"Neglijenţa primăriilor expune producătorii agricoli unor sancţiuni usturătoare", afirmă un comunicat dat publicităţii, la începutul acestei săptămâni, de către şeful Direcţiei pentru Agricultură Bihor, Nicolae Hodişan.

Conform comunicatului, în această perioadă Direcţia desfăşoară controale în pieţele şi standurile de comercializare a materialului săditor, pomicol şi viticol, sancţionând persoanele care vând puieţi şi butaşi în condiţii ce nu respectă cadrul legal. Cea mai severă amendă, 18.000 lei, a fost dată unui cetăţean din Biharia care a prezentat inspectorilor un certificat de producător agricol eliberat de Primăria comunei, cu toate că acesta nu mai este valabil, după ce HG 661/2001 a fost abrogată la 3 noiembrie 2014 prin Legea 145, care instituie un alt tip de certificate de producător.

"Deşi am emis mai multe materiale informative privind modul de eliberare a atestatelor de producător şi obligaţiile care revin celor care comercializează material săditor, am constatat că acestea nu sunt respectate", se arată în comunicat.

Contactat de BIHOREANUL, şeful Direcţiei Agricole a spus că o mare parte din vină aparţine primarilor, care continuă să elibereze certificate de producător agricol conform vechii HG, nu Legii. "Dacă Primăria Biharia nu-i dădea acestui comerciant amendat de noi cu 18.000 lei un document nevalid, omul rămânea cu banii", a spus Nicolae Hodişan.

Acesta precizează, de asemenea, că producătorii agricoli sunt obligaţi, pe lângă certificatele de producător, să aibă şi paşaport fitosanitar, adică eticheta ce conţine date despre boli şi dăunător şi care se ataşează fiecărui puiet sau legături de puiet scoase la vânzare.