Un cetăţean din Honduras a fost arestat, sâmbătă, pentru o perioadă de 30 de zile, măsura fiind dispusă de Tribunalul Bihor la solicitarea procurorilor DIICOT - Serviciul Teritorial Oradea, care îl anchetează pe bărbat pentru înşelăciune şi fals privind identitatea.

Ignacio Calletano Sacoza este acuzat că a încercat să-l înşele, vineri, cu 700.000 euro pe patronul unui hotel folosind o metodă mai puţin obişnuită. Bărbatul s-a dat drept cetăţean francez şi i-a spus orădeanului că a reuşit să intre în România cu 2,5 milioane euro ascunşi în geamantan, în bancnote colorate cu o vopsea neagră specială.

Individul a pretins că banii sunt vopsiţi pentru că ar fi din aşa-zise teancuri de siguranţă ale bancomatelor, dar că pot fi curăţate printr-un procedeu simplu: introducând între bancnotele negre una curată şi pulverizând apoi peste ele o substanţă chimică.

Pentru a-l convinge pe orădean, individul a şi făcut o demonstraţie: a pus între două bancnote negre una curată, le-a pulverizat şi le-a împachetat într-o folie de aluminiu. Când a deschis folia, înăuntru erau trei bancnote.

Bănuind că are de-a face cu o escrocherie, patronul i-a anunţat pe procurorii DIICOT care, vineri, în colaborare cu poliţiştii BCCO Bihor, i-au organizat lui Sacoza un flagrant. Individul a fost prins în momentul în care pleca cu banii orădeanului, a fost reţinut în aceeaşi zi pentru o perioadă de 24 de ore şi arestat, sâmbătă, la Tribunalul Bihor, măsură pe care acesta o poate contesta la Curtea de Apel Oradea.

Potrivit anchetatorilor, Ignacio Calletano Sacoza nu e la prima „afacere”, acesta având comise fapte similare în Bucureşti dar şi în Croaţia.