Un lichidator judiciar din Oradea, Lucian Filip, şi firma pe care o administra, Romexpert Cons, au devenit inculpaţi într-un dosar de evaziune fiscală instrumentat de polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice (SICE) din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor.

Este vorba despre o fraudă fiscală descoperită în 2016 de poliţiştii SICE, în timpul unor cercetări care priveau un alt caz, iar suspecţii sunt doi soţi orădeni, Szabo Csaba şi Gabriela. Concret, polițiștii îl bănuiesc pe bărbatul de 45 de ani că, în cursul lunii decembrie 2009, în calitate de reprezentant al unei societăți comerciale cu sediul în Oradea, ar fi emis o factură fiscală în valoare de 10.708.671,96 lei, fără a avea la bază operațiuni reale, către o altă firmă orădeană, reprezentată de soţia sa în vârstă de 37 de ani, care ar fi fost înregistrată de aceasta în contabilitate.

„Prejudiciul total cauzat astfel bugetului consolidat al statului este de 2.921.057 lei, reprezentând TVA și impozit pe profit”, se arată într-un comunicat transmis, joi, de Biroul de presă al Poliţiei Bihor.

Potrivit informării, din paguba creată, poliţiştii au recuperat 1.371.454,81 lei, prin aplicarea sechestrului asigurător asupra contului bancar al societății administrate de Gabriela Szabo, Mirzon Invest SRL.

Lichidatorul judiciar Lucian Filip a ajuns inculpat în dosar tot în 2016, la scurt timp după declanşarea anchetei, în cazul său acuzaţia fiind de sustragere de sub sechestru. Numit lichidator al societăţii Mirzon Invest, atunci aflată în proces de insolvenţă, Filip a aflat de la orădeancă despre ancheta penală pornită şi că banii din contul firmei urmau să fie blocaţi. Ca atare, ca să nu rămână fără onorariul de lichidator, Filip a dispus efectuarea unor transferuri bancare, în valoare totală de 330.000 lei, din care 224.000 lei reprezentau onorariul său.

Săptămâna aceasta, cauza a fost înaintată Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, cu propunere de trimitere în judecată a celor trei persoane, decizia finală aparţinând procurorilor.