Accident dramatic, în noaptea de miercuri spre joi, pe un şantier al societăţii Termoficare Oradea SA din apropierea Facultăţii de Protecţia Mediului. Un maistru al acestei companii a căzut de pe scara buldoexcavatorului de unde dădea indicaţii operatorului, lovindu-se într-un suport metalic ce susţine conducta şi ajungând apoi cu faţa pe fundul gropii, unde apa avea o temperatură de 60 de grade Celsius.

Căzut în două trepte

"Am fost alertaţi în legătură cu acest eveniment azi-noapte în jurul orei 3 şi ne-am deplasat la faţa locului, la punctul dintre bulevardul Magheru şi strada Gheorghe Doja, unde se efectuează o lucrare de către Termoficare SA. Aici am aflat că era vorba despre un maistru în vârstă de 51 de ani. Din spusele muncitorilor, am înţeles că la un moment dat, în jurul orei 1, omul a urcat pe un buldoexcavator pentru a-i da indicaţii operatorului, iar la coborâre fie a alunecat pe scara utilajului, fie nu a văzut din cauza aburilor, şi a căzut într-o groapă de alături. S-a lovit la cap în suporţii metalici care susţin conducta, iar apoi a continuat căderea, ajungând, cu faţa în jos, în apa fierbinte de cam 60 de grade care era pe fundul gropii", a relatat pentru BIHOREANUL şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor, Marius Rotar.

Acesta a precizat că a fost declanşată imediat atât o anchetă din partea colegilor de la compartimentul Sănătate şi Securitate în Muncă, cât şi a organelor de Poliţie şi Parchet.

Un om inimos

Directorul Termoficare Oradea SA, Mihai Cabai, susţine însă că victima nu era în timpul programului de lucru, ci a ajuns la intervenţia colegilor săi... din proprie iniţiativă.

"Colegul nostru Grigore Sidor, maistru şef reparaţii termoficare, lucrase miercuri, iar la ora 15 a plecat spre casă, după terminarea programului de lucru. Seara, când a aflat despre avarie, s-a întors la lucrare din proprie iniţiativă, fără să îi fie solicitat acest lucru, chiar cu maşina sa personală. Am înţeles că a dat indicaţii colegului de pe buldoexcavator unde să sape pentru a sparge o placă de beton ce acoperă ţevile, iar apoi, la coborâre, ar fi alunecat într-o groapă, nu în cea unde se săpa, ci lângă utilaj", a spus Cabai pentru BIHOREANUL.

Acesta a precizat că nu se poate considera că a fost un accident de muncă, tocmai din cauză că victima nu se afla în timpul programului, şi a adăugat că maistrul Sidor este un om inimos, care obişnuia să sară în ajutorul colegilor. "Este un om foarte sufletist, care sare imediat când e nevoie de muncă", a spus directorul Termoficare.

Transferat cu avion MApN

După accident, victima a fost dusă rapid la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean, unde se aşteaptă transferarea sa la Spitalul de Arşi din Bucureşti.

"S-a intervenit de urgenţă pentru evaluarea stării de sănătate şi luarea primelor măsuri terapeutice. Din fericire, s-a constatat că traumatismul cranian nu pune probleme, dar din păcate persoana rănită are arsuri pe mai mult de 35% din suprafaţa corpului. Conform protocolului, suntem obligaţi, în asemenea cazuri, să facem un transfer la Spitalul de Arşi din Bucureşti", a declarat pentru BIHOREANUL dr. Lucia Daina, managerul Spitalului Clinic Judeţean din Oradea.

Dr. Hadrian Borcea, directorul medical al unităţii, a primit deja informaţia că transferul se va efectua în cursul serii, cu un avion al Ministerului Apărării. Acesta va fi primul transport medical aerian, după tragedia de luni.