Primarul Ilie Bolojan vrea să schimbe la faţă zona centrală a oraşului. "Eforturile municipalităţii de reabilitare a faţadelor clădirilor din zona centrală nu vor avea efectul scontat dacă pe acestea vor atârna în continuare tot felul de cabluri. Vrem ca în următorii trei ani să dăm jos toate cablurile de pe faţadele din zona centrală", a declarat edilul, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Astfel, în şedinţa ordinară din luna noiembrie, Bolojan va propune Consiliului Local adoptarea unei hotărâri prin care toţi furnizorii de utilităţi vor fi obligaţi ca în termen de trei ani să îşi coboare cablurile de pe clădiri şi să le "îngroape" în canale tehnice.

Pentru ca acest lucru să fie posibil, municipalitatea va încheia prin licitaţie un parteneriat public-privat cu o companie dispusă să construiască aceste canale tehnice în schimbul unei chirii plătite de firmele care îşi vor muta cablurile aici.

"Firma va amenaja canalele tehnice pe cheltuiala ei şi îşi va recupera investiţia din chiria aplicată firmelor care îşi vor trage cablurile pe aici. Chiriile pentru canalele tehnice sunt stabilite de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, aşa că nu se poate pune problema de abuzuri", a spus edilul.

Potrivit primarului, canalele tehnice care vor brăzda zona centrală vor fi complet acoperite, acestea având pe alocuri guri de vizitare pentru servicii de mentenanţă.

Tot pentru îmbunătăţirea imaginii oraşului, primarul Ilie Bolojan vrea să vândă la licitaţie cele 800 de spaţii de locuit deţinute de municipalitate în zona centrală a oraşului cu condiţia ca noii proprietari să reabiliteze faţadele imobilelor în cel mult doi ani.

"Nu vom mai repartiza locuinţe în zona centrală pentru persoanele evacuate în urma retrocedării imobilelor sau pentru cazurile sociale. Vom elibera aceste clădiri pe cale naturală, fie prin finalizarea contractului de închiriere, fie prin evacuarea chiriaşilor cu datorii. Imobilele eliberate vor fi vândute prin licitaţie publică cu strigare către companiile care doresc să le transforme în spaţii de birouri cu condiţia ca în doi ani să îşi reabiliteze faţadele", a spus primarul.

Potrivit edilului "privatizarea" imobilelor din zona centrală va aduce bani la buget şi va scăpa municipalitatea de un efortul financiar consistent pe care îl constituie reabilitarea faţadelor, cu atât mai mult cu cât mare parte din clădiri au chiriaşi persoane cu venituri mici.