Intervenţia rapidă a unui antrenor a făcut ca viaţa unui copil de 13 ani să fie salvată, joi după amiază, la Bazinul Acoperit "Crişul" din Oradea. Din câte se pare, copilului i s-ar fi făcut rău în apă și era să se înece, dar a fost salvat de antrenorul care i-a făcut imediat manevre de resuscitare, după cum spun medicii.

Informaţia a fost transmisă BIHOREANULUI de un cititor. La ora publicării acestei ştiri încă nu sunt lămurite pe deplin circumstanţele incidentului, însă, potrivit surselor ziarului, totul s-a produs în timpul unui antrenament al echipei de copii a clubului Crișul, iar cel care i-a aplicat rapid manevre de resuscitare este antrenorul Ladislau Vekerdy.

Solicitat prin 112, un echipaj al Serviciului Judeţean de Ambulanţă l-a găsit conştient pe copil, l-a investigat şi l-a transportat la Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul Judeţean, după cum a confirmat dr. Liciniu Venter, managerul SAJ.

Dr. Hadrian Borcea, şeful Unităţii de Primire a Urgenţelor (UPU) - SMURD Bihor, a declarat BIHOREANULUI că manevrele de prim ajutor făcute de antrenor au contribuit semnificativ la salvarea minorului.

"A fost un copil de 13 ani, care, la momentul când a ajuns ambulanţa era OK, dar după felul în care s-a manifestat la UPU, după toate investigaţiile făcute şi cum s-a manifestat clinic, este posibil să se fi înecat (un așa numit înec parţial). Dar intervenţia promptă a antrenorului a făcut diferenţa, până a ajuns ambulanţa", a declarat dr. Borcea.

La ora publicării acestei ştiri, copilul este în afara oricărui pericol. Totuşi, el a rămas internat la secţia de Pediatrie de la Spitalul Judeţean, şi nu la Terapie Intensivă, pentru că era deja e conştient. "Este OK, dar există riscurile, după un asemenea înec „parţial”, de complicaţii pulmonare, şi din cauza aceasta a rămas internat", a mai declarat dr. Borcea.

Cert este că incidentul de joi arată din nou importanţa intervenţiei rapide în asemenea cazuri şi dovedeşte că, aplicate corect, manevrele de resuscitare imediate cresc semnificativ şansele de supravieţuire ale unui om aflat în nevoie, până la sosirea medicilor.

UPDATE: Muncă în echipă

Băiatul este sportiv de performanță la grupa de Copii și Juniori 3 (născuți în anii 2007-2008) a secției de polo a Clubului Crișul.

Contactat de BIHOREANUL, antrenorul Ladislau Vekerdy nu a dorit să ofere foarte multe detalii despre caz, subliniind, modest, că el și-a făcut doar datoria. 

Totuși, Vekerdy a ținut să îi felicite pe ceilalți elevi ai săi, care au observat că băiatului i s-a făcut rău în apă și au intervenit prompt scoțându-l din bazin, dar și pe antrenorul grupei de juniori născuți în 2006, Christian Sandor, care l-a ajutat la manevrele de resuscitare.