Un „cocktail infecţios” care circulă prin creșe, grădinițe și școli, „este sârguincios întreţinut de miserupismul societăţii legat de sănătatea şi starea de bine a copiilor”, avertizează, plastic, pe Facebook, un medic de familie din Sibiu.

Mesajul a fost lansat, sâmbătă, pe rețeaua de socializare, de dr. Egri Eduard, dorind să atragă atenția părinților să îi țină pe cei mici acasă, atunci când sunt bolnavi. Odată pentru că astfel se vindecă mai repede, iar apoi, pentru că nu răspândesc bolile contagioase și altora.

„În această perioadă, în creşe, grădiniţe şi şcoli circulă virusurile gripale A şi B, virusul varicelo-zosterian (varicela), streptococul de grup A (amigdalita, scarlatina) şi alţi viruşi care determină îmbolnăviri cu febră înaltă şi stare generală proastă. Acest cocktail infecţios este sârguincios întreţinut de miserupismul societăţii legat de sănătatea şi starea de bine a copiilor”, a scris medicul.

„Nu înţeleg de ce este atât de greu să ţii copilul de la primele semne acasă să se odihnească ceea ce, posibil i-ar scurta evoluţia bolii dar i-ar proteja şi pe ceilalţi colegi, decât să îl laşi în colectivitate până nu mai poate dar reuşeşte să îi îmbolnăvească şi pe ceilalţi”, mai precizează Egri.

Medicul își încheie postarea cu un text adresat direct copiilor, dând vina pe adulții care nu iau deciziile corecte.

„În fine, dragi copii va trebui să vă obişnuiţi cu atitudinea adulţilor şi cu suferinţa care v-o crează dar când veţi fi mari la rândul vostru şi veţi avea responsabilităţi să nu procedaţi la fel cu viitori voştri copii. Bine că a venit vacanţa, chiar dacă este scurtă”, a scris el.

Avertismentul vine în contextul în care Institutul Național de Sănătate Publică a anunțat, joi, că, la nivelul întregii țări, în acest sezon gripal, s-au confirmat prin analize de laborator 2.418 cazuri de gripă şi 65 de decese.

Numărul cazurilor de infecţii respiratorii înregistrate în perioada 6-12 februarie a fost cu peste 9% mai mare decât în săptămâna precedentă, precizează News.ro.

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, în pofida estimărilor că valul de viroze se va domoli în prima decadă a acestei luni, mii de noi îmbolnăviri continuă să fie diagnosticate în Bihor în fiecare săptămână.

În județ au fost descoperite noi cazuri de gripă, totalul din acest sezon, încă neîncheiat, fiind de peste patru ori mai mare decât în întregul sezon precedent.

Potrivit DSP, până joi, în Bihor fuseseră confirmate prin analize de laborator la Institutul Cantacuzino 17 gripe. În sezonul anterior, au fost diagnosticate numai 4 cazuri.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!