Un orădean de 39 ani şi trei bărbaţi de 37, 42 şi 49 ani din Hidişelu de Sus au fost puşi sub învinuire vineri pentru braconaj cinegetic în formă agravantă şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor după ce, în noaptea de 7/8 martie, au fost prinşi în flagrant pe un fond de vânătoare dintre localităţile Oşand şi Şumugiu, a anunţat, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, inspectorul principal Alina Dinu.

Acţiunea a avut loc în noaptea de 7/8 martie în jurul orei 1.00 când poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase iar descoperit pe fondul de vânătoare pe trei dintre cei patru participanţi la partida de braconat. "În momentul în care grupul a fost surprins de poliţişti, o persoană a fugit şi s-a ascuns în pădurea din apropierea localităţii Şumugiu. La celelalte trei persoane rămase, poliţiştii au găsit o armă de foc, calibru 7,62mm, două cartuşe de acelaşi calibru şi două proiectoare şi se deplasau cu un autoturism şi o autoutilitară, pregătite pentru transportul eventualului vânat", a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor.

Potrivit sursei citate, în urma căutărilor, în jurul orei 4 dimineaţa, poliţiştii au reuşit să-l găsească şi pe braconierul care s-a ascuns, acesta având asupra sa o armă de 5,6 mm. "În urma verificărilor, poliţişti au stabilit că persoana nu posedă permis de armă, iar puşca i-a fost împrumutată de orădean", a spus inspectorul principal Alina Dinu.

De asemenea, tot în urma anchetei la faţa locului, poliţiştii au descoperit cadavrul unei femele de cerb comun, împuşcat de unul din braconieri.

"Animalul împuşcat a fost predat reprezentanţilor Ocolului Silvic Oradea, gestionari ai fondului de vânătoare respectiv. Prejudiciul provocat de suspecţi prin împuşcarea cerbului este de 12.000 Euro, sumă cu care trebuie despăgubit gestionarul fondului de vânătoare", a mai arătat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor.

Armele, proiectoarele şi muniţia au fost ridicate în vederea confiscării, iar autovehiculele folosite de suspecţi la braconaj au fost indisponibilizate.

Vineri, poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase au întocmit dosar penal celor patru braconieri puşi sub învinuire pentru braconaj în formă agravantă şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi pentru documentarea întregii activităţi infracţionale a suspecţilor.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Bihor, dacă vor fi găsiţi vinovaţi, aceştia riscă pedepse privative de libertate cuprinse între 3 şi 10 ani.