Un orădean în vârstă de 42 ani a fost încarcerat de poliţiştii Compartimentului Urmăriri după ce a fost condamnat pentru instigare la delapidare, într-un caz şocant.

Bărbatul, Bartok Robert Gusztav (foto), este acuzat că a păcălit-o pe casiera unei săli de jocuri să-i introducă puncte de peste 300.000 lei la mai multe aparate de joc tip ruletă, bani pe care i-a pierdut, iar apoi s-a făcut nevăzut.

Ruletă pe datorie

S-a întâmplat în urmă cu 6 ani, pe 19 iulie 2015, într-un cazinou din Oradea, unde Bartok era client fidel. Casierele îl ştiau, omul vizita cazinoul în fiecare zi, se prezenta drept patron al unei firme care deţinea la rându-i săli de jocuri, deci ca o persoană de încredere, şi juca mereu sume mari de bani, aproximativ 20.000-30.000 lei.

Aşa îl ştia şi Anca Mirela B., una dintre angajate. Într-o zi, în jurul orei 11, Bartok a intrat în cazinou, cerându-i în mai multe rânduri să-i introducă puncte la ruletă, pentru care a plătit în total suma de 15.000 lei.

După ce le-a jucat pe toate şi a pierdut, bărbatul i-a cerut casierei să mai crediteze aparatele de ruletă cu alte puncte pentru a putea continua jocul, fără însă să plătească contravaloarea acestora, dar cu promisiunea de a-i aduce banii ulterior.

A pierdut şi a plecat

Femeia a acceptat, deși regulamentul îi interzicea explicit acestu lucru, sperând că, la un moment dat, Bartok va câştiga şi va plăti. Doar că bărbatul a avut ghinion în ziua cu pricina.

După ce a pierdut toate punctele, el a plecat, susţinând că merge să schimbe valută şi revine. Nu a făcut-o. Femeia l-a aşteptat o perioadă, iar apoi l-a şi sunat să-i ceară socoteală, Bartok recunoscându-i că nu are suficienţi bani pentru a-şi acoperi datoria.

Suma era imensă, 363.000 lei. Disperată, Anca Mirela B. şi-a sunat şeful, povestindu-i ce s-a întâmplat, iar acesta a anunţat Poliţia.

Condamnare cu amânare

Ancheta în caz, după cum a aflat BIHOREANUL, s-a desfăşurat extrem de greoi. Motivul? Pretinsul afacerist era de fapt un fost şofer de taxi, dependent de păcănele, care, ca să-şi poată satisface viciul, a comis mai multe furturi din societăţi comerciale, nu doar din ţară, ci şi din străinătate, fiind în mai multe rânduri dat în urmărire naţională şi internaţională.

Dosarul a ajuns în faţa instanţei de judecată în 2019. Casiera, concediată imediat după incident, a fost trimisă în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea pentru delapidare, în timp ce Bartok a fost judecat pentru instigare la delapidare.

Procesul a început la Judecătoria Oradea, unde ambii inculpaţi au scăpat de condamnare, instanţa stabilindu-le câte o pedeapsă de 1 an şi 4 luni de detenţie, a cărei aplicare a amânat-o pe o perioadă de 2 ani.

Trimis după gratii

Săptămâna trecută, sentinţa a fost schimbată, însă, la Curtea de Apel Oradea, în privinţa bărbatului, care a fost condamnat la 2 ani de detenţie pentru fapta sa.

"Curtea consideră că prima instanţă nu a făcut o justă individualizare a pedepsei nici sub aspectul cuantumului şi nici a modalităţii de executare", a explicat completul de judecată motivul, arătând că bărbatul a comis fapta pentru a-şi satisfice un viciu şi nu a făcut demersuri pentru a repara prejudiciul de care "a profitat în întregime".

Cum decizia Curţii de Apel este una definitivă, marţi el a fost ridicat de acasă de poliţiştii Compartimentului Urmăriri şi încarcerat în Penitenciarul Oradea pentru a-şi ispăşi pedeapsa.

Paguba, în aşteptare

Cât despre pagubă, proprietarii sălii de jocuri au deschis un proces civil, în 2016, în urma căruia, trei ani mai târziu, cei doi au fost obligaţi să o achite în solidar.

Rămâne de văzut, însă, dacă Bartok Robert Gusztav va plăti vreo sumă, căci, după cum a aflat BIHOREANUL, are 10 condamnări pentru furturi comise în Italia, procese pe rolul instanţelor din ţară, sub aceeaşi acuză, dar şi un mandat european de arestare în aşteptare, încă din 2018, emis de autorităţile judiciare din Germania, unde este acuzat de alte 24 de infracţiuni de furt comise din societăţi comerciale.