Un bărbat în vârstă de 58 ani din Budapesta, Bernula Arpad, care, în urmă cu 5 ani, sub masca unei firme de creditare, a atras peste 300 de orădeni într-un joc piramidal, a fost condamnat de Judecătoria Oradea la 10 ani de închisoare şi la returnarea banilor încasaţi de la clienţii firmei.

Bărbatul a primit şi o pedeapsă complementară, neavând dreptul să fie asociat sau administrator la vreo firmă timp de 5 ani după executarea pedepsei principale. Instanţa a dispus, totodată, şi dizolvarea societăţii Invest System Capital SRL, prin care s-a derulat escrocheria.

Sentinţa, pronunţată săptămâna trecută, nu e definitivă. Ea poate fi atacată, cu apel, care se va judeca la Curtea de Apel Oradea.

După cum BIHOREANUL a mai scris, Bernula Arpad a fost trimis în judecată în 2013 sub acuzaţia de înşelăciune şi infracţiuni la regimul bancar, după ce a prejudiciat în total 329 de bihoreni cu 527135 lei. Bărbatul a înfiinţat societatea Invest System Capital SRL şi a deschis un punct de lucru în Piaţa Cetate unde promitea acordarea credite la dobânzi mai mici decât cele practicate de bănci.

În realitate, însă, schema de finanţare propusă semăna cu cea folosită în cazul celebrelor Caritas sau Mondoprosper: oamenii declarau ce sumă doreau să împrumute, semnau contractul, după care achitau o taxă de înregistrare, în valoare de 4% din suma solicitată, rate lunare, plus o taxă de administrare anuală de 3% din valoarea creditului, fără să ştie clar când vor beneficia de împrumutul propriu-zis.

Potrivit regulamentului jocului, creditele se acordau lunar, însă doar prin tragere la sorţi, prioritate având cei care achitau cât mai multe rate în avans. De asemenea, clienţii care solicitau rezilierea contractului înainte de acordarea creditului puteau să-şi recupereze sumele plătite până la acel moment numai după expirarea perioadei de creditare.

Cazul a ajuns în atenţia Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor Bihor şi a Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Bihor în martie în luna martie 2011, când societatea a fost obligată să-şi oprească activitatea, iar Bernula a fost pus sub învinuire.