Un grup de sirieni care voiau să iasă din România ascunşi în remorca unui TIR, au ajuns, joi, în curtea depozitului Arabesque din Oradea, oamenii, care au statut de azilanţi, fiind preluaţi de poliţiştii de frontieră şi returnaţi în Centrul pentru Străini din Arad.

Grupul a fost descoperit joi dimineaţă, de muncitorii depozitului Arabesque care voiau să descarce materialele de construcţii din TIR-ul proaspăt intrat în curtea firmei, după cum au dezvăluit, pentru BIHOREANUL, martorii la incident, care au transmis şi câteva fotografii făcute la faţa locului.

Sirienii, înfofoliţi în haine groase şi cu măşti de protecţie regulamentar puse faţă, au fost găsiţi pitiţi între plăci de rigips şi alte materiale de construcţii, angajaţii depozitului sunând imediat la 112.

Oamenii au fost "debarcaţi" în final de poliţiştii de frontieră şi de un echipaj al Biroului de Ordine Publică din Poliţia Municipiului Oradea, care i-au escortat apoi până la Sediul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Bihor, pentru audieri.

Aşa au aflat frontieriştii că refugiaţii se urcaseră în TIR cu speranţa că vor ajunge n Germania, doar că au greşit camionul şi au nimerit în Oradea. Fiindcă sirienii nu au fost găsiţi în zona de frontieră şi toţi aveau statut de azilanţi, au scăpat fără dosare penale. "Persoanele aveau statut de azilanţi şi, deci, au dreptul să circule în România", a explicat BIHOREANULUI purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Bihor, Laura Bondar. 

Ca atare, sirienii au fost urcaţi într-o maşină cu care, apoi, au fost duşi înapoi în Centrul pentru străini de unde provin.

Nu la fel de norocoși au fost însă alți patru sirieni, găsiți de poliţiştii de frontieră în apropierea Punctului de trecere Borş. Este vorba despre 2 adulţi cu vârste de 20 și 27 ani şi cei doi copii ai lor în vârstă de doar 2 ani, care a încercat să treacă ilegal graniţa, pe fâşia verde, în Ungaria. Familia, care voia să ajungă în Germania, a fost întoarsă din drum, iar cei doi soţi sunt cercetaţi acum pentru tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat.