Dosar important al poliţiştilor de la Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase Bihor care, sub coordonarea procurorului Radu Alba de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, au reuşit să trimită după gratii un interlop craiovean profilat pe trafic de deşeuri periculoase.

Este vorba despre Cristian Radu, alias Cristi „Baterie”, un interlop cunoscut din Craiova, acuzat că achiziţiona acumulatori auto uzaţi din ţări ale Uniunii Europene, unde neutralizarea deşeurilor este extrem de scumpă, deşeuri pe care, apoi, le aducea în România.

„Acumulatorii auto uzați fac parte din categoria deșeurilor periculoase deoarece metalele grele prezente în acestea afectează pe o perioadă îndelungată mediul înconjurător. Electrolitul – una din substanţele din acumulatori - reacționează cu apa și substanțele organice, afectând flora și fauna. Acidul sulfuric are efect toxic în mediul acvatic, asupra solului și are o acțiune puternic corozivă pentru piele și membranele mucoaselor. Compușii solubili de plumb pot cauza afecțiuni ale sângelui, nervilor și rinichilor”, a explicat, vineri, într-o conferinţă de presă, şeful Poliţiei Bihor, comisarul şef Alin Haniş.

Stop joc

Dosarul reprezintă o premieră, în ceea ce priveşte anvergura afacerii coordonate de craiovean, care a achiziţionat şi încercat să introducă în România peste 50 tone de deşeuri toxice. Individul a intrat în atenţie în data de 4 mai anul trecut, când inspectorii din cadrul Direcției Regionale Antifraudă Oradea au oprit pentru control o autoutilitară cu semiremorcă care transporta 13,5 tone de acumulatori auto uzați, ascunși în spatele a 449 de anvelope semiuzate, folosite ca paravan.

Deşeurile nu erau însoţite de documente justificative şi, pentru că fac parte din categoria deșeurilor periculoase, inspectorii antifraudă au sesizat Garda de Mediu și Serviciul Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor. În urma anchetei, poliţiştii au descoperit că beneficiarul transportului era Cristian Radu, un craiovean în vârstă de 40 ani, care mai fusese prins cu astfel de transporturi şi în anii precedenţi.

„În cursul lunii mai 2015 a introdus în România 21,6 tone de acumulatori uzați, iar pe 24 februarie 2016 ar fi convins un alt bărbat să transporte pe aceeași rută 25,2 tone de deşeuri, transport care a fost depistat în Punctul de Trecere al Frontierei Nădlac”, a mai spus şeful Poliţiei.

În arest

Potrivit unui comunicat transmis, vineri, de purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, procurorul Marius Pop-Blaga, întreaga cantitate de deșeuri periculoase a fost indisponibilizată. Miercuri, craioveanul a fost reţinut pentru 24 ore, sub acuzaţiile de contrabandă calificată, importul unor substanţe şi preparate periculoase interzise sau restricţionate, transportul şi tranzitul de substanţe şi preparate periculoase, importul de aparate, instalaţii, echipamente, utilaje, substanţe şi produse folosite şi uzate, din categoria deşeurilor interzise la import, dar şi instigare la respectivele fapte.

O zi mai târziu, anchetatorul a decis să-i ceară arestarea. „Nerespectarea strictă a măsurilor de transport, depozitare, manipulare și eliminare a deșeurilor de acumulatori uzați pot pune în pericol unul din drepturile fundamentale ale omului și anume dreptul la un mediu sănătos”, se arată în referatul de arestare semnat de procurorul Radu Alba.

Solicitarea a fost admisă de judecătorul de drepturi și libertăţi din cadrul Judecătoriei Oradea, care a emis pe numele lui Cristian Radu un mandat de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile. Măsura nu este definitivă, acuzatul având posibilitatea să o conteste la Tribunalul Bihor.