Un ceas de mână Huber, inscripționat cu iniţialele "AH", svastica şi cu trei date importante pentru Hitler, a fost vândut cu 1,1 milioane de dolari la licitație. Casa care a intermediat vânzarea a precizat că cel care a cumpărat ceasul este un evreu care locuiește în Europa.

Ceasul Huber a fost scos la licitaţie săptămâna trecută, joi, de casa de licitaţii Alexander Historical Auctions, cu sediul în Maryland, care estima valoarea accesoriului la 3 sau 4 milioane de dolari, notează publicaţia BBC.

În catalogul online în care este prezentat artefactul scrie că ceasul a fost cel mai probabil un cadou pentru liderul fascist în anul 1933, atunci când acesta a devenit cancelarul Germaniei.

În jurul svasticii de pe capacul ceasului se află trei date: 20.4.89 (n.r. 1889) – care reprezintă ziua de naştere a lui Hitler, 30.1.33 – data la care a fost numit cancelar şi – 5.3.33 – ce aminteşte de alegerile federale care au asigurat controlul naziştilor asupra Parlamentului german.

Specialiştii casei de licitaţii au mai scris la descrierea artefactului că nu există nicio dovadă că liderul nazist l-a purtat vreodată, dar se ştie că acesta a fost furat în 4 mai 1945 (adică la patru zile după sinuciderea lui Hitler), de un grup de soldaţi francezi care au invadat buncărele din "Cuibul Vulturului", reşedinţa montană a liderului din Berchtesgaden, mai scrie BBC. 


(sursa foto: Alexautographs.com/watch)

Ceasul Huber a rămas apoi, timp de zece ani, în familia unui sergent pe nume Robert Mignot.

BBC mai scrie că Alexander Historical Auctions a mai vândut la licitaţii obiecte naziste între care o rochie a soţiei lui Hitler, Eva Braun, poze cu semnăturile oficialilor nazişti şi o Stea a lui David din pânză galbenă imprimată cu cuvântul "jude" (n.r. - evreu în germană), pe care evreii erau obligaţi să le poarte ca banderole sau insigne în timpul Holocaustului.

Înainte de licitaţie, mai mulţi lideri evrei au transmis către Alexander Historical Auctions o scrisoare deschisă prin care cereau ca obiectele naziste să nu mai fie scoase la licitație şi au descris acest fapt drept o "oroare". 

Contactaţi de Deutsche Welle înainte de licitaţie, reprezentanții Alexander Historical Auctions au spus că scopul este păstrarea istoriei şi că cele mai multe articole vândute sunt păstrate în colecţii private sau donate muzeelor ​​Holocaustului. „Fie că este o istorie bună sau rea, ea trebuie păstrată. Dacă distrugi istoria, nu există nicio dovadă că s-a întâmplat", a declarat Mindy Greenstein, reprezentanta casei de licitații, pentru Deutsche Welle.

În final, Alexander Historical Auctions a transmis că ceasul a fost cumpărat pentru suma de 1,1 milioane de dolari, sub nivelul estimării, de un evreu care locuiește în Europa, fără a oferi alte detalii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!