Locuitorii cartierului orădean Nufărul și toți cei care ajung în preajma Colegiului Național Onisifor Ghibu au ocazia să descopere zeci de români valoroși pentru istoria și prezentul țării.

La inițiativa conducerii școlii, pe gardurile școlii au fost montate panouri dedicate unor personalități, despre care curioșii pot afla detalii scanând codurile QR anume realizate.

Aleea Celebrităților cuprinde „Români de nota 10”, după cum este motto-ul proiectului, și a fost inaugurată luni, prilej cu care zeci de elevi de liceu s-au adunat în jurul școlii.

Directorul Iulius Timar a explicat că proiectul a demarat în 2018, ideea având-o profesorul Nicolaie Ardelean, ca o formă de celebrare a centenarului Marii Uniri, și inițial a constat în realizarea unor scurte texte despre oamenii mari ai României. Aceste așa-numite medalioane le-au scris elevii din clasele de jurnalism ale colegiului, îndemnați de Ardelean, și au fost publicate pe site-ul revistei școlii, Logo Paper.

Prezentările au trecut acum din spațiul digital în cel fizic. Cu bani din bugetul unității de învățământ, au fost realizate zeci de panouri pe care se regăsesc numele personalităților, o imagine cu aceștia, o scurtă descriere și codul digital care, odată scanat cu telefonul mobil, dezvăluie informații detaliate.

Pe Aleea Celebrităților, orădenii îi pot descoperi pe cel care a dat numele școlii, profesorul și gazetarul Onisifor Ghibu, pe revoluționarul pașoptist Nicolae Bălcescu, pictorul Ștefan Luchian, compozitorul Ciprian Porumbescu, dar și români contemporani, precum scriitoarea Ana Blandiana, filozoful Gabriel Liiceanu ori sportiva Gabriela Szabo.

La inaugurarea acestei alei, elevilor li s-a vorbit despre personalitatea lui Ghibu, de la a cărui moarte s-au împlinit recent 51 de ani, dar și despre importanța ca ei să tindă spre a face ceva extraordinar. Și care, pe viitor, ar putea să le asigure locul pe Aleea Celebrităților...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!