Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea va găzdui marţi, 14 mai, de la ora 17:00, conferinţa "Keith Hitchins, istoricul. Ardealul şi ardelenii în 10 întrebări", susţinută de către istoricul Paul E. Michelson, profesor emerit al universităţii americane Huntington din Indiana.

Evenimentul va avea loc în sala de conferinţe a MŢC, ca parte din cea de-a XXVI-a ediţie a Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor, și va fi moderat de istoricul Gabriel Moisa, manager al instituţiei muzeale.

Conform unui comunicat al muzeului, Paul E. Michelson este recunoscut pentru contribuţiile sale semnificative la studiul istoriei României. 

"Beneficiar a trei burse Fulbright - IREX în România în deceniile '70 şi '80, Michelson a explorat în profunzime evoluţia conceptelor istorice şi dinamica societăţilor post-totalitare. Lucrarea sa «Politica românească, 1859-1871: de la Prinţul Cuza la Prinţul Carol», publicată în 1998, a fost distinsă cu «Premiul Bălcescu» pentru Istorie de către Academia Română, un omagiu la adresa eforturilor sale de a aduce la lumină perioade cruciale din istoria românească", se arată în comunicat.

A ocupat, de asemenea, roluri importante în cadrul Societăţii de Studii Române şi al Asociaţiei de Studii Sud-Est Europene, influenţând activ cercetarea istorică regională.

Keith Hitchins a fost profesor de istorie la University of Illinois, tema lui de specialitate fiind România şi Europa de Sud-Est. După 1960 el a avut mai multe călătorii documentare în România pentru a strânge materialele necesare redactării unor volume care au tratat istoria românilor din Transilvania precum "The Rumanian National Movement in Transylvania, 1780–1849" (Harvard University Press, 1969), "Orthodoxy and Nationality: Andreiu Şaguna and the Rumanians of Transylvania, 1846–1873" (Harvard University Press, 1977) sau "A Nation Discovered: Romanian Intellectuals in Transylvania and the Idea of Nation, 1700–1848" (Editura Enciclopedică, 1999).

Evenimentul este organizat de Muzeul Ţării Crişurilor Oradea – Complex Muzeal, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor şi Primăria Municipiului Oradea, iar intrarea este liberă în limita a 150 de locuri.  

Conferință Muzeul Țării Crișurilor

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!