La fel ca în bancul cu accidentul de la Cernobîl, cum că s-a sinucis toată conducerea centralei nucleare cu excepţia unui inginer care "nu a fost găsit acasă", şefii direcţi ai funcţionarei prinse că a luat şpagă ca să scape un orădean de plata taxei auto - directorul adjunct Tănase Miculescu şi şeful de serviciu Ioan Guler - şi-au cerut lunea trecută, de bună voie şi nesiliţi de nimeni, trecerea pe funcţii de execuţie.

"Cei doi şi-au asumat o parte din lucrurile nu tocmai normale care au avut loc în Direcţia Economică", susţine viceprimarul Ovidiu Mureşan. Noua conducere are ordine clare să instituie proceduri care să elimine posibilitatea şpăgilor, dar şi să crească încasările la buget prin intensificarea executărilor silite.

Maziliţi de Valerica

Adjunctul Direcţiei Economice, Tănase Miculescu, şi şeful Serviciului Impunere Persoane Fizice, Ioan Guler, au fost traşi pe linie moartă. Profitând de scandalul de corupţie declanşat în urmă cu trei săptămâni, conducerea municipalităţii i-a îndepărtat din funcţie începând cu data de 1 iunie. Măsura nu i-a surprins nici măcar pe maziliţi. Alimentate de nemulţumirea primarului Ilie Bolojan faţă de gradul de încasare a impozitelor, zvonurile unei iminente înlocuiri a directorului adjunct Tănase Miculescu circulau încă din 2012.

Funcţionar cu o experienţă în finanţe de 22 de ani şi doctorand în economie, Miculescu rămăsese singurul director din Primărie moştenit din epoca Filip. Penultimul supravieţuitor, Silviu Lucuţa, fusese schimbat încă din martie, când Direcţia de Informatică pe care o conducea a fost desfiinţată, fiind absorbită în noua structură de Monitorizare a Cheltuielilor de Funcţionare şi de Organizare a Evenimentelor.

Coleg de birou şi şef direct al Valericăi Benţe, funcţionara prinsă că a luat 2.000 de lei de la un poliţist sub acoperire pentru a face pierdută urma taxelor auto pe care un orădean le avea de achitat de mai mulţi ani, fostul coordonator al serviciului Impunere Persoane Fizice, Ioan Guler, angajat în Primărie de 14 ani, trece în ochii unor colegi drept victimă colaterală. "Nu se putea să îl schimbe doar pe Miculescu, iar Guler, coleg de birou cu Benţe şi şeful ei direct, să rămână bine-mersi", povestesc angajaţi ai Primăriei.

Cei doi şefi din Direcţia Economică au acceptat "retrogradarea" fără comentarii. BIHOREANUL a aflat că, de fapt, nici nu le era greu să "aleagă". După scandalul cu Benţe, primarul Bolojan a devenit atât de hotărât să-i îndepărteze încât alternativa ar fi fost restructurarea întregii Direcţii Economice cu desfiinţarea celor două posturi de conducere. Fapt care ar fi echivalat cu trimiterea lor în şomaj...

"Executarea!"

În ciuda versiunii publice, adevărul e că scandalul de corupţie a fost totuşi un pretext. În actuala organizare a Primăriei, cu funcţionari împuterniciţi să ia decizii fără ca documentele elaborate de ei să mai fie supervizate de şefi, şansele ca Miculescu şi Guler să o fi putut opri pe Benţe de la şpagă erau minime. Simple speculaţii s-au dovedit,, până aucm, şi zvonurile că, în arest, funcţionara ar fi dat declaraţii incriminatorii la adresa celor doi şefi.

În realitate, potrivit "logicii Bolojan", lucrurile sunt cât se poate de simple. Teoria primarului este că tărăboiul putea fi evitat dacă municipalitatea i-ar fi executat silit pe datornici înainte ca aceştia să acumuleze restanţe de mii de lei. "Descurcăreţii" nu ar fi ajuns să ofere şpagă ca să scape de datorii, iar funcţionarii Primăriei ar fi rămas oameni cinstiţi.

