"În cadrul acestei manifestări, aflate la a doua ediţie, vom parcurge drumul de la Vaşcău la Beiuş, cu desfăşurarea unor ceremoniale la monumentele din fiecare localitate de pe traseu. Participanţii vor purta uniforme de epocă ale Armatei Regale Române, drapele de luptă şi armament de epocă, şi vor efectua instrucţie conform regulamentelor militare ale vremii", a declarat pentru BIHOREANUL colonelul în rezervă Dan Poinar, preşedintele Asociaţiei Cultul Eroilor, filiala Bihor.

Poinar a afirmat că, spre deosebire de ediţia precedentă, anul acesta la Marşul Amintirii va participa şi un grup de invitaţi de la Asociaţia 43 Pesi Pluk Military History Club, din Republica Cehă.

Scopul Marşului, aflat la a doua ediţie, este ca prin ceremonialele executate de ofiţerii şi subofiţerii în rezervă să se omagieze eroii Armatei Române, precum şi eroii şi martirii civili din localităţile care vor fi străbătute.

Marşul Amintirii va începe sâmbătă, 16 octombrie, la Vaşcău, unde va avea loc un ceremonial la Monumentul Vânătorilor de Munte, coloana urmând să străbată în aceeaşi zi comuna Lunca şi oraşul Ştei. În cea de-a doua zi, militarii în rezervă vor străbate comunele Rieni şi Drăgăneşti, precum şi oraşul Beiuş.

Traseul care va fi străbătut însumează 25 de kilometri.