Un medic orădean a murit, vineri dimineaţă, în timp ce era de gardă la un centru de permanenţă din municipiu. Doctorul Ştefan Quai avea 66 de ani.

Din primele date, tragedia s-a produs în timp ce medicul se afla de gardă, împreună cu un asistent medical, în Centrul de permanenţă de pe strada Leagănului. S-ar fi prăbuşit în baie, iar căderea lui a fost auzită de asistentul lui, care i-a sărit imediat în ajutor şi a sunat la 112.

„E greu de spus, deocamdată, ce s-a întâmplat. Se poate să fi avut probleme cardiace”, a declarat, sâmbătă, pentru BIHOREANUL, şeful UPU-SMURD Bihor, Hadrian Borcea.

Absolvent al Colegiului Naţional Emanuil Gojdu, promoţia 1972, şi al Universităţii de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţieganu Cluj Napoca, Facultatea de medicină generală - secţia Pediatrie, Ştefan Quai a fost primul medic de familie înregistrat în judeţul Bihor. Medicul a avut cabinet în propria casă, în centrul Oradiei, pe strada Independenţei, pe care îl împărţea cu fostul ministru al Sănătăţii, pediatrul Ritli Ladislau.

Medicul s-a pensionat în 2016, după 40 de ani de activitate, însă mai făcea gărzi la Centrul de permanenţă de pe strada Leagănului din Oradea, pentru a fi activ.

"Câţi mai trebuie să murim?"

Această tristă veste a fost comentată şi de colegii doctorului, care critică şi oficialii din Ministerul Sănătăţii.

Medicul primar dr. Livia Davidescu, din Craiova, scrie pe Facebook că lista medicilor decedaţi în gardă se prelungeşte cu încă un nume.

„Colegul Ştefan Quai, primul mf-ist din Bihor cu contract privat cu CAS (şi-a amenajat spaţiul din casă pentru cabinet medical pe vremea când toţi lucrau încă în cabinetele de stat) s-a dus azi la ceruri. Nu a mai apucat să iasă din garda efectuată la CP. Abia ieşise la pensie, mai făcea gărzi la CP pentru a fi încă activ. Se mutase din Oradea mai la sat pentru a fi mai liniştit şi pentru a se putea ocupa mai mult de nepoţi. Să-l ierte D-zeu şi să-l odihnească!", a scris dr. Livia Davidescu.

Medicul primar din Craiova a postat anul trecut o listă cu peste 40 de medici care au murit în timpul gărzilor, cerând autorităţilor ca gărzile să fie recunoscute ca vechime în muncă.

„Alo! Ministerul Sănătăţii! Colegiul Medicilor... Nu credeţi că deja s-a depăşit orice limită? Cum ne apăraţi voi interesele, nouă, ca breaslă? Câţi mai trebuie să murim? Deja nu mai putem rămâne pasivi la nenorociri ca aceasta!”, adaugă medicul din Craiova.

La rândul lor, colegii medicului din Bihor scriu că acesta învăţase de mult să lupte, „de când, obligat să fie pe cont propriu, a trebuit să supravieţuiască". "Nu să prospere. Să se adapteze la ziua de mâine, când ea nu semăna niciodată cu ziua de azi. Douăzeci de ani a luptat aşa. Iar lupta şi-a luat obolul. Acum se odihneşte, în sfârşit. În pace. Nu, nu munca sau lipsa banilor omoară prematur un medic de familie în România. Ci lupta pentru respect, pentru recunoaştere, pentru puţin sprijin. Şi, uneori, chiar lupta pentru a fi lăsat în pace”, a scris un doctor bihorean, pe o pagină de Facebook care militează pentru ca gărzile medicilor să fie considerate vechime în muncă.