04 Ovidiu Muresan.jpgDupă cum recunoaşte şi viceprimarul Ovidiu Mureşan (foto), Tănase Miculescu era în colimator deja de câteva luni tocmai pe considerentul că nu a depus toate eforturile pentru recuperarea debitelor de la rău-platnici. "Executările silite ale contribuabililor cu debite au fost oprite în decembrie, anul trecut, înainte de sărbători, şi s-au reluat anul acesta abia în aprilie", reclamă viceprimarul. Potrivit evidenţelor municipalităţii, la un număr de 8.894 de orădeni cu restanţe la plata taxei auto, unele vechi din 2005, Primăria a pus sechestru asigurator pe numai 30 de maşini. Foarte puţin!

Portărei cu normă

Pentru a da un nou imbold activităţii de executare silită, în locul lui Miculescu primarul l-a numit pe Sorin Iacob, şeful Serviciului Impunere şi Executare Persoane Juridice. Funcţionar tânăr, angajat în Primăria Oradea în 2001 după un stagiu în cea din Aleşd, Iacob s-a remarcat în faţa lui Bolojan prin eficienţă şi capacitate de efort. La nominalizarea sa a ajutat probabil şi faptul că împreună cu soţia a năşit cei doi copii ai directorului general Eduard Florea, dar asta nu-l va salva la evaluările lunare. Noul adjunct este în perioadă de probă pentru 6 luni, iar primarul a dispus instituirea unui pachet de măsuri care să reducă restanţele neîncasate şi să eficientizeze activitatea de executare silită.

04 Eduard Florea_3.jpgFuncţionarii vor avea normă ca la fabrică. "Din iunie vom introduce obiective clare şi indicatori palpabili pentru măsurarea activităţii", spune Eduard Florea (foto). Obiectivele prioritare vor fi lichidarea soldurilor mai vechi de 31 decembrie 2008 şi încasarea debitelor anuale în procent de peste 90%. Portăreii municipalităţii vor avea o normă lunară de sechestre auto, popriri, ipoteci, acţiuni în teren, anunţuri de vânzare a bunurilor executate silit şi multe altele. "Până acum executările silite se făceau ziua, când nu aveai cu cine vorbi pentru că oamenii nu sunt acasă şi nu aveai ce ridica de la ei. De acum se vor face după ora 18 şi sâmbăta, când oamenii pot fi găsiţi la domiciliu", anunţă directorul.

Florea e de părere că, încet, dar sigur, efortul funcţionarilor se va reflecta în reducerea numărului de restanţieri şi a sumelor restante, precum şi în creşterea încasărilor la buget. Diminuarea numărului de datornici "cronici" va reduce riscul acumulării de datorii "istorice", în urma cărora rău-platnicii să fie tentaţi să-şi "rezolve" ştergerea debitelor dând şpagă. Dacă se poate cât mai repede. Înainte ca şi alţi funcţionari să cadă în ispită...


"BOGAŢI" ÎN DATORII
4.736.304
lei erau restanţele acumulate de orădeni la plata impozitului auto la sfârşitul lui 2012


"Schimbările din Direcţia Economică nu se vor opri aici. Noua conducere va evalua personalul şi, în urma analizelor, sunt convins că vor mai fi şi alte modificări"

Ovidiu Mureşan, viceprimar


JUMI-JUMA
Prinsă cu şpaga la dosar

04 Valerica Bente.jpgScandalul mitei din Primărie a izbucnit pe 16 mai, când Valerica Benţe, angajată a instituţiei de peste 12 ani, a fost prinsă în flagrant. Femeia a fost ridicată de la locul de muncă, direct din piramidă, având asupra ei 2.000 lei într-un dosar.

Potrivit procurorilor, suma reprezintă mita primită pentru a şterge debitele unui denunţător pe care funcţionara l-ar fi învăţat să facă un contract antedatat cum că şi-ar fi vândut maşina în Austria. Astfel, omul scăpa de datoria la plata taxelor, dar şi de plata pe viitor a impozitului, în schimbul unui "comision" de 50% din debit oferit funcţionarei. După ce iniţial a fost reţinută şi apoi arestată, femeia e cercetată acum în stare de libertate.

Pentru a avea o imagine asupra prejudiciului creat de Benţe, conducerea Direcţiei Economice verifică operaţiunile cu risc mare de eludare a plăţii taxelor, cum ar fi vânzările de autovehicule către cumpărători din alte oraşe sau chiar în străinătate. În paralel, Primăria va achiziţiona dispozitive pentru aplicarea unui timbru sec pe certificatele fiscale eliberate, pentru a îngreuna falsificarea acestor acte.