluat de reprezentanţii Asociaţiei Judeţene de Vânătoare şi Pescuit Sportiv.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Bihor, comisarul Alina Dinu, la intervenţie au participat poliţişti de la Secţia Poliţie Rurală Oradea, iar reprezentanţii AJVPS Bihor au fost anunţaţi deoarece aşa prevede procedura. „Poliţişii au rămas şi au protejat animalul până când a fost ridicat”, a declarat Dinu.  

Căutat de reporterul BIHOREANULUI pentru a oferi relaţii despre starea animalului, directorul AJVPS Bihor, Cosmin Bronţ, a declarat că acesta nu a mai putut fi salvat. "Din păcate, era în agonie când a fost găsit. A fost victima unui accident auto şi avea leziuni foarte grave, cutia toracică fracturată, cele două picioare din faţă rupte, mandibula zdrobită. Nu s-a mai putut face nimic pentru el", a spus Bronţ. 

De altfel, directorul AJVPS Bihor susţine că, în procent de 99%, animalele care ajung victime ale unor accidente rutiere nu mai pot fi salvate. "Asta e infrastructura rutieră. Nu există parapeţi, autostrăzi, tuneluri pentru animale", declară Bronţ.