Pintér Tamás (foto dreapta), deputatul partidului extremist Jobbik din Parlamentul Ungariei, venit în România pentru a participa la pelerinajul de Rusalii de la Şumuleu Ciuc - Harghita, şi un prieten de-al său, Kéki Imre Krisztián (foto stânga), au fost implicaţi într-o altercaţie, vineri noaptea, în centrul Oradiei.

Incidentul a fost povestit duminică dimineaţă, chiar de Pintér, pe pagina de Facebook, acesta pretinzând că au fost atacaţi la ieşirea din Pasajul Vulturul Negru spre strada Vasile Alecsandri doar pentru vorbeau în limba maghiară.

"În timp ce ne plimbam în zona Palatului Vulturul Negru, a apărut în faţa noastră un român de circa 20 de ani, care ne-a luat la rost că de ce vorbeam în maghiară. Când i-am spus că de aceea, că sunt maghiar, a lovit. Desigur, am încercat să evităm o încăierare, Imre a sunat imediat la Poliţie. În acest timp, românul pe care însoţitorii lui îl strigau Richi, le povestea prietenilor fapta de vitejie. Apoi, poliţiştii care au sosit l-au dus cu greu pe eroul român", a povestit deputatul.

Deputat traumatizat

Parlamentarul a criticat şi autorităţile române, dar şi partidul de guvernământ din Ungaria, Fidesz, pentru modul în care gestionează problemele maghiarilor din România.

"Aici suntem, aşa stăm, în România anului 2017. Pentru folosirea limbii maghiare în public, primeşti bătaie în oraşul sfântului Ladislau, unde şi în prezent 25% dintre locuitori sunt confraţii noştri. România se pregăteşte cu mare elan să sărbătorească 100 de ani de la declaraţia de la Alba Iulia, prin care Transilvania a fost ruptă de Ungaria, timp în care trâmbiţează în toată Europa că în România problema minorităţilor naţionale este rezolvată. Degeaba a cerut Jobbik ca şi Ungaria să se pregătească de această aniversare şi să ceară socoteală pentru promisiunile nerespectate şi ca 2020 să fie declarat anul memorial Trianon, Fidesz a respins toate propunerile noastre. Au nevoie de voturile maghiarilor de peste graniţă, dar când trebuie să acţioneze în interesul lor, atunci sunt doar nişte procente", mai scrie Pintér pe Facebook.

Incidentul, zice tot el, îl va uita cu greu. "Rănile cauzate de atac, vânătaia de sub ochiul lui Imi, se vor vindeca repede. Sufleteşte, însă, va fi greu să trecem peste cele întâmplate. Şi anume că în 2017, în Uniunea Europeană, în România, «partenerul strategic», «prietenii români» şi acum se gândesc în acest mod la noi, maghiarii!"

E atac xenofob!

Amicul său, Kéki Imre Krisztián, un bihorean de 25 de ani din Paleu, antrenor de fitness mutat acum în Ungaria şi cunoscut ca simpatizant Jobbik, spune că cei doi au ieşit în oraş vineri noaptea ca să-i arate parlamentarului... frumuseţile Oradiei.

"L-am condus prin centrul oraşului, mândru de cât de frumos e oraşul. Venind din spatele nostru, un individ m-a lovit cu umărul, dar nu i-am dat atenţie, am zis că e beat. S-a întors, însă, şi m-a întrebat de ce vorbesc în maghiară. Am vrut să evităm conflictul, dar nu ne-a lăsat în pace. Când a început să ne lovească, am chemat poliţia. Nu a fugit, aşa că am putut să-l arătăm poliţiştilor. Aici nu e vorba despre o simplă bătaie, ci despre un atac xenofob", a povestit, tot pe Facebook, Kéki (foto), care s-a ales cu ochiul învineţit de pe urma incidentului.

Sesizare de pe Facebook

Interesant este, însă, că, în timp ce pe Facebook parlamentarul se declară traumatizat de bătaia încasată, la Poliţie, acesta a reclamat doar un… conflict verbal.

BIHOREANUL a verificat informaţiile povestite de acesta pe internet, aflând astfel că sesizarea a fost făcută vineri noaptea în jurul orei 2.35, prin numărul de urgenţă 112. Poliţiştii le-au găsit la locul incidentului pe toate cele trei persoane implicate, Pintér şi Kéki, respectiv un orădean în vârstă de 20 de ani, pe nume Richard Balint.

"Cele două persoane care au sunat au pretins doar că au fost înjurate, nicidecum bătute. Ne-am sesizat din oficiu, ulterior, de pe pagina de socializare a unuia dintre ei despre pretinsa agresiune şi am deschis dosar penal pentru loviri, pentru a stabili împrejurările în care s-a produs incidentul", au explicat luni surse din Poliţia Bihor.

Audiat de poliţişti, Balint pretinde că incidentul s-a derulat cu totul altfel decât au povestit "victimele" sale. "A spus că cei doi, neştiind că el cunoaşte limba maghiară, i-ar fi zis că e grăsan, iar când i-a întrebat de ce îl jignesc, ar fi înjurat", a mai spus sursa citată.

"Aţâţă două naţii"

Cert este că povestea a născut dezbateri aprinse pe pagina de socializare a parlamentarului, între susţinătorii Jobbik şi maghiarii din Oradea. Au fost orădeni care şi-au cerut cerut scuze pentru comportamentul orădeanului, însă cei mai mulţii au fost reticenţi şi l-au acuzat pe deputat că denigrează oraşul, care în opinia lor este un model de convieţuire etnică. 

"A fost, cu siguranţă, o excepţie, care nu ne caracterizează. Ne cerem scuze pentru incident", a spus, împăciuitor, un utilizator.

"Eu stau de 40 de ani în Oradea, nimeni nu m-a jignit vreodată pentru că aş vorbi în maghiară. Nu cred un cuvânt din ce spuneţi, este o provocare. Să vă fie ruşine că vă bateţi joc de oraşul nostru", a postat un alt orădean.

O orădeancă a fost mult mai categorică: "Am crescut în Oradea, aici am umblat la şcoală, niciodată nu au fost probleme între noi. Este interesant că face afirmaţii de acest gen, aţâţă două naţii, tocmai o persoană a cărei mamă este româncă", a scris aceasta, referindu-se cel mai probabil la Kéki Imre Krisztián, care e din Paleu.

Kéki a negat, însă, că ar fi încercat să provoace scandal, fără să răspundă la mesajele ironice în care era întrebat ce "frumuseţi ale Oradiei" îi arăta prietenului său, în miez de noapte, în zona de cluburi a oraşului. "Eu nu mai spun nimic. S-au făcut deja demersuri, vor vorbi avocaţii şi poliţia", s-a apărat Kéki.