Judecătorii Tribunalului Bihor au emis luni noaptea mandat de arestare pentru 29 de zile pe numele unui cetăţean ungar anchetat pentru evaziune fiscală.

Fedor Laszlo, în vârstă de 28 ani, este acuzat că, împreună cu alţi doi conaţionali, Feher Gabor şi Bernat Sandor a înfiinţat un adevărat carusel evazionist prin care au prejudiciat statul cu peste 4 milioane de lei.

A început la Salonta

Din cercetările efectuate de poliţiştii de investigare a fraudelor sub supravegherea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor a reieşit că, în cursul anului 2009, ca administrator al firmei Fedix SRL Salonta, Fedor a efectuat mai multe tranzacţii intracomunitare ilicite, prejudiciul cauzat statului român în acest caz ridicându-se la 2,8 milioane de lei.

Potrivit poliţiştilor, afacerile cetăţeanului ungar constau în achiziţii cu produse petroliere din Cehia, Slovacia şi Ungaria, produse care ulterior erau valorificate la negru, fără ca vânzările să fie înregistrate în evidenţele contabile ori declarate organelor fiscale.

„Prejudiciul provocat bugetului general consolidat este de 2.852.212 lei, reprezentând TVA şi impozit pe profit", au explicat pentru BIHOREANUL surse din cadrul anchetatorilor.
Din investigaţiile poliţiştilor SIF a reieşit că o parte din sumele încasate de pe urma vânzării produselor, 464.000 euro, a fost transferată în contul societăţii ungare Drafex KFT, fără ca între firma salontană şi cea din Ungaria să existe vreo relaţie comercială. De asemenea, Fedor a virat în contul unei societăţi slovace care îi livra uleiuri minerale 635.000 euro, sumă pentru care în contabilitatea firmei Fedix a fost înregistrată doar o factură pro-formă.

"Sumele virate către firmele din Slovacia apar în evidenţele societăţii din Salonta drept creditări firmă din partea asociatului unic Fedor Laszlo, fără să existe o justificare a acestor creditări. Este evident că sumele respective sunt obţinute ca urmare a valorificării produselor petroliere către beneficiari sau agenţi economici din judeţul Bihor şi din alte judeţe. Însă aceste operaţiuni nu au fost înregistrate în contabilitate, eludându-se în acest mod plata obligaţiilor fiscale către bugetul consolidat al statului", au mai spus sursele citate.

A continuat la Oradea

Acelaşi mod de operare a fost folosit şi în cazul SC Send Fega 2010 SRL Oradea, administrată de Bernat Sandor Istvan, firmă pentru care Fedor a fost împuternicit să realizeze tranzacţiile bancare. În perioada februarie martie 2011, societatea a achiziţionat uleiuri minerale neaccizabile de la GP Gmbh German Petrolium, pe care ulterior le-a comercializat ca motorină pe piaţa internă, fără să plătească obligaţiile fiscale aferente, TVA, impozit pe profit şi accize. Potrivit anchetatorilor, în perioada respectivă în contul societăţii orădene s-au rulat 869.850 euro, bani obţinuţi ca urmare a vânzării produselor.

Fedor şi Bernat, administratorul firmei orădene, au fost ridicaţi, luni, chiar din sediul Băncii Transilvania, unde se aflau pentru a fi transferaţi către societatea germană în contul unui nou transport de uleiuri minerale. Poliţiştii au găsit asupra lor 128.700 Euro, bani care au fost confiscaţi, asigurându-se astfel recuperarea parţială a prejudiciului", a arătat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor

Cei doi au fost audiaţi de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor după care Fedor a fost prezentat judecătorilor Tribunalului Bihor şi arestat pentru 29 de zile. În cazul lui Bernat, procurorii i-au interzis să părăsească Oradea pentru o perioadă de 29 de zile. Cel de-al treilea cetăţean ungar, Feher Gabor, este cercetat în continuare în stare de libertate.

Cercetările în caz continuă, anchetatorii bănuind că activitatea evazionistă a grupării este mult mai vastă.