Tăieri ilegale de copaci, în urma cărora cel puțin un versant de pădure este plin de cioate, dar și depozitări ilegale de deșeuri, unele provenite din resturi ale unor materiale de construcții, precum și saci de sticle. Este peisajul pe care l-a văzut în Vașcău, într-o pădure a Primăriei, eurodeputatul USR Vlad Gheorghe, după ce a dat curs sesizării unor localnici, acesta afirmând că va interpela Primăria și va face plângeri atât administrative, cât și penale.

„Ceva coordonat”

„Ieri am fost la Vașcău și am văzut urmele unor tăieri ilegale de copaci, vorbim de un teren al Primăriei, iar în aceeași zonă am descoperit și o grămadă de gunoaie în mijlocul pădurii, pe câteva sute de metri pătrați”, a spus vineri, într-o conferință de presă desfășurată la sediul USR din Oradea, europarlamentarul Vlad Gheorghe (foto stânga), cunoscut pentru preocupările sale pentru combaterea infracțiunilor de mediu.

Acesta a afirmat că va „interpela” Primăria Vașcău, va sesiza Garda de Mediu și ar putea depune și plângeri penale, având date că defrișările și depozitările ilegale de deșeuri în pădurea din Vașcău sunt „ceva coordonat”. „Dacă autoritățile sunt complice la infracțiuni de mediu atât de grave, la ce să te mai aștepți de la cei din afara autorităților?”, a întrebat Gheorghe, retoric.

În context, eurodeputatul, care a susținut conferința de presă alături de liderul USR Bihor, Silviu Dehelean (foto dreapta), a amintit că în ciuda propunerilor partidului său, făcute încă de acum 10 ani, în România nu există un parchet specializat în cercetarea infracțiunilor de mediu, cum ar fi un DNA al pădurilor, la acea vreme înființarea acestuia fiind avizată negativ inclusiv de către Consiliul Superior al Magistraturii.

Conferință de presă USR

În schimb, a precizat Vlad Gheorghe, în Franța a fost înființată cu 4 luni în urmă o asemenea procuratură, iar în Belgia funcționează de 6 luni și o instanță cu competențe exclusiv în judecarea dosarelor de criminalitate de mediu.

Legiferări și îngrijorări

Pe de altă parte, tot în legătură cu organismele de aplicare a legii și legislația, eurodeputatul Vlad Gheorghe și deputatul bihorean Silviu Dehelean (membru în comisia pentru modificarea legilor justiției) le-au spus jurnaliștilor că săptămâna aceasta, miercuri, s-au întâlnit la Bruxelles cu comisarul european de resort, Didier Reynders, în contextul în care în țară tocmai are loc, „pe repede înainte”, modificarea legilor justiției măcelărite în guvernarea Dragnea, dar păstrând ori chiar întărind unele prevederi care șubrezesc justiția.

Gheorghe a subliniat că acordarea fondurilor PNRR este condiționată de reforma reală a justiției, dar România ar putea pierde și „fonduri uzuale” din cauza altor legi prost croite, cum ar fi cea a avertizorului de integritate.

Potrivit celor doi reprezentanți USR, modificarea în grabă a legilor justiției este nejustificată fără a se aștepta avizul Comisiei de la Veneția, așa cum a recomandat și comisarul Didier Reynders, cu atât mai mult cu cât România are termen să rezolve „jalonul pe legile justiției” până în luna iunie a anului viitor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!