Un cetăţean moldovean şi trei orădeni au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT Oradea după ce au fost prinşi de poliţiştii Brigăzii de combatere a crimei organizate Oradea că au întocmit documente de identitate româneşti pentru opt cetăţeni moldoveni pe care au încercat apoi să-i scoată din România, a anunţat, vineri, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, inspectorul principal Alina Dinu.

Clienţii au fost recrutaţi de Ioan Jenac, 34 de ani, cetăţean moldovean, care le-a promis conaţionalilor săi că, în schimbul unor sume cuprinse între 3.000 şi 4.000 de euro de persoană, le va procura acte de identitate româneşti şi îi va călăuzi în Italia.

În România, Jenac a fost ajutat de Gabor Gabor, 39 de ani, Dudaş Zoltan, 31 de ani, şi Balog Ferencz, 31 de ani, toţi din Oradea, care au preluat moldovenii şi le-au fabricat acte de identitate false.

"În acest fel, inculpatul a recrutat opt cetăţeni moldoveni, respectiv doi bărbaţi şi şase femei, cu vârste cuprinse între 23 şi 50 de ani, care au intrat în România în baza unor invitaţii, pe rute diferite, cu mijloace de transport diferite, pentru a nu atrage atenţia asupra lor. Cei opt au fost transportaţi şi ulterior cazaţi de către membrii grupării în pensiuni sau hoteluri din Băile Felix şi Oradea, urmând a fi scoşi ilegal din ţară prin frontiera de nord-vest", a declarat Dinu.

Documentele de identitate au fost falsificate de Gabor Gabor, care a aplicat fotografiile moldovenilor pe acte şi i-a instruit să memoreze datele înscrise pentru a putea trece uşor de eventualele verificări de la frontieră, iar ulterior la controalele autorităţilor din Italia.

harta falsificatori.jpgGruparea a fost supravegheată de poliţiştii BCCO până în momentul în care grupul de migranţi a fost urcat într-un microbus, pentru a fi scos din ţară. Cei opt moldoveni au fost reţinuţi în drum spre Punctul de trecere a frontierei Barantău, aceştia având încă ascunse actele de identitate româneşti în pantofi.

Pe parcursul anchetei, prelungită din cauza unor cercetări derulate şi pe teritoriul a Republicii Moldova, în Germania şi Spania, trei dintre membrii grupării, Ioan Jenac, Dudaş Istvan şi Balog Ferenc, au fost cercetaţi în stare de libertate. Gabor Gabor, arestat în Germania pentru comiterea unor infracţiuni de criminalitate informatică, a scăpat printre degetele poliţiştilor, dispărând imediat după eliberarea din arestul autorităţilor germane.

Acum, cei patru au fost trimişi în judecată pentru asociere în vederea scoaterii ilegale din ţară a unui grup de cetăţeni moldoveni, trafic de migranţi şi fals material în înscrisuri oficiale, fapte pedepsite de lege cu o pedeapsă cu închisoarea cuprinsă între 3 şi 15 ani.

Totodată, cei opt moldoveni au fost trimişi în judecată pentru ieşire ilegală din ţară şi complicitate la fals material în înscrisuri oficiale, riscând o pedeapsă cu închisoarea de până la trei ani.