După ce la data de 27 martie a.c. Papa Benedict al XVI-lea a aprobat decretul de recunoaștere a martiriului episcopului romano-catolic de Oradea Bogdánffy Szilárd, episcopul Diecezei romano-catolice de Oradea, Böcskei László, s-a aflat săptămâna trecută la Roma pentru a mulţumi pentru aprobarea beatificării şi pentru a stabili detaliile referitoare la celebrarea solemnă a unui moment atât de rar.

„Papa Benedict al XVI-lea a îndemnat la o bună pregătire a momentului beatificării subliniind și faptul, că prin beatificarea episcopului martir de Oradea, nu numai dieceza locală ci și întreaga Biserică primește un nou mijlocitor și un exemplu de fidelitate față de Biserica lui Cristos și urmașul Sfântului Petru", se spune într-un comunicat al Episcopiei Romano Catolice.

La Congregația pentru cauzele sfinților, episcopul Böcskei s-a întâlnit cu Angelo Amato, prefect al congregației, împreună cu care s-au stabilit locul și data celebrării beatificării. Astfel, s-a convenit că beatificarea episcopului martir va avea loc în catedrala episcopală romano-catolică din Oradea în data de 30 octombrie 2010.

„Pentru această solemnitate va sosi la Oradea însuși prefectul Congregației, Arhiepiscopul Amato, care din încredințarea Sfântului Părinte va prezenta decretul de beatificare. Pentru celebrarea pontificală, la care vor fi așteptați numeroși episcopi din țară și de peste hotare, a fost solicitat ca celebrant principal Eminența Sa Cardinalul Erdő Péter, primatul Ungariei", precizează comunicatul.

Documentul spune că orașul Oradea a avut parte de un astfel de moment în urmă cu 818 ani, când, în anul 1192, a fost canonizat în catedrala de atunci întemeietorul Episcopiei romano-catolice de Oradea, regele Ladislau al Ungariei.

Bogdánffy Szilárd s-a născut în 1911 în Banatul sârbesc şi a murit în 1953, ca deţinut politic, în închisoarea de la Aiud. El a fost episcop auxiliar romano-catolic de Satu Mare şi Oradea de la data de 14 februarie 1949 şi până la sfârşitul vieţii.

A fost hirotonit deacon şi apoi preot romano-catolic în 1934, în perioada 1935-1939 a fost profesor la Gimnaziul Catolic din Oradea şi duhovnic la Mănăstirea Ursulinelor, iar între 1940-1943 a efectuat studii de doctorat în filosofie şi dogmatică la Budapesta. În 1947 a fost ridicat la rangul de canonic al Catedralei Episcopale din Oradea şi numit vicar episcopal.

Bogdánffy fost consacrat în clandestinitate ca episcop-auxiliar de Satu Mare şi Oradea la 14 februarie 1949, la vârsta de 38 ani. Episcopul a fost arestat la 5 aprilie 1949 la Oradea, trecând ulterior prin închisorile de la Jilava, Capul Midia, Sighet şi Aiud.