Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, inspectorul principal Alina Dinu, a anunţat, marţi, că poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţi Organizate Oradea - Serviciul de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor, sub directa coordonare a procurorilor DIICOT Oradea, au sesizat instanţa de judecată în cazul unui grup organizat format din cetăţeni ungari acuzaţi că au investit în Bihor 4,8 milioane de euro proveniţi dintr-o fraudă bancară.

Cazul se referă la o fraudă comisă în perioada 1998-2003 de un înalt funcţionar bancar din Ungaria, cu consilierea şi complicitatea unui specialist în finanţe-bănci şi a unui om de afaceri. Cei trei au fost puşi sub anchetă după ce s-a descoperit că au delapidat 18 milioane de euro de la o bancă din Budapesta iar pentru a ascunde originea banilor, precum şi pentru a face posibilă folosirea acestora mai departe în scop de investiţie, au transferat o parte din suma furată către firme înfiinţate şi înregistrate în străinătate, în paradisuri fiscale şi apoi către un grup de firme din Ungaria.

Printr-o sentinţă penală nedefinitivă, cele trei persoane, K.C.I., 56 de ani, M.J., 47 de ani şi K.A., 39 de ani, au şi fost condamnaţi în Ungaria la pedepse privative de libertate cuprinse între 2 şi 8 ani închisoare, pentru delapidare repetată, fals repetat în înscrisuri şi spălare de bani.

Cum prejudiciul nu a fost recuperat, ancheta autorităţilor judiciare din Ungaria a continuat, descoperindu-se că o parte din cei 18 milioane de euro a fost reinvestită în Bihor.

Sesizaţi, poliţiştii BCCO Oradea au demarat cercetările sub coordonarea procurorilor DIICOT Oradea şi au stabilit că, în perioada decembrie 2001 - mai 2003, grupul de firme din Ungaria aparţinând celor trei a transferat cel puţin 4,8 milioane de euro către societăţi şi persoane fizice din Oradea.

"Poliţiştii BCCO Oradea au identificat circuitele financiar-bancare prin care grupul de firme din Ungaria a transferat în contul unor persoane fizice şi juridice din România, suma totală de 4.771.421 euro şi 24.255,98 dolari, în scopul ascunderii sau disimulării originii ilicite a acestora", se arată în comunicatul Poliţiei Bihor.

În timpul anchetei, procurorii DIICOT Oradea au aplicat în cauză sechestru asigurator pe părţile sociale deţinute de către cei trei cetăţeni ungari în firmele din România, reuşind să asigure recuperarea integrală a prejudiciului.

Doi dintre membrii grupării, un om de afaceri şi specialistul în finanţe-bănci, au fost trimişi în judecată în cursul lunii ianuarie 2010, însă faţă de înaltul funcţionar bancar cercetările au continuat până acum, când procurorii DIICOT Oradea au reuşit să strângă suficiente dovezi pentru a dispune trimiterea în judecată, acuzaţia în cazul lui fiind de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, iniţierea, constituirea, aderarea ori sprijinirea sub orice formă a unui grup infracţional organizat cu caracter transnaţional şi spălare de bani.