Colecţionarul Petru Costin, locotenent-colonel în cadrul Serviciului Vamal al Republici Moldova, vernisează marţi de la ora 17 în Muzeul Oraşului Oradea din Cetate, o expoziţie de icoane vechi din secolele XVII – XIX intitulată "Un singur neam, o singură credinţă românească".

În cadrul expoziţiei vor fi prezentate 90 de icoane, parte aflate în proprietatea Serviciului Vamal iar parte aparţinând colecţionarului.

"O bună parte din icoanele expuse au fost recuperate de la contrabandişti. Majoritatea pieselor sunt create de meşteri populari", se menţionează într-un comunicat la municipalităţii.

Icoanele, pictate potrivit colecţionarului "de ţărani, pentru ţărani", au mai fost prezentate în Rusia, Bulgaria, Italia şi Polonia, iar în România la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti.

"Colecţia este dedicată memoriei părinţilor mei. Au fost creştini. Mama cânta în corul bisericii, iar tatăl meu a fost ctitorul", a declarat Petru Costin.

Vernisajul expoziţiei va avea loc cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România în organizarea Primăriei Oradea, Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor "Regina Maria" Bihor, Asociaţiei Naţionale a Cavalerilor de Clio şi Asociaţiei Pro Basarabia şi Bucovina.