Miercuri, în jurul orei 23, peste 30 de poliţişti din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor, ai Serviciului Criminalistic, ai Poliţiei municipale, precum şi ai Serviciului de Intervenţie Rapidă, împreună cu comisari ai Gărzii Financiare Bihor, sprijiniţi logistic de Serviciul Român de Informaţii, au descins într-un imobil din Oradea, în care existau suspiciuni că se desfăşurau activităţi specifice de tip „casino" din domeniul jocurilor de noroc, fără licenţă sau autorizaţie.

Turnee de poker zinlice

În momentul pătrunderii poliţiştilor, în localul închiriat de orădenii C.V., de 34 de ani şi P.G.N., de 39 de ani, au fost surprinse 22 de persoane, din care 15 se aflau la cele cinci mese de joc din interior şi practicau jocuri de noroc, sub forma unui turneu de poker. Alături de ei, au fost identificaţi trei crupieri, care asigurau cele necesare desfăşurării jocului de poker, evident, fără a avea contracte de muncă, fiind plătiţi la negru.

„Din cercetări rezultă că salonul funcţiona sub paravanul unei organizaţii non profit care avea ca scop promovarea acestui sport şi crearea cadrului organizatoric pentru jucătorii amatori de poker. Însă pentru organizarea unor turnee aveau obligaţia să înfiinţeze o societate comercială şi să obţină licenţă de funcţionare", a explicat, joi, într-o conferinţă de presă, inspectorul principal Florian Sîrcă, şeful Serviciului de Investigare a Fraudelor Bihor.

Din primele verificări efectuate de poliţişti s-a stabilit că pentru a participa la turneele de poker organizate ilegal, clienţii achitau o taxă de înscriere de 30, 70 sau 100 de lei, în funcţie de importanţa turneului ce urma a se derula. Jocurile de poker erau organizate în fiecare zi, în intervalul orar 18- 01.

De regulă, la turnee participau 20-25 de persoane, care intrau în joc cu şanse egale, ce constau într-un număr de puncte însumat în jetoane. „Accesul era restrictiv, jucătorii erau primiţi doar cu recomandare şi trebuiau să se legitimeze pentru a intra", a mai spus şeful SIF.

Sistemul era eliminatoriu, la finalul turneului rămânând trei sau patru persoane câştigătoare, care erau premiate în produse sau bani rezultaţi în proporţie de 85% din încasările făcute în urma înscrierii, restul de 15% constituind cheltuieli privind organizarea turneelor.

Organizaţi în detaliu

Cazinoul neoficial era organizat la fineţe. În local a fost găsit, de pildă, un calculator la care era conectat un video spliter şi două televizoare LCD pe care era afişat programul de joc în derulare şi prin care erau informaţi jucătorii aflaţi la mese despre stadiul jocului.

În imobil au fost descoperite şi ridicate 3.945 de jetoane pentru jocul de poker, 20 de pachete de cărţi şi bilete de joc cu tarife de 30, 70 şi 100 lei, iar asupra crupierilor a fost găsită suma de 6.020 lei provenită din desfăşurarea jocului de poker.

Valoarea totală a bunurilor care au servit la desfăşurarea jocului de poker, respectiv cinci mese de joc, jetoane, computer, spliter video, două televizoare LCD, care au fost ridicate de poliţişti în vederea confiscării, este de aproximativ 21.250 lei.

În urma primelor verificări s-a stabilit că fondul de premiere pentru un joc de poker era de aproximativ 2.500 lei, iar pentru cele două luni de zile în care a funcţionat cazinoul ilegal, se estimează că s-a pus în joc suma totală de 500.000 lei.

Acuzaţi şi de evaziune

În incinta percheziţionată funcţiona ilegal şi un bar, fără casă de marcat, cu băuturi alcoolice şi răcoritoare, pentru care nu s-au putut prezenta documente de provenienţă. În consecinţă, comisarii Gărzii Financiare Bihor au aplicat două amenzi în cuantum de 14.000 lei, dispunând totodată confiscarea băuturilor (în valoare 463 lei) şi a sumei de 169 de lei, rezultată din încasările din seara respectivă. S-a stabilit că în cele două luni, încasările de la bar au fost în medie de 400 de lei/seară, adică un total de aproximativ 24.000 lei.

Întrucât operaţiunile comerciale nu au fost evidenţiate în contabilitate, în cauză se efectuează cercetări şi sub aspectul comiterii infracţiunii de evaziune fiscală.

Cei doi orădeni C.V., de 34 de ani şi P.G.N., de 39 de ani, sunt cercetaţi, în stare de libertate, sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzută de art. 23, al. 1 din O.U.G. nr.77/2009, constând în aceea că au desfăşurat activităţi specifice de tip „cazino" din domeniul jocurilor de noroc fără licenţă sau autorizaţie. Pedeapsa prevăzută de lege pentru astfel de fapte este închisoarea de la 1 la 3 ani